Gravid vecka för vecka


Gravid? Följ din graviditet vecka för vecka i vår stora graviditetsguide. Läs om hur fostret växer, och vad som händer med din egen kropp under 40 veckor.
Guiden er skrevet av sjuksköterska og barnmorskar.


Gravid i:
Vecka 1,2, Vecka 3, Vecka 4, Vecka 5, Vecka 6, Vecka 7, Vecka 8, Vecka 9, Vecka 10, Vecka 11, Vecka 12, Vecka 13, Vecka 14, Vecka 15, Vecka 16, Vecka 17, Vecka 18, Vecka 19, Vecka 20, Vecka 21, Vecka 22, Vecka 23, Vecka 24, Vecka 25, Vecka 26, Vecka 27, Vecka 28, Vecka 29, Vecka 30, Vecka 31, Vecka 32, Vecka 33, Vecka 34, Vecka 35, Vecka 36, Vecka 37, Vecka 38, Vecka 39, Vecka 40, Vecka 41,42
Gravid vecka 1 och 2 – det här händer i kroppen

De första två veckorna är du egentligen inte gravid, du har mens och sedan ägglosning. Ägget blir befruktat i slutet på vecka 2.

Gravid i vecka 3 – vad händer i kroppen?

Ägget är befruktat och börjar sin vandring från äggledaren till livmodern. Celldelningen börjar och det går fort.

Gravid vecka 4 – mensen är försenad

Mensen är försenad och du kanske börjar misstänka att du är gravid. Ett graviditetstest kan visa positivt dagarna runt beräknad mens.

Gravid vecka 5 – dags för graviditetstest

Har du inte tagit ett graviditetstest ännu så är det dags nu. Det kommer med stor sannolikhet visa positivt om du är gravid.

Gravid vecka 6 – embryot är litet som en ärta

Nu börjar många känna av tidiga symtom på graviditet. Embryot är litet som en ärta och växer snabbt, en millimeter om dagen.

Gravid vecka 7 – embryots hjärta slår för fullt

Embryot har växt till storleken av ett blåbär, det är känsliga veckor och alla inre organ bildas. Hjärtat slår för fullt, runt 150 slag per minut.

Gravid vecka 8 – nu kan embryot röra på sig

Du är nu gravid i den åttonde veckan. Det har gått 6 veckor sedan befruktningen och embryot fortsätter växa i rask takt och är nu lika stort som ett hallon.

Gravid vecka 9 - embryot är stort som en jordgubbe

Embryot i magen fortsätter växa och är nu stort som en jordgubbe. Ögonen är fortfarande stängda men fullt utvecklade. Fingertoppar börjar skapas.

Gravid vecka 10 – från embryo till foster

Embryostadiet är officiellt förbi, nu räknas din framtida bebis som ett foster och är ungefär 4 centimeter stort.

Gravid vecka 11 – fostret kan gäspa och svälja

Det har nu gått 9 veckor sedan befruktningen och ditt foster fortsätter växa fort. I slutet av den här veckan är fostret dubbelt så stort jämfört med veckan innan.

Gravid vecka 12 – fostret kan le

Du har nu nått den tolfte graviditetsveckan, risken för missfall minskar nu avsevärt och den mest kritiska perioden i graviditeten är förbi.

Gravid vecka 13 – andra trimestern börjar

Du har nu officiellt gjort en tredjedel av din graviditet och första trimestern är slut. Fostret är den här veckan lika stort som en persika.

Gravid vecka 14 – pojke eller flicka?

Det är en intensiv tillväxtfas för din bebis som nu också rör på sig mer och mer medvetet.

Gravid vecka 15– bebisen är stor som ett äpple

Den här veckan har din bebis växt till storleken av ett äpple och rör på sig mycket inne i magen.

Gravid vecka 16 – din bebis börjar sparka

Bebisens rörelser är nu mer koordinerade och hen kan börja sparka lite lätt, det är däremot inte säkert att du känner det ännu.

Gravid vecka 17 – din bebis växer fort

Nu börjar fostret se mer och mer ut som ett barn, kroppen växer och din bebis blir mer proportionerlig.

Gravid vecka 18 – dags för ultraljud

Du är nu gravid i vecka 18 och har snart kommit halvvägs i din graviditet. Från den här veckan är det dags för det så kallade rutinultraljudet.

Gravid vecka 19 – din bebis kan suga på tummen

Nu är du så gott som halvvägs i din graviditet. Den här veckan kan din bebis göra medvetna rörelser, som att suga på tummen.

Gravid vecka 20 – du är halvvägs genom graviditeten

Grattis! Du har nått ungefär halvvägs genom din graviditet. En fullgången graviditet räknas från vecka 37+0-41+6, så det kan vara både lite mindre än 20 veckor eller lite mer kvar till förlossningen.

Gravid vecka 21 – din bebis får antikroppar via moderkakan

Bebisen fortsätter att växa och din mage likaså. Nu börjar det bli svårt att dölja graviditeten.

Gravid vecka 22 – från foster till bebis

Den här veckan räknas din bebis officiellt inte längre som ett foster utan som en bebis, eller ett barn.

Gravid vecka 23 – din bebis är stor som en aubergine

Den lilla bebisen i din mage ser nu ut som en fullt utvecklad bebis, men behöver mer tid i magen för att fortsätta gå upp i vikt och för att lungorna ska mogna.

Gravid vecka 24– din bebis känner igen din röst

Det har nu gått 22 veckor sedan din bebis bara var en liten klump av celler. Det har hänt otroligt mycket på kort tid och nu ser den bebis ut som en, mycket liten, men helt klar och perfekt människa.

Gravid vecka 25 – din bebis har en dygnsrytm

Din bebis har nu utvecklat förmågan att kunna greppa tag om sina egna fötter och känseln fortsätter utvecklas. Om du har två bebisar i magen kan tvillingarna nu reagerar på beröring från varandra.

Gravid vecka 26 – bebisen öppnar ögonen

Vid det här laget är det full aktivitet i magen, kullerbyttor, sparkar och volter. Nu börjar din bebis också känna vad som är upp och ner.

Gravid vecka 27 – bebisen blir starkare

Nu blir din bebis starkare och starkare för varje vecka. Det känner du troligtvis av tack vare hårda sparkar mot både urinblåsa och revben.

Gravid vecka 28 – ännu är det gott om plats i livmodern

Graviditeten börjar närma sig den sista tredjedelen och den här veckan har bebisen mycket goda chanser att överleva utanför livmodern.

Gravid vecka 29 – tredje trimestern börjar

Grattis! Nu är två tredjedelar av graviditeten gjord. Det känns förmodligen tyngre och tyngre, men snart nog är bebisen här.

Gravid vecka 30 – bebisen fortsätter träna lungorna

Sammandragningar, bröst som läcker råmjölk och en bebis som sparkar så mycket att det syns utanpå – nu börjar förlossningen närma sig.

Gravid vecka 31 – din bebis drömmer i magen

Livmodern når nu nästan hela vägen upp till revbenen och det börjar bli tungt. Många börjar känna sig ordentligt otympliga.

Alla barnets 5 sinnen fungerar. Det saknas ett isolerande fettlager på kroppen för att kunna hålla värmen utanför livmodern. Om ditt barn föds nu, behöver det därför läggas i kuvös.

Gravid vecka 33

Fostret ser nu ut som ett litet nyfött barn. Vikten är ungefär som en stor mjölpåse.
Kanske barnet sparkar kraftigt, så kraftigt att det gör lite ont?

Gravid vecka 34

Hickar fostret? Det är helt normalt! Du märker det genom att känna rytmiska rörelser i magen. Det kommer att fortsätta hicka en del efter födseln också. 

Gravid vecka 35

I graviditetsvecka 35 är fostret 44 cm långt och väger ca 2700 gram. Tänk på att det är skillnad på hur stora fostren är. Hur stor var du själv och barnets far när ni föddes?

gravid vecka 36

Fostret kissar ca 30 ml urin per timma i graviditetsvecka 26. Det betyder att fostervattnet tillsätts ca ½ l. urin varje dag. Detta rensas genom moderkakan som nu väger ca 500 g, är ca 20 cm, i diameter och ca 2,5 cm tjock.

Gravid vecka 37

Mellan graviditetsvecka 37 och 40 kommer huvudet (eller stjärten vid sätesbjudning) att fixera sig i ditt bäcken. Du kommer att känna att fostrets position förändras något, och uppleva en slags tyngdkänsla ner mot underlivet.

Gravid vecka 38

Huvudet mäter 9 cm i diameter. Fjunet på barnets kropp är snart borta. Huden börjar bli slät och fin. Ännu kan han/hon röra sig runt i livmodern, men det blir allt mindre plats.

Gravid vecka 39

Barnets tarmar är nu fyllda av mekonium, den första avföringen. Ögonen är mycket öppna. Sclera, det vita på ögat är nu nästan helt vitt och iris (regnbågshinnan) är hos alla blå.

Gravid vecka 40

Fostrets hud är nu rosa. Hos pojkfoster har testiklarna kommit ner i pungen. Huvudskålen är hård, bortsett från ett litet mjukt parti högst upp på huvudet - fontanellen.

Gravid vecka 41 och 42

Förstagångsföderskor föder i genomsnitt 4 dagar efter datum för beräknad förlossning. Var beredd på och ställ in dig på att det går hela 42 veckor innan någon överhuvudtaget talar om "övertid". Slappna av och vila mycket!