• Gaucho10

    Gifta sig utomlands

    Hej!????

    Någon som har gift sig utomlands(Europa)?

    Och har förslag på länder/platser och vad man bör tänka på? ???? Skriv gärna rekommendationer från era erfarenheter ????

    Tack!

  • Svar på tråden Gifta sig utomlands
  • BuoBä

    Man kan gifta sig på vissa svenska ambassader. Det brukar framgå av deras webbplatser vilja som erbjuder det. Då blir det en svensk borgerlig vigsel som rapporteras in till Skatteverket. Vi funderade på det, men det var uppbokat väldigt långt fram i tid på de ställen vi tänkte så det blev inte av.

    Ett alternativ är att gifta sig på flygplatsen innan man lämnar Sverige. Där vet jag inte hur det ser ut med bokningar, för det kollade vi aldrig upp. Jag vet i alla fall några par som gift sig på Arlanda och var mycket nöjda med upplägget. Sen kan man ha en egen ceremoni på destinationen som man utformar hur man vill.

    Vad gäller att vigas enligt ett annat lands seder/lagar/regler så är det inte alls länder som tillåter det om man inte är skriven i det landet, så det får ni undersöka ifall det var det ni tänkt.

    Värt att fundera på, om man har tänkt att ha gäster med på bröllopet, är om alla verkligen har tid, råd och lust att lägga semester och pengar på att ta sig till det resmålet. Räkna med att fler än normalt tackar nej, och att ni ev behöver sponsra vissa som ni väldigt gärna vill ha med.

  • nathalie78

    Vi gifte oss i Aten/Pireus. Jättemysigt, de hade en vigselplats ute vid havet. Svenska kyrkan så det fungerade som henne med papper och sånt. Det finns en lista över var det funkar på svenska kyrkan. Om ni kan tänka er att gifta er kyrkligt.

  • Anonym (Utlandsgift)
    nathalie78 skrev 2020-08-01 11:53:41 följande:

    Vi gifte oss i Aten/Pireus. Jättemysigt, de hade en vigselplats ute vid havet. Svenska kyrkan så det fungerade som henne med papper och sånt. Det finns en lista över var det funkar på svenska kyrkan. Om ni kan tänka er att gifta er kyrkligt.


    Även vi gifte oss i Svenska kyrkan, då vi bodde utomlands. De skötte det administrativa med svenska myndigheter. Vi fick själva hantera de inhemska myndigheterna med någon blankett, men det var mest lite spännande.


  • Linda BT Weddings Spain

    Hej!

    Jag kan ge dig information om Spanien.. :

    - Svenska Kyrkan finns på flera orter, men om man skulle vilja gifta sig på en ort där inte svenska kyrkan finns, så kan prästerna resa, ex. här i Barcelona finns inte svenska kyrkan, men en präst från Svenska Kyrkan på Mallorca kan flygas in och kan viga er var som helst i Barcelona med omnejd. Minst en av er måste vara medlem i Svenska Kyrkan, och båda behöver vara svenska medborgare för att kunna genomgå en VIGSEL. Vigseln sker på samma sätt som i Sverige och är juridiskt bindande precis som i Sverige. Svenska Kyrkan erbjuder  även en VÄLSIGNELSE (OBS ej samma sak som vigsel), men ceremonin är mer eller mindre identisk, det enda är att den inte är juridiskt bindande så ni måste gifta er borgerligt i Sverige också. Välsignelse är till för de par där exempelvis endast en är svensk medborgare, eller för par som redan gift sig i en annan kyrka. Det går även att gifta sig kyrkligt på Arlanda, finns bra info om det på kyrkans hemsida, som någon annan skrev kan man sedan om man vill ha en symbolisk ceremoni på plats i Spanien.

    - Sveriges ambassad i Madrid. Minst en av er måste ha varit bosatt och skriven i Spanien de senaste två åren och båda behöver vara svenska medborgare. Konsulat har inte vigselrätt, utan endast ambassaden i Madrid.

    - Borgerlig vigsel i Sverige följt av symbolisk ceremoni i Spanien. Väldigt många som gör så. Man skriver på pappren hemma. Sen kör man hela vigselceremonin och festen i Spanien. I min mening det allra enklaste för då är allt pappersarbete klart. En vän eller familjemedlem kan hålla i vigselceremonin, eller så anlitar man en officiant. 

    Om du behöver någon mer info får du gärna ta kontakt. 

    Allt gott!

    Linda
    Better Together Weddings Spain
    Bröllopskoordinator baserad i Barcelona
    bettertogetherweddings.es

  • NosensPappa

    Olika länder har olika krav på hinders prövningar/dokumentation, utdrag ur folkbokföringen på engelska som visar att ni inte är gifta brukar vara ett krav, skaffas på Skatteverket med underskrift och stämpel.

Svar på tråden Gifta sig utomlands