Namnlexikon


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö Visa alla

Här hittar du över tusen olika pojknamn och flicknamn. Du kan läsa om namnets betydelse, namnsdag och om namnet har varit bland dom 10 vanligaste namnen under det senaste århundradet.

Namn Dag Månad Namntoppen Betydelse
Fabian 20 1

Fabian kommer av det romerska namnet Fabius och betyder "en som hör till Fabius hus" eller "från staden Fabia". En annan tolkning är att namnet är bildat av ordet faba som betyder "böna".

Felix 14 1

Latinskt ursprung, med betydelsen lycklig.

Ferdinand 3 4

Ferdinand är av forntyskt ursprung och sammansatt av ord som betyder fred och djärv. Eventuellt är betydelsen beskyddare.

Filip 2 5

Betyder "hästvän" på grekiska.

Finn 16 10

Nordiskt, betyder "same". Kortform av Dagfinn, Torfinn osv

Folke 14 7

Folke är ett gammalt nordiskt namn med betydelsen hövding.

Francis

Av latinskt ursprung och dess betydelse är fransman, fri man St. Francis av Assisi ( 1100-tal ) är ihågkommen som den snälle jätten som åtnjöt guds verk.  

Frank 4 10

En kortform av det engelska namnet Francis som i sin tur kommer från det latinska namnet Franciscus. Detta var ursprungligen ett rent tillnamn med betydelsen "den franske" eller "fransman". Källa: http://www.svenskanamn.se

Frank 4 10

Engelsk kortform av Fransiscus "den frie".

Frans 4 10

Tysk kortform av det latinska Franciscus eller italienska Fransesco som ursprungligen var ett tillnamn med betydelsen "den franske" eller "fransman".

Fred 29 11

Kortform av Fredrik

Fredrik 18 7

Germanskt ursprung. Betyder "fredsfurste". Smekformer av Fredrik är Fred, Fredde, Freddie, Freddy, Freddan.

Frej 23 1

Frej var fruktbarhetsgud inom den nordiska mytologin, och ordet betyder "herre" eller "härskare".

Fritiof 18 2

Nordiskt, sammansatt av frid (fred) och thjof (tjuv). Kan tolkas på två sätt, antingen som "fridstörare" eller "fridens tjänare" beroende om man ser tjof som "tjuv" eller som engelskans theow "tjänare".