Namnlexikon


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö Visa alla

Här hittar du över tusen olika pojknamn och flicknamn. Du kan läsa om namnets betydelse, namnsdag och om namnet har varit bland dom 10 vanligaste namnen under det senaste århundradet.

Namn Dag Månad Namntoppen Betydelse
Ian

"Ian" eller "Iain" är gaeliska för John eller Johan.   

Immanuel

Hebreiskt, "Med oss är gud". Den kanske mest kände med detta namn är Immanuel Kant, tysk professor och filosof, verksam på 1700-talet.

Inge 11 2

Fornnordiskt ursprung, det förekommer ofta på runstenar. Namnet är bildat från gudanamnet Ing och namnet var ett kunganamn på 1100-och 1200-talen.

Ingemar 3 6

Ett fornnordiskt namn som är bildat av namnet Ing och ett ord som betyder "den kale". Ing är möjligtvis namnet på en fornnordisk gud.

Ingmar 3 6

Se Ingemar.

Ingvar 10 4

Ett fornnordiskt namn som betyder "Ings krigare" där Ing möjligtvis är namnet på en fornnordisk gud. Samma Ing förekommer också i namn som Inge, Ingemund, Ingemar, Ingvald, Ingeborg och Ingolf.

Ingvar 10 4 Mest populärt 1910 - 1940

Ett fornnordiskt namn som betyder "Ings krigare" där Ing möjligtvis är namnet på en fornnordisk gud.

Isak 19 12

Hebreiskt namn, som betyder "glädjeson" eller "han skrattar".

Isak 19 12 1980

Hebreiskt, och betyder "glädjeson" eller "han som skrattar". 

Ivan 24 5

Rysk form av Johannes som betyder "Gud har förbarmat sig". Den ryska smeknamnsformen är Vanja, vilket i Sverige uppfattas som ett kvinnonamn.

Ivar 31 1

Fornnordiskt ursprung vars förled iwa- har betydelsen "idegran" eller "stridspilbåge (av idegransträ)" och slutleden kommer av harja med betydelsen "krigare". Ivar kan även vara en kortforn av Ingvar (namn) Ingvar som betyder "Ings krigare" (efter gudanamnet Ing).   

Iver

Form av Ivar