• Anonym (TS)

    Min sambo saknar föräldraförmåga...

    Min sambo är närmare 40 år. Vi har barn sedan tidigare båda två i åldrarna 9-15 år. Vi har varit ett par i åtta år. 
    Han saknar förmåga. Han är dels en stereotyper "mansbebis" som inte gör många knop hemma men han saknar även förmågan att sköta barnen. Jag har gjort det under alla år. Både mina och hans.
     
    Nu börjar jag ledsna. Vill ha tillbaka mitt liv. Min energi. Ork. Glädje. Men jag har en sådan stor oro för hans barn. Jag har försökt släppa tyglarna lite för att se hur det funkar de senaste två åren och det funkar inte. Barnen bor heltid hos honom då mamman saknar förmåga av andra, mer tydliga, anledningar. De kommer aldrig vara aktuellt för dem att bo hos henne ens växelvis. 
     
    Hans ena barn gick utan handskar denna vinter fram tills det var många minus ute. Då fick jag nog och sa ifrån varpå han hämtade ett par vantar från garaget. Mitt barn är något äldre så han tar helt sonika hens urväxta grejer till sitt barn trots att jag säger att t ex täckbyxorna saknar foder då det är hål i dem. Han säger då att han ska köpa nya men gör inte det. Desamma med skor som har helt utnött foder t ex. Barnen saknar i regel kläder vid varje skifte i årstid. Han fixar kläder när det gått dagar/veckor efter de egentligen behöver kläderna. De går runt i för små byxor, otjänliga kläder osv tills jag köper kläder åt dem för mina pengar. 
     
    Han glömmer att planera kalas och skickar ut inbjudan till kompisar två dagar innan kalas så ingen kan komma. Tar förgivet att jag bjuder hans och mina släktingar till hans barns kalas. Beställer inte tårta i tid så det får bli improvisering från Ica typ. Ett par år har det inte funnits då kalas skett på helgen och butiken inte gör tårtor då så då har de varit utan.
     
    Han kan inte bemöta barnen känslomässigt. Han har inte pratat om viktiga saker med barnen såsom mens, relationer, preventivmedel etc för att "han vet inte vad han ska säga". Han låter barnen vara ledsna på sina rum av samma anledning. Kan inte prata med dem om deras mamma när de frågar. Kan inte bemöta dem i konflikter med kamrater. Han förstår inte att inte busa erc kvällstid och sen är han sur för att de är vakna för sent. 
     
    Beställer pizza/hamburgare när de säger till att de är hungriga. Glömmer ge frukost. Glömmer nattfika och är sur när de blir hungriga inför läggdags. Han själv går och småäter hela tiden. Chips, godis, glass. Tänker inte på att andra är hungriga då han själv är mätt... 
     
    Han sitter mest med telefonen eller spelar dator och hör inte när barnen behöver uppmärksamhet. 
     
    Jag känner mig orolig inför hur barnen kommer ha det med honom om vi separerar. Nu är det jag som sköter allt ovanstående. Jag har varit på utbildning med jobbet i tre veckor och endast hemma över helgen under en period. Inget funkade. Barnen saknade adekvata kläder till idrotten då han glömde tvätta. De fick inte med sig badkläder till badet då han missat att det skulle vara bad på idrotten och det missade att skicka med fika till en utflykt. Han missade ena barnets utvecklingssamtal och hade panik när ett barn blev sjukt och han "inte kunde vabba". Hans föräldrar fick komma och ta hand om barnen. Bör tilläggas att jag vabbat för alla barn alltid. 
     
    Jag känner en stark oro för hur mina bonusbarn kommer ha det om vi separerar. Känns som att jag sviker dem om vi separerar. De är såklart välkomna till mig, men jag kommer inte kunna ta en bostad som alla kan ha eget rum i och han kommer förmodligen sura ihop och inte låta dem träffa mig.
    Vad gör man!? Vill samtidigt inte att barnen ska behöva utstå än mer trauma och typ bli omhändertagna. Känns som att det enda rätta att göra är att stanna åtminstone 9 år till tills äldsta är 18 år...
  • Svar på tråden Min sambo saknar föräldraförmåga...
  • Anonym (En genomsnittlig man)
    Goneril skrev 2024-04-24 14:09:04 följande:

    Det finns hundratals liknande trådar i detta forum; män med ett oerhört tungt bagage, barn sen tidigare och total avsaknad av föräldraförmåga men som ändå lyckas förmå någon stackars kvinna att flytta ihop med dem och deras vidhängande barn.                                                                                                                                         Den fråga jag alltid ställer mig är hur I allsin dar detta kan gå till, hur kan kvinnor flytta ihop med  handikappade individer? Vad är det som lockar? Umgås man inte under lång, lång tid innan man flyttar ihop? Bor man inte ihop på prov och behåller lägenheten under testperioden? Vad är det som gör att självbevarelsedriften sätts på sparlåga? Jag skulle behöva få det förklarat. I någon mån måste dessa kvinnor skylla sig själva.                                                                                                                                                                    Lyckligt barnfri med en tillika lyckligt barnfri särbo har jag naturligtvis inte varit befriad från dessa sökare  under ungdomsåren. De hade alltid en välfungerande radar, det gällde att fortast möjligt efter separationen hitta en kärlekstörstande kvinna, fullt införstådd med att ta över hushåll, barnuppfostran och helst försörja mannen och hans ohängda barn. Men urvalsprocessen måste ju funka! Man besöker någon i ett hem som inte städats på 5 år, dammet ligger som ett snötäcke över möbler och boktitlarna är knappt skönjbara. Badrummet, kakel och badkar, är en sanitär olägenhet, barnen får springa in och ut utan att ta av sig skorna. "Jag tänkte städa idag men jag hann inte". När jag sa upp bekantskapen, givetvis innan några intimiteter ägt rum, sa han "men jag kan lära mig". Tror jag inte, dessa killar lär sig ingenting, de letar vidare tills de hittar någon tillräckligt korkad.


    Hahaha jag fick mig ett gott skratt nu, det är sant det du skriver.

    Jag har ju varit i en liknande situation som TS så jag vet vilka mekanismer som styr. Det är drömmen om kärlek, tvåsamhet.. och sen en till komponent som i mitt fall kan härledas tillbaka till min barndom. Jag fick ingen villkorslös kärlek under uppväxten, utan kärleken var högst villkorad och avhängd min arbetsprestation i övrigt. I min hjärna tedde det sig helt normalt att ta ett jätteansvar för andras tillkortakommanden i utbyte mot kärlek. Inget alarmerande eftersom det är så jag är uppväxt. Jag är endast värdig kärlek om jag ger mer än jag får. Så såg min uppväxt ut. 

    Nu vet jag såklart bättre. Men den lärdomen fick jag göra den hårda vägen i vuxen ålder. Så snälla skuldbelägg inte TS för mycket. Vi har alla bagage från uppväxten som påverkar oss i vuxen ålder på ett eller annat sätt.

    Det här är ju såklart en inre process för TS. Hennes egna värde ställs mot sambons barns väl och ve. Men det är ju hans skuld att bära. Inte hennes.
  • TvillingmammaVästgöte
    Anonym (En genomsnittlig man) skrev 2024-04-25 01:16:01 följande:

    Jag får sån igenkänning. Nu är jag närmare 40 och lever i en stabil relation sedan ganska många år. Men tidigare i livet dejtade jag flera män som hade barn i skolåldern. Samma visa hela tiden. Papporna kan inte se till så att barnen har rena kläder, papporna glömmer att packa gympaväskan, papporna glömmer bort att passa tider vad gäller barnens fritidsaktiviteter, papporna glömmer bort att ge barnen mat eftersom dom själva åt något annat innan och då inte själva är hungriga när det är dags för barnen att äta, papporna kan inte tolka barnens känslomässiga signaler.

    Same old story.

    Jag lever som sagt i en relation sedan många år tillbaka, och faktum är att även min man fallerar på nästan alla dessa punkter, förutom på den sista punkten. Min man är bra på att ge både mig och vårt barn känslomässigt stöd. Min man är generös både med kärlek, förståelse och även med pengar. Hade inte min man haft de fina egenskaperna så hade jag inte orkat med hans oförmåga att projektleda.

    Jag tänker att männens oförmåga när det kommer till att projektleda familjen måste vara evolutionärt betingad. Enligt mina erfarenheter har merparten av alla män den här oförmågan, det kan ju knappast vara en slump. Deras hjärnor klarar helt enkelt inte av uppgiften. Visst finns det individuella skillnader.. men om jag ska generalisera så ser det ut såhär hos merparten av männen.

    Så för att väga upp den här oförmågan så behöver ju mannen ha andra kvaliteer. Som att vara kärleksfull, omtänksam, förstående och generös.

    Det verkar som att din sambo brister även där..

    TS, det är jättefint att du har värnat så om hans barn, jag förstår att hans barn verkligen finns i ditt hjärta. Men din sambo verkar inte värdesätta allt jobb du lägger ned på hans barn, han verkar ta din insats för given. Det är inte okej. Eftersom han tar dig för given så blir det här en självutplånande situation för dig och det är helt ohållbart. Det var han och hans ex som satte dessa barn till världen. Du ska inte slå knut på dig själv för beslut som dom tog tidigare i livet.

    Jag förstår tankarna om att det känns som att du sviker hans barn om du lämnar. Du skriver att han mycket väl skulle kunna hämnas genom att inte låta dig träffa hans barn. Tänk lite mer på just den biten, vilken nivå han står på om han hämnas på dig på det sättet. Det skulle innebära att han sätter sina egna kränkta känslor i första rummet, inte barnens bästa. Vill du leva med en man som står på den nivån? Det var han och hans ex som fick de här barnen. Du kan inte rädda dem. Du kommer att köra slut på dig själv. Och du måste finnas för dina egna barn också.

    Om du lämnar, se till så att du förklarar för barnen, flera gånger, hur mycket du älskar dom, att din relation till deras pappa är slut, men att du vill fortsätta att finnas som ett stöd för dom, för barnen. Pappan kanske vill svartmåla dig och säger till barnen att du inte tycker om dom och att det är därför du lämnar. Så det är viktigt att du förklarar för barnen hur mycket de betyder för dig och att det endast är kärleken till deras pappa som har tagit slut. Jätteviktigt.

    Om du lämnar... jag förstår om du inte vill göra en regelrätt anmälan till socialen. Så om du inte upplever att det är en akut fara för barnen, låt då soc-anmälan göras från skolans håll. Jag tar för givet att de kommer att reagera efter en tid då barnen saknar kläder.

    Kram till dig TS och lycka till


    Min man fixade det du ger som exempel. Dina exempel är ju ganska basic, det borde varje välfungerande man som klarar att yrkesarbeta, klara.
    Jag reste i tjänsten veckovis och min man fixade allt praktiskt kring barnen under dessa veckor, 
    Men sen var det ändå skillnad i att jag fokuserade mer på barnen än vad min man gjorde. Såg till deras psykosociala hälsa, hjälpte till att ordna lekträffar och olika sociala aktiviteter för att främja barnens sociala liv. Jag engagerade mig mer i skolarbetet och höll kontakten med barnens lärare. Så jag tror också på en evolutionär skillnad, främst i att mammor prioriterar barnen högre än pappor. 
  • Goneril

    TS förklarade den emotionella bindningen så väl, på ett utlämnande sätt som man inte är van vid i detta forum Jag blev riktigt hjärtnupen och jag inser att skälla på TS inte är rätt, det är för övrigt aldrig rätt att sparka på någon som ligger. Jag har fått ett svar på min fråga och ber om ursäkt för mitt påhopp.                                                                                                                                               Den svåra, i det närmaste förlamande ensamheten, är TS grundproblem, avsaknaden av vuxenkontakter. För att råda bot på detta måste TS arbeta på att etablera ett nätverk, försöka skaffa vänner. Man behöver gemensamma nämnare, intressen att diskutera. Jag är särbo men har vänner som jag umgås med utan särbon, den senaste i raden för att diskutera klassisk musik. Ett starkt intresse, vad det nu kan vara, gör att man inte upplever ensamheten så plågsam. Om TS nu inte kan omvända mannen är separation ofrånkomlig; skräck för ensamhet borde inte vara skäl nog stanna kvar. En sak att alltid bära med sig, med böcker, god litteratur, är man aldrig ensam. Böcker nickar från sina hyllor, tålmodiga och väntar på att bli lästa. De är ens vänner.

  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Anonym (TS) skrev 2024-04-24 21:43:10 följande:
    fornminne skrev 2024-04-24 15:59:41 följande:

    Jag begriper inte heller. När TS träffade mannen var han alltså nyseparerad, ungarna levde på pizza, satt obegränsat framför datorn och hans mamma skötte mycket.

    Då tänkte TS: Vilket kap! Låt oss flytta ihop, jag ska bara kavla upp ärmarna först. 

    Eller? Jag fattar inte.

    Jag förstår att det är svårare om problemen kommer smygande, men här var det ju uppenbart från början. 



    Ja. Jag förstår att det är svårt att begripa. Det känner jag också nu i efterhand. Jag tänker att jag då var en känslomässigt uttorkad individ. Dålig självkänsla. Föll för varenda kille som var trevlig och sa hej åt mig. Tänkte att varenda trevlig kollega var kär i mig, att han i kassan på Ica som var trevlig var det pga att han tyckte jag var snygg. Tröstade efter bekräftelse. Närhet.

    Nu flera år senare har jag förstått att jag inte mådde bra. Känslomässigt uttorkad. Längtade efter kärlek och närhet. Bekräftelse. Tänkte då att "Jag tar vad som helst bara jag har en vuxen människa att få närhet från." Minns dessa tankar än idag. Att jag inte har några krav. Kom från en destruktiv relation flera år tidigare där jag blev fysiskt och psykiskt misshandlad. Kände efter flera år av ensamhet att jag tar vad som helst, bara det inte är en våldsam man. Jag kan ta städ, tvätt, matlagning osv. Bara jag får någon som kan ge mig närhet. Grät om kvällarna för att jag var så ensam.

    Ihopflytten kom "naturligt". Jag bodde i studentlägenhet där kontraktet skulle gå ut när studierna var slut. Hade för lite köpoäng för att få en egen bostad, så ihopflytten kom av sig själv eller vad man ska säga. 

    Jag såg förbi alla brister. Har än idag dålig självkänsla, dåligt självförtroende. Fasar för att separera och hamna i den känslan jag hade sist. Det desperata behovet av närhet. Hatar egentligen att vara ensam. Behöver närhet. Kärlek. Är så orolig för att återigen hamna i en sån här relation. Jag blir besviken och ledsen på mig själv för att jag utsätter mig för detta, men rädslan för att hamna där jag var innan är större. Då mådde jag RIKTIGT dåligt.

    Det är svårt att begripa för någon som inte varit där eller i min känsla. Men jag tänker såklart att ingen normalt funtad människa som mår bra sätter sig själv i denna situation. Tyvärr. Och jag tillhör den kategorin.
    Nu förstår jag bättre, och jag vill inte döma dig. Nu framgår det snarare att både du och din sambo är två trasiga individer, bara trasiga på olika sätt.

    Ni behöver hjälp båda två. Du behöver hjälp att bygga upp din självkänsla, samt lära dig att hantera din ensamhet på andra sätt än att ge dig in i destruktiva relationer. Det hade varit bättre om ni hade varit särbo, men jag förstår ju att det kändes naturligt att flytta ihop om du ändå hade svårt att få annan bostad. 

    Jag beklagar hur du har haft det, men faktum kvarstår. För dina barns skull måste du rycka upp dig. Jag kanske låter hård, det är lätt för mig som sitter här med en vettig ansvarsfull man att moralisera. Jag heller aldrig haft problem med att vara ensam. Jag trivdes som singel tidigare, och min man är en av få som jag någonsin har velat bo ihop med. Skulle vi mot förmodan separera, skulle jag nog bo själv länge, kanske resten av livet.

    Jag har inte gått i dina skor, men faktum kvarstår. Dina barn tar skada som det är nu. De har en trött dränerad mamma och tvingas bo i ett hushåll med bonuspappa och bonussyskon som inte fungerar. Det är inte ok, du MÅSTE ta dig ur detta, om inte för din egen skull så för dina barn. Det är ditt ansvar som förälder, hur svårt det än är. Bonusbarnen kan du stötta ändå, men du kan inte räcka till för alla.

    Jag tror att du behöver professionell hjälp, samt kanske stöd av likasinnade.
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    Anonym (En genomsnittlig man) skrev 2024-04-25 01:16:01 följande:

    Jag får sån igenkänning. Nu är jag närmare 40 och lever i en stabil relation sedan ganska många år. Men tidigare i livet dejtade jag flera män som hade barn i skolåldern. Samma visa hela tiden. Papporna kan inte se till så att barnen har rena kläder, papporna glömmer att packa gympaväskan, papporna glömmer bort att passa tider vad gäller barnens fritidsaktiviteter, papporna glömmer bort att ge barnen mat eftersom dom själva åt något annat innan och då inte själva är hungriga när det är dags för barnen att äta, papporna kan inte tolka barnens känslomässiga signaler.

    Same old story.

    Jag lever som sagt i en relation sedan många år tillbaka, och faktum är att även min man fallerar på nästan alla dessa punkter, förutom på den sista punkten. Min man är bra på att ge både mig och vårt barn känslomässigt stöd. Min man är generös både med kärlek, förståelse och även med pengar. Hade inte min man haft de fina egenskaperna så hade jag inte orkat med hans oförmåga att projektleda.

    Jag tänker att männens oförmåga när det kommer till att projektleda familjen måste vara evolutionärt betingad. Enligt mina erfarenheter har merparten av alla män den här oförmågan, det kan ju knappast vara en slump. Deras hjärnor klarar helt enkelt inte av uppgiften. Visst finns det individuella skillnader.. men om jag ska generalisera så ser det ut såhär hos merparten av männen.

    Så för att väga upp den här oförmågan så behöver ju mannen ha andra kvaliteer. Som att vara kärleksfull, omtänksam, förstående och generös.

    Det verkar som att din sambo brister även där..

    TS, det är jättefint att du har värnat så om hans barn, jag förstår att hans barn verkligen finns i ditt hjärta. Men din sambo verkar inte värdesätta allt jobb du lägger ned på hans barn, han verkar ta din insats för given. Det är inte okej. Eftersom han tar dig för given så blir det här en självutplånande situation för dig och det är helt ohållbart. Det var han och hans ex som satte dessa barn till världen. Du ska inte slå knut på dig själv för beslut som dom tog tidigare i livet.

    Jag förstår tankarna om att det känns som att du sviker hans barn om du lämnar. Du skriver att han mycket väl skulle kunna hämnas genom att inte låta dig träffa hans barn. Tänk lite mer på just den biten, vilken nivå han står på om han hämnas på dig på det sättet. Det skulle innebära att han sätter sina egna kränkta känslor i första rummet, inte barnens bästa. Vill du leva med en man som står på den nivån? Det var han och hans ex som fick de här barnen. Du kan inte rädda dem. Du kommer att köra slut på dig själv. Och du måste finnas för dina egna barn också.

    Om du lämnar, se till så att du förklarar för barnen, flera gånger, hur mycket du älskar dom, att din relation till deras pappa är slut, men att du vill fortsätta att finnas som ett stöd för dom, för barnen. Pappan kanske vill svartmåla dig och säger till barnen att du inte tycker om dom och att det är därför du lämnar. Så det är viktigt att du förklarar för barnen hur mycket de betyder för dig och att det endast är kärleken till deras pappa som har tagit slut. Jätteviktigt.

    Om du lämnar... jag förstår om du inte vill göra en regelrätt anmälan till socialen. Så om du inte upplever att det är en akut fara för barnen, låt då soc-anmälan göras från skolans håll. Jag tar för givet att de kommer att reagera efter en tid då barnen saknar kläder.

    Kram till dig TS och lycka till


    Jag håller inte med om att de flesta män inte klarar av att ta ansvar för annat än det ekonomiska och känslomässiga. Att det är dåliga på det praktiska med hem och barn. Det finns en hel del sådana män ja, fler än kvinnor, efter vad det verkar.

    Men de flesta pappor jag känner, klarar att sköta det praktiska utmärkt eller i alla fall helt ok, vare sig de lever med barnens mamma eller ej. Vettiga män lämpar inte heller över ansvaret på en ny partner. Man kan hjälpas åt, men det är en annan sak.

    Min man glömmer också ibland, slarvar också ibland, det gör jag också. Ingen är perfekt. Men båda tar ansvar och har koll på det viktiga.

    Sen är vi inga pedanter. Det finns kvinnor som tycker att mannen fallerar för att han inte gör allt perfekt eller på hennes sätt. I sådana fall, anser jag att det snarare är kvinnan det är fel på. "Good enough" räcker, samt att man är en kärleksfull och engagerad förälder.

    Men det du beskriver låter inte som good enough. Du beskriver snarare män som inte verkar klara sitt föräldraansvar. Det är något annat. Men många män är faktiskt utmärkta pappor.
  • Anonym (Tvillingmorsan)
    TvillingmammaVästgöte skrev 2024-04-25 07:55:28 följande:
    Min man fixade det du ger som exempel. Dina exempel är ju ganska basic, det borde varje välfungerande man som klarar att yrkesarbeta, klara.
    Jag reste i tjänsten veckovis och min man fixade allt praktiskt kring barnen under dessa veckor, 
    Men sen var det ändå skillnad i att jag fokuserade mer på barnen än vad min man gjorde. Såg till deras psykosociala hälsa, hjälpte till att ordna lekträffar och olika sociala aktiviteter för att främja barnens sociala liv. Jag engagerade mig mer i skolarbetet och höll kontakten med barnens lärare. Så jag tror också på en evolutionär skillnad, främst i att mammor prioriterar barnen högre än pappor. 
    Det där känner jag igen, att engagemanget ser delvis olika ut. Det är väl därför många kvinnor upplever att det få ta rollen som familjens projektledare.

    Normala pappor klarar baskraven, både det praktiska och känslomässiga. Barnen behöver inte gå hungriga, smutsiga eller ledsna. Viktiga möten eller aktiviteter missas sällan.

    Men det där lilla extra - särskilt den sociala biten samt kontakten med skolan - står ofta mammorna för. Så är det även i vår familj, vilket inte är något större problem i vårt fall, men kan bli ett problem om det blir för mycket. Särskilt om båda föräldrarna gör ungefär lika mycket i övrigt, med jobb, hem och barn inräknat. Gör mamman även mer av det, blir det ännu skevare, och det TS beskriver är ju katastrof. 
  • fornminne

    Då förstår jag bättre TS. I övrigt håller jag med ovanstående. För dina barns skull måste du söka hjälp, ta dig därifrån samt kontakta Soc angående bonusbarnen. Sen har du gjort vad du kan. Du kan inte fortsätta offra dig själv för alla andra, och du måste tänka på dina barn först och främst.

  • fornminne

    Pappor som fallerar med hem och barn, klarar oftast utmärkt att yrkesarbeta, inte sällan har de kvalificerade jobb. Där har de inga problem att projektleda, hålla många bollar i luften, se vad som behöver göras.

    Så det handlar inte om oförmåga i hemmet, utan ovilja, samt att de räknar med att partnern gör det. Alternativt att partnern har för höga krav, men nu syftar jag på män som inte tar sitt ansvar. Inte att allt måste skötas perfekt. 

  • Anonym (Tvillingmorsan)

    Precis, om det var evolutionärt skulle inte män klara av att vara chefer, inte kunna projektleda på jobbet. 

    Jag köper inte heller att fullt kapabla yrkesarbetande män, inte klarar det basala med hem och barn. Däremot är det säkert bekvämt att skylla på. 

  • Anonym (aca)
    Anonym (TS) skrev 2024-04-24 21:43:10 följande:
    fornminne skrev 2024-04-24 15:59:41 följande:

    Jag begriper inte heller. När TS träffade mannen var han alltså nyseparerad, ungarna levde på pizza, satt obegränsat framför datorn och hans mamma skötte mycket.

    Då tänkte TS: Vilket kap! Låt oss flytta ihop, jag ska bara kavla upp ärmarna först. 

    Eller? Jag fattar inte.

    Jag förstår att det är svårare om problemen kommer smygande, men här var det ju uppenbart från början. 



    Ja. Jag förstår att det är svårt att begripa. Det känner jag också nu i efterhand. Jag tänker att jag då var en känslomässigt uttorkad individ. Dålig självkänsla. Föll för varenda kille som var trevlig och sa hej åt mig. Tänkte att varenda trevlig kollega var kär i mig, att han i kassan på Ica som var trevlig var det pga att han tyckte jag var snygg. Tröstade efter bekräftelse. Närhet.

    Nu flera år senare har jag förstått att jag inte mådde bra. Känslomässigt uttorkad. Längtade efter kärlek och närhet. Bekräftelse. Tänkte då att "Jag tar vad som helst bara jag har en vuxen människa att få närhet från." Minns dessa tankar än idag. Att jag inte har några krav. Kom från en destruktiv relation flera år tidigare där jag blev fysiskt och psykiskt misshandlad. Kände efter flera år av ensamhet att jag tar vad som helst, bara det inte är en våldsam man. Jag kan ta städ, tvätt, matlagning osv. Bara jag får någon som kan ge mig närhet. Grät om kvällarna för att jag var så ensam.

    Ihopflytten kom "naturligt". Jag bodde i studentlägenhet där kontraktet skulle gå ut när studierna var slut. Hade för lite köpoäng för att få en egen bostad, så ihopflytten kom av sig själv eller vad man ska säga. 

    Jag såg förbi alla brister. Har än idag dålig självkänsla, dåligt självförtroende. Fasar för att separera och hamna i den känslan jag hade sist. Det desperata behovet av närhet. Hatar egentligen att vara ensam. Behöver närhet. Kärlek. Är så orolig för att återigen hamna i en sån här relation. Jag blir besviken och ledsen på mig själv för att jag utsätter mig för detta, men rädslan för att hamna där jag var innan är större. Då mådde jag RIKTIGT dåligt.

    Det är svårt att begripa för någon som inte varit där eller i min känsla. Men jag tänker såklart att ingen normalt funtad människa som mår bra sätter sig själv i denna situation. Tyvärr. Och jag tillhör den kategorin.

    Kan aca-sverige.org/ - vara något för dig?


    12-stegsprogram för den som vuxit upp i någon form av dysfunktionell miljö. Hur blev det så här för just dig? Är det något som bottnar i din egen uppväxt ? 

  • Anonym (TS)
    Goneril skrev 2024-04-25 10:30:36 följande:

    TS förklarade den emotionella bindningen så väl, på ett utlämnande sätt som man inte är van vid i detta forum Jag blev riktigt hjärtnupen och jag inser att skälla på TS inte är rätt, det är för övrigt aldrig rätt att sparka på någon som ligger. Jag har fått ett svar på min fråga och ber om ursäkt för mitt påhopp.                                                                                                                                               Den svåra, i det närmaste förlamande ensamheten, är TS grundproblem, avsaknaden av vuxenkontakter. För att råda bot på detta måste TS arbeta på att etablera ett nätverk, försöka skaffa vänner. Man behöver gemensamma nämnare, intressen att diskutera. Jag är särbo men har vänner som jag umgås med utan särbon, den senaste i raden för att diskutera klassisk musik. Ett starkt intresse, vad det nu kan vara, gör att man inte upplever ensamheten så plågsam. Om TS nu inte kan omvända mannen är separation ofrånkomlig; skräck för ensamhet borde inte vara skäl nog stanna kvar. En sak att alltid bära med sig, med böcker, god litteratur, är man aldrig ensam. Böcker nickar från sina hyllor, tålmodiga och väntar på att bli lästa. De är ens vänner.


    Tack!
    Jag har alltid läst mycket. Varit ensam och mobbad som barn. Föräldrar som fokuserade främst på sina egna intressen och jag och mitt syskon var sekundära. Då vände jag mig till litteraturen. Läst otroligt mycket som barn och i vuxen ålder. Men sedan denna relationen har tid inte funnits då jag fått rodda allt. Poddar har det blivit nu, som jag kan lyssna på samtidigt som jag sköter hemmet. Men jag saknar böckerna. Saknar möjligheten att skapa en inre värld från de man läser, leva sig in i berättelsen på ett sätt som man inte gör med poddar. Men tiden finns inte.
  • Anonym (TS)
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2024-04-25 10:38:52 följande:
    Nu förstår jag bättre, och jag vill inte döma dig. Nu framgår det snarare att både du och din sambo är två trasiga individer, bara trasiga på olika sätt.

    Ni behöver hjälp båda två. Du behöver hjälp att bygga upp din självkänsla, samt lära dig att hantera din ensamhet på andra sätt än att ge dig in i destruktiva relationer. Det hade varit bättre om ni hade varit särbo, men jag förstår ju att det kändes naturligt att flytta ihop om du ändå hade svårt att få annan bostad. 

    Jag beklagar hur du har haft det, men faktum kvarstår. För dina barns skull måste du rycka upp dig. Jag kanske låter hård, det är lätt för mig som sitter här med en vettig ansvarsfull man att moralisera. Jag heller aldrig haft problem med att vara ensam. Jag trivdes som singel tidigare, och min man är en av få som jag någonsin har velat bo ihop med. Skulle vi mot förmodan separera, skulle jag nog bo själv länge, kanske resten av livet.

    Jag har inte gått i dina skor, men faktum kvarstår. Dina barn tar skada som det är nu. De har en trött dränerad mamma och tvingas bo i ett hushåll med bonuspappa och bonussyskon som inte fungerar. Det är inte ok, du MÅSTE ta dig ur detta, om inte för din egen skull så för dina barn. Det är ditt ansvar som förälder, hur svårt det än är. Bonusbarnen kan du stötta ändå, men du kan inte räcka till för alla.

    Jag tror att du behöver professionell hjälp, samt kanske stöd av likasinnade.
    Såklart förstår jag att det inte är en hållbar situation. Jag planerar min separation. Står i bostadskö etc. Men försöker "utnyttja" situationen till att förbereda mig. Mentalt, ekonomiskt och praktiskt.
     
  • Anonym (En genomsnittlig man)
    fornminne skrev 2024-04-25 12:28:24 följande:

    Pappor som fallerar med hem och barn, klarar oftast utmärkt att yrkesarbeta, inte sällan har de kvalificerade jobb. Där har de inga problem att projektleda, hålla många bollar i luften, se vad som behöver göras.

    Så det handlar inte om oförmåga i hemmet, utan ovilja, samt att de räknar med att partnern gör det. Alternativt att partnern har för höga krav, men nu syftar jag på män som inte tar sitt ansvar. Inte att allt måste skötas perfekt. 


    Precis. Min man har alltid varit en yrkesarbetande man. Jobbat hårt och varit duktig på sitt jobb. Men när han kommer hem är det som att han skruvar av sitt huvud och börjar bära det under armen. 

    Jag vet inte om ovilja är rätta ordet. Men det är som att min man inte förstår att arbetsdagen fortsätter ända fram tills att barnet/barnen har somnat. Min man har en slags föreställning om att det som äger rum hemma inte är det samma som att jobba. Hemma så ser han inte vad som behöver göras, han kan inte "läsa" den arbetsbeskrivningen. Han har en ide om att han ska kunna komma hem och slappna av efter jobbet. Och visst, jag kan förstå den iden. De flesta skulle nog vilja kunna komma hem och slappna av efter jobbet. Men så ser inte vardagen med barn ut. Och det är därför kvinnor kör slut på sig själva.

    Det finns undersökningar som visar att männens puls sänks när de kommer hem efter arbetsdagen, medan kvinnors puls höjs.

    Män är bättre på att prioritera sig själva, sin egen hälsa och den egna orken. Kvinnor sätter barnens behov främst och låter den egna hälsan betala priset. Kvinnorna vränger sig själva för att tillgodose barnens behov i en utsträckning som en man inte skulle göra.

    Så enligt mig finns det tre sätt att tackla detta generella, vanliga fenomen på:

    1. Mannen steppar upp till en acceptabel nivå av att projektleda familjen. 

    2. Mannen steppar inte upp men gör så gott han kan. Han kompenserar med andra kvaliteter som att vara kärleksfull, omtänksam och generös.

    3. Kvinnan och mannen separerar och har barnen varannan vecka. Kvinnan kan då alltså "slappa" efter jobbet varannan vecka precis som mannen kan. Rättvist. Men här är det ofta barnen som får betala priset genom att de får sämre omvårdnad under pappans vecka. 
    Såvida inte pappan hittar en ny kvinna som han kan lämpa över barnens omsorg på. 

    Ja.. nu blev det lite off topic från just TS situation. Men visst är det ett intressant fenomen. Det är ju just detta fenomen som ligger till grund för uttrycket "mans bebisar" tex. 
  • Anonym (Tvillingmorsan)

    Som sagt, många pappor gör ett utmärkt jobb, och de flesta är inte så usla att de inte skulle klara vv på ett acceptabelt sätt. En del pappor steppar t om upp då, åtminstone till en acceptabel nivå. För då måste de. Mamman finns inte längre där och kan rädda situationen. Båda föräldrarna får lika mycket egentid, i stället för att hans egentid är viktigare än hennes. Barnen får en piggare och mer utvilad mamma. 

    Samtidigt undrar man hur många separationer som skulle kunna undvikas om dessa pappor steppade upp INNAN skilsmässan var ett faktum? I stället för efter.

    Men är det så illa att pappan inte klarar det på egen hand, eller är direkt olämplig, då har mamman förstås inget annat val än att ha barnen på heltid. Men de flesta pappor är inte så. 

  • Anonym (B)
    Anonym (Tvillingmorsan) skrev 2024-04-26 11:03:05 följande:

    Som sagt, många pappor gör ett utmärkt jobb, och de flesta är inte så usla att de inte skulle klara vv på ett acceptabelt sätt. En del pappor steppar t om upp då, åtminstone till en acceptabel nivå. För då måste de. Mamman finns inte längre där och kan rädda situationen. Båda föräldrarna får lika mycket egentid, i stället för att hans egentid är viktigare än hennes. Barnen får en piggare och mer utvilad mamma. 

    Samtidigt undrar man hur många separationer som skulle kunna undvikas om dessa pappor steppade upp INNAN skilsmässan var ett faktum? I stället för efter.

    Men är det så illa att pappan inte klarar det på egen hand, eller är direkt olämplig, då har mamman förstås inget annat val än att ha barnen på heltid. Men de flesta pappor är inte så. 


    Ts är ju en undermålig förälder också. 
Svar på tråden Min sambo saknar föräldraförmåga...