Gravid

Forskare: Litet organ spelar stor roll hos gravida

Det är fortfarande mycket som är något av ett mysterium med graviditeter, men nu har svenska forskare tagit ett steg mot större förståelse.

Tymus påverkar immunförsvaret vid graviditet

Alla som tänker på graviditeter har säkert någon gång reflekterat över hur konstigt det egentligen är att det växer en människa inuti en annan människa. Och det tycker faktiskt den gravidas kropp med.

En graviditet är faktiskt något av en paradox då den gravida ska skydda fostret. Samtidigt skulle fostret kunna ses som något främmande som ska stötas bort, då det ju till hälften består av främmande celler från pappan.

Hos många däggdjur så försvagas honans immunförsvar under dräktigheten, just för att fostret inte ska stötas bort. Man har tidigare trott att samma sak gäller även för människor, men nu har forskare vid Linköpings universitet sett att så inte alls är fallet.

Forskarna upptäckte att det lilla organet tymus, brässen, spelar stor roll för hur gravidas immunförsvar funkar. Genom att mäta mängden t-celler, en viktig beståndsdel i immunförsvaret, hos gravida kvinnor har de sett att de ökar snarare än minskar. Att tymus reagerar såhär på graviditet skulle bland annat kunna förklara varför kvinnor som lider av MS och andra autoimmuna sjukdomar ofta blir bättre under graviditeten.

Att vara gravid är fantastiskt på många olika sätt, och ju mer som vetenskapen tar reda på desto mer svindlande verkar det. Mest fantastiskt är kanske trots allt hur väl alla kroppens delar fungerar ihop för att kunna skapa ytterligare ett liv.