Gravid vecka för vecka


Gravid? Följ din graviditet vecka för vecka i vår stora graviditetsguide. Läs om hur fostret växer, och vad som händer med din egen kropp under 40 veckor.
Guiden er skrevet av sjuksköterska og barnmorskar.


Gravid i:
Vecka 1,2, Vecka 3, Vecka 4, Vecka 5, Vecka 6, Vecka 7, Vecka 8, Vecka 9, Vecka 10, Vecka 11, Vecka 12, Vecka 13, Vecka 14, Vecka 15, Vecka 16, Vecka 17, Vecka 18, Vecka 19, Vecka 20, Vecka 21, Vecka 22, Vecka 23, Vecka 24, Vecka 25, Vecka 26, Vecka 27, Vecka 28, Vecka 29, Vecka 30, Vecka 31, Vecka 32, Vecka 33, Vecka 34, Vecka 35, Vecka 36, Vecka 37, Vecka 38, Vecka 39, Vecka 40, Vecka 41,42
Gravid vecka 13

Grattis - du är nu gravid i vecka 13 och har inlett den 2: a trimestern! Fostrets olika organ fortsätter att växa, men organens "arkitektur" är lagd. Det betyder att skada på grund av läkemedel, infektion och liknande efter denna period inte ger missbildningar.

Gravid vecka 14

Gravidas hjärtljud kan nu i vecka 14 höras med en ultraljudsdetektor. Hjärtat slår mycket snabbt, dubbelt så snabbt som hos en vuxen människa. Armar och ben kan böja sig. Fingrarna kan sluta sig till en knytnäve och det kan suga på tummen.

Gravid vecka 16

Lemmar och leder har nu fullständigt bildats hos fostret. Musklerna blir allt starkare. Rörelserna mer aktiva. Ögonbryn och ögonfransar växer fram. Kroppen täcks av ett tunt fjunlager. Ögonen är känsliga för ljus.

Gravid vecka 17

Under de kommande veckorna kommer du att känna av barnets rörelser för första gången. Hur känner du det? Till att börja med undrar du säkert - "Var det...". Rörelsen är som lätta fjärilsslag inne i din mage och inte så lätta att känna. Som en såpbubbla som spricker? När du känner det flera gånger kommer du vara säker.

Gravid vecka 18

I graviditetsvecka 18 griper barnet, sparkar och suger. Kanske viftar det också lite med tårna. De tränar på sina reflexer på så sätt. De blivande tänderna bildas nu bakom knopparna som redan utvecklats för mjölktänderna.

Gravid vecka 19

Nu växer inte fostret fullt så snabbt längre, kroppsproportionerna liknar nu mer en nyfödds. Brunt underhudsfett, som är specialiserat på värmeproduktion håller på att utvecklas.

Gravid vecka 21

Nu kan fostret röra alla sina leder. Det får också mer hår på huvudet. Du känner antagligen sparkar på olika ställen i magen därför att den lille/lilla har gott om plats och kan dansa fritt i fosterhålan.

Gravid vecka 22

Fostret har utvecklat sin egen dygnsrytm, med aktiva perioder och sömnfaser. Många känner att fostret är mest aktivt när mor vilar sig.

Gravid vecka 24

Fostret är nu 30 cm långt och väger 750 g. Det har fördubblat sin vikt på 4 veckor. Lungorna är inte tillräckligt utvecklade, men fostret kan överleva om det föds nu, även om det ofta är förbundet med ganska många komplikationer och risken för att det inte kommer att kunna klara sig är stor.

Gravid vecka 26

Barnet är nu redan ca 31 cm långt. Tänk på att fostrets ålder hela tiden är 2 veckor yngre än graviditetsveckorna vi räknar. Fostrets ålder är nu därför egentligen 24 veckor.

Gravid vecka 28

Fostrets hjärta slår snabbare när det hör din röst. Nu kan centrala nervsystemet också reglera ditt barns kroppstemperatur och kroppen börjar få ett fettlager.

Gravid vecka 31

Barnet producerar hela tiden fett under sin hud. Detta är barnets energilager. Även om många foster har fått ganska mycket hår nu, varierar detta.

Alla barnets 5 sinnen fungerar. Det saknas ett isolerande fettlager på kroppen för att kunna hålla värmen utanför livmodern. Om ditt barn föds nu, behöver det därför läggas i kuvös.

Gravid vecka 33

Fostret ser nu ut som ett litet nyfött barn. Vikten är ungefär som en stor mjölpåse.
Kanske barnet sparkar kraftigt, så kraftigt att det gör lite ont?

Gravid vecka 34

Hickar fostret? Det är helt normalt! Du märker det genom att känna rytmiska rörelser i magen. Det kommer att fortsätta hicka en del efter födseln också. 

Gravid vecka 37

Mellan graviditetsvecka 37 och 40 kommer huvudet (eller stjärten vid sätesbjudning) att fixera sig i ditt bäcken. Du kommer att känna att fostrets position förändras något, och uppleva en slags tyngdkänsla ner mot underlivet.

Gravid vecka 38

Huvudet mäter 9 cm i diameter. Fjunet på barnets kropp är snart borta. Huden börjar bli slät och fin. Ännu kan han/hon röra sig runt i livmodern, men det blir allt mindre plats.

Gravid vecka 41 och 42

Förstagångsföderskor föder i genomsnitt 4 dagar efter datum för beräknad förlossning. Var beredd på och ställ in dig på att det går hela 42 veckor innan någon överhuvudtaget talar om "övertid". Slappna av och vila mycket!

Gravid vecka 11

Inre och yttre könsorgan har bildats i graviditetsvecka 11. Äggledare och testiklar är färdigbildade hos fostret. Den mest kritiska perioden av graviditeten är nu över.

Gravid vecka 15

Fostret växer snabbt. Kroppen växer snabbare än huvudet nu så att fostret får mer riktiga proportioner. Håret på fostrets huvud börjar bli tätare.

Gravid vecka 9.

Öron och näsa formas i graviditetsvecka 9. Hörmekanismen är under utveckling. Inom kort kommer fostret att kunna höra din röst. Munnen och näsan formas.

Gravid vecka 12

Musklerna fortsätter att växa så att fostret gör allt större och kraftigare rörelser. Hjärna och muskler koordineras. Fostret kan redan nu öppna och stänga sina händer och suga på tummen.

Gravid vecka 20

Halvvägs - gratulerar!

Fostret är nu långt och smalt! Fostret har ett talgliknande sekret på kroppen. Hörseln är färdigutvecklad. Tänk att fostret nu är lika känsligt för beröring som en 1-åring!

gravid vecka 23

Fostret väger 625 gram. Fostret lägger på sig mycket de kommande veckorna. På barnets hud bildas det nu ett klibbigt fettlager som kallas vernix. Huden är rynkig och fostrets kropp är smal.

gravid vecka 25

Fostrets skelett börjar bli hårdare. Den viktigaste utvecklingen nu består i att fostret ska lägga på sig och få mer underhudsfett.

gravid vecka 27

Fostret kan nu öppna sina ögon. Vi vet att fostret reagerar på ljus, men vi vet inte om det kan se något inne i livmodern.

gravid vecka 29

Grattis - nu är du i tredje trimestern och officiellt höggravid! Barnets huvud börjar få de rätta proportionerna i förhållande till resten av kroppen. Det producerar fett under huden som används som energikälla och har en isolerande funktion.

gravid vecka 30

Tänk nu går du in i den sista fjärdedelen av havandeskapet! Om 8-12 veckor kommer du att sitta med ett litet nyfött barn i dina armar!

Gravid vecka 35

I graviditetsvecka 35 är fostret 44 cm långt och väger ca 2700 gram. Tänk på att det är skillnad på hur stora fostren är. Hur stor var du själv och barnets far när ni föddes?

gravid vecka 36

Fostret kissar ca 30 ml urin per timma i graviditetsvecka 26. Det betyder att fostervattnet tillsätts ca ½ l. urin varje dag. Detta rensas genom moderkakan som nu väger ca 500 g, är ca 20 cm, i diameter och ca 2,5 cm tjock.

Gravid vecka 39

Barnets tarmar är nu fyllda av mekonium, den första avföringen. Ögonen är mycket öppna. Sclera, det vita på ögat är nu nästan helt vitt och iris (regnbågshinnan) är hos alla blå.

Gravid vecka 40

Fostrets hud är nu rosa. Hos pojkfoster har testiklarna kommit ner i pungen. Huvudskålen är hård, bortsett från ett litet mjukt parti högst upp på huvudet - fontanellen.

Går du in i graviditetsvecka 7? Grattis!

I graviditetsvecka 7 börjar fostrets hals och ansikte att formas. Hjärtat är nu färdigbildat med skiljeväggar. Embryots fötter är 2 mm långa. Skelettet, kraniet, njurar och blodomlopp utvecklas. Broskceller ombildas till benceller och musklerna utvecklas. Barnet kan redan nu reagera på beröring och det känner att du stryker händerna över magen.

Illamående och dålig apit?

Nu börjar fostret röra sig allt mer! Har du koll på allt det här?

I graviditetsvecka 8 är den lilla kroppen i ständig rörelse. De små armarna och benen rör sig oupphörligt. Alla inre organ har nu bildats hos det lilla livet.

Befinner du dig i graviditetsvecka 10? Här är allt som händer i din kropp!

I graviditetsvecka 10 har fostret nu i stort sett fått sin riktiga form, och ska nu bara växa sig större. Viktökningen börjar märkas och från och med nu kommer blodmängden i din kropp att öka. 

Gravid vecka 1 och 2 – det här händer i kroppen

Väntar en bebis i magen? Så här går det till i kroppen! 

Din graviditet räknas från senaste menstruations första dag, det vill säga två veckor innan du faktiskt har blivit gravid. I graviditetsvecka 1-2 är du därför egentligen inte gravid. Embryot är egentligen två veckor yngre än antalet graviditetsveckor vi räknar. Denna räkning av graviditetsveckor kommer också din barnmorska och läkare att använda. 

Gravid vecka 4 – det här händer med embryot

I den fjärde graviditetsveckan har det lilla embryot fått fäste i livmodern, och valet av bosättningsplats är inte en tillfällighet! Här och där har livmodern byggt upp små rösen med avrundade strukturer som sänder ut kemiska signaler: "Landa här!"

Det har gått några få veckor, vad har hittills hänt med fostret i magen?

I övergången från 5:e till 6:e graviditetsveckan börjar fostrets hjärta att slå med en kammare. Det slår först oregelbundet med långa pauser, för att sedan öka till ca 175 slag i minuten i 9: e graviditetsveckan, för att därefter minska till runt 130-160 slag i minuten – något som är vanligt för ett nyfött barn.

Gravid vecka 5? Det här behöver du veta!

Är du gravid i vecka 5? Då börjar den lilla krabaten i magen växa allt mer. Har du koll på allt det här?

Fostret är nu 5-8 millimeter fån hjässa till stuss. Fostret växer nu snabbt. Ryggraden och hjärnan börjar utvecklas och många kvinnor börjar nu misstänka att de är gravida då mensen skulle ha kommit för flera dagar sedan.

Du vet ännu inte om att du är gravid! Befruktningen sker nämligen i början av denna vecka...

Så hur går det till då? Jo, graviditetstestet ger utslag först under de påföljande två veckorna. Ägget som är vackert och genomskinligt har ett skal som faktiskt påminner om ett hönsägg. Det är segt, elastiskt och skyddande. Även om ägget inte kan röra sig, är det inte alls passivt. Det deltar själv aktivt i befruktningen, på samma sätt som sädescellen. Ägget har nämligen stor dragningskraft och drar till sig de sädesceller som råkar befinna sig i närheten.