Foralder

Detta är de vanligaste babyolyckorna

De flesta olyckor sker i hemmet och små barn är bland dom som skadar sig mest. Som tur är behövs bara små åtgärder för att förhindra att allvarliga saker händer.

Barn skadas oftast i hemmet. Foto: Colourbox

Visste du att risken för olyckor är allra störst när barnet tar steget från ett utvecklingsstadium till ett annat? De första månaderna av barnets liv utvecklas det kolossalt och då är det viktigt att föräldrar är steget före, för att förhindra olyckor

Med det i åtanke har Mammasidan frågat sjuksköterskan Hege Christine Sørensen om vad föräldrar bör vara speciellt uppmärksamma på.

LÄS OCKSÅ: Barnsäkra: Produkterna du bör ha

Lämna aldrig barnet på skötbordet

– En av de viktigaste saker jag är noga med att informera föräldrar om när det gäller säkerhet, är att de aldrig ska gå ifrån barnet på skötbordet. Man bör inte vända sig om efter en handduk ens en gång, utan att hålla en hand på barnet, säger hon.

– Om man måste flytta sig en bit bort, bör man lägga barnet på en handduk på golvet. Man vet aldrig när barnet klarar av att skjuta sig bakåt eller rulla runt, tillägger hon.

LÄS OCKSÅ:Så får du bort fläckarna

Liten skvätt kan ge stor skada

Brännskador är något som sjuksköterskan Christine också ägnar sig mycket åt och dessa uppstår ofta när man dricker något varmt medan man håller barnet i famnen. – Även en liten skvätt varmt kaffe kan göra stor skada på en babys kropp, säger hon. – Det går snabbt när babyn slänger ut en arm eller ett ben och detta bör även far- och morföräldrar vara speciellt uppmärksamma på.

När barnet blir lite äldre är det viktigt att man täcker för stickkontakter, trappor och liknande. Christine rekommenderar föräldrar att lägga sig ner på golvet för att se rummet från barnets perspektiv. – När man ligger i deras höjd ser man bättre vad som kan upplevas som spännande för barnet. Det kan vara kablar och andra saker som hänger ner, tipsar hon.

En liten sekund räcker

Som vi nämnt är fall från höjder ett faromoment, även för de allra minsta barnen i åldern 0-6 månader.

En farlig situation kan uppstå om man placerar babysittern på ett bord eller på soffan, då vippning kan få stolen att röra sig framåt. Gå aldrig heller ifrån ditt barn i en hög barnstol även om den sitter fastspänd. Det är alltid en risk att stolen välter.

Viktigt att säkra trappen

När barnet blivit lite större och rör sig mer, behöver man se till att alla trappor avspärras med en grind. Men även om man har spärrat av trappen är det viktigt att även trappen i sig är så säker som möjligt. Det är lätt hänt att någon i familjen glömmer att stänga grinden efter sig.

Svenska föreskrifter säger att det ska vara max 10 cm mellan trappstegen i trappen och mellan spjälor i trappräcket. Man bör dock vara observant på att alla trappor inte uppfyller dessa krav.

Är detta ett problem hemma hos dig kan det lösas på olika sätt. En list kan fästas mellan trappstegen för att göra öppningen mindre och man kan till exempel få anpassad plexiglas framför räcket.

Många brännskador

En tråkig «klassiker» bland de allra minsta barnen är brännskador från varm dryck. Det kan vara en kaffekopp som står inom barnets räckvidd eller att man försöker äta något varmt medan man har barnet i famnen. Långa dukar på ett bord eller hängande sladdar är också frestande för ett barn att ta tag i.

När barnet börjar krypa och gå är köket en farofylld plats. Ett nyfiket barn sträcker sig efter kastruller på spisen eller tar tag i det varma glaset på ugnen. Det sistnämnda kan man skydda ifrån genom ugnsgaller som kan justeras på bredden och sättas framför ugnsluckan.

Många kaminer är snygga att se på men kan vara farliga för barn. Speciellt när de kravlar runt på golvet och tar tag i saker för att komma upp. En lösning är att skärma av den helt genom ett grind-system.

Babyhud tål mindre värme

Det är viktigt att barnets badvatten inte är för varmt. Detta kan du kontrollera genom att använda en termometer eller genom att känna efter med din armbåge.

Var observant på att barnhud är väldigt ömtåligt och att den kan få skador redan vid 40 grader.

Skållning kan också ske om det inte finns spärrar på kranen på badkaret, dusch och handfat. Så var extra uppmärksam när barnet är i närheten av dessa. Det finns produkter på marknaden som förhindrar barnet från att komma i närheten av kranen.

Saker som fastnar i halsen

Barn bör alltid övervakas när de äter, eftersom det kan fastna mat i halsen.

Barn som kravlar runt på golvet har ett omättligt utforskarbehov och allt de hittar ska in i munnen. Se därför alltid till att du väljer leksaker som passar för barnets ålder. Leksaker ska märkas upp om de är farliga för barn under tre år. Även om en leksak vid första ögonblicket ser ok ut, kan det vara en fara för delar som kan lossna.

Om barnet använder napp bör du också regelbundet kontrollera att den är hel och att sugdelen sitter fast i skyddsbrickan. Var även uppmärksam på delar i kläder, som stora knappar och liknande.

LÄS OCKSÅ: 10 råd om bebisens första mat

Förgiftningar

Mediciner, tvättmedel, kemikalier och tobak ska alltid förvaras utom räckhåll för barn. Produkterna ska alltid vara i sin originalbehållare, så att barnet inte kan ta fel.

Även om produkterna har en barnsäkring är det ingen garanti för att barnet inte ska klara av att öppna den.

Se till att giftiga blommor som t.ex. julstjärnor, Asalea eller liljekonvalj placeras utom barnets räckvidd.