Annons:
Hem > Baby > Efter förlossningen - mammas kropp
Efter förlossningen - mammas kropp

Efter förlossningen - mammas kropp

Förändringarna i din kropp under de första sex veckorna efter förlossningen är stora. Din kropp gick igenom många förändringar under graviditeten och nu ska kroppen återgå till sådan som den var innan graviditeten. Mjölkproduktionen ska komma igång och amningen etableras. Psykiska förändringar är också vanliga hos kvinnan efter förlossningen.


LIVMODERN:
Din livmoder vägde 50 gram innan du blev gravid. Före förlossningen vägde den 1000 gram. Under det första dygnet efter förlossningen kommer livmodern att hastigt dra ihop sig och lokaliseras till området under din navel. Därefter minskar storleken från dag till dag. Det tar ca. 6 veckor innan livmodern har återfått sin normala storlek. Om du ligger en del på magen kommer du att hjälpa livmodern på traven så att den drar ihop sig snabbare. (Detta gäller inte dig som fått kejsarsnitt - för dig är det smärtsamt att ligga på magen.)
Eftervärkar kan upplevas som smärtsamma. Detta gäller speciellt för dig som fött flera barn då muskulaturen är slappare och det krävs kraftigare sammandragningar för att livmodern ska dra ihop sig. Livmoderhalsen är vid och öppen direkt efter förlossningen. Den börjar dra ihop sig till det normala efter ett dygn. Efter en vecka är livmoderhalsen fortfarande öppet för ett finger och först efter två veckor är den helt stängd.
Slemhinnan i livmodern ska under denna period byggas upp igen. Efter 6 veckor är livmodern beklädd av slemhinna, precis som innan graviditet och förlossning.AVSLAG:I 6-8 veckor efter förlossningen kommer du att blöda. Detta är sårsekret, hinnor och eventuella rester från moderkakan. De 3-4 första dygnen efter förlossningen är rensningen som en riktig menstruation. De efterföljande 5 dygnen blir det mer brunaktigt men från 12:e dagen blir det mer vitaktigt. Avslaget ska lukta ungefär likadant som det luktar av menstruationsblod. Avslaget innehåller en del bakterier och därför är det viktigt att kvinnan sköter sin hygien. När du reser på dig efter att ha legat ner i några timmar kan det hända att blodet kommer ut i klumpar orsakade av att blodet har koagulerat lite. Det är inte farligt, men om det är klumpar som är större än plommon så bör du ta kontakt med din barnmorska. Hon kommer i så fall att undersöka om det kan finnas rester kvar av moderkakan inuti livmodern.  

VAGINA (SLIDAN) OCH BÄCKENBOTTEN: Efter förlossningen kommer vaginan att vara uttänjd. Slidväggarna kommer att dra ihop sig allt eftersom, men slidmynningen kommer för alltid att vara lite mer öppen än den var före förlossningen. Orsaken till detta är både att vävnaden töjts ut och en hormonell påverkan. Även kvinnor som blivit förlösta med kejsarsnitt kommer att märka av detta. Långvarigt tryck under förlossningen leder till försvagad bäckenbottenmuskulatur. Det är otroligt viktigt att kvinnan börjar träna upp bäckenbotten igen, så snart som möjligt efter förlossningen! En försvagad bäckenbottenmuskulatur kan leda till urinläckage och i allvarliga fall ofrivillig avföring. Att bäckenbotten tränas upp igen har också betydelse för det sexuella samlivet. Knipövningar: Många mödravårdscentraler har egen undervisning om detta, ofta är det en fysioterapeut som står för detta. Det är inte bara att knipa ihop, det ger inget resultat. Du ska knipa ihop så att hela bäckenbotten trycks uppåt. När du kniper kan du tänka ”dra upp ett blixtlås”. Rörelsen börjar bakifrån och fortplantar sig framåt. Det är bra att knipa i 6-8 sekunder. Upprepa 20 gånger minst 3 gånger dagligen. 

Läs även: Sex efter förlossningen – när är du redo? 

TARMFUNKTIONEN:Det är vanligt att kvinnan inte har någon avföring under de närmaste 2-3 dygnen efter förlossningen. Ibland kan orsaken vara så enkel som att man fick lavemang före förlossningen. Många äter ganska lite under det dygnet som förlossningen sker och då kan det dröja innan det trycker på. Om du ändå känner dig hård i magen ska du be barnmorskan om råd. Kvinnor som har hemorrojder och smärtor i underlivet kan uppleva det smärtsamt att gå på toaletten första gången efter förlossningen.

VIKTMINSKNING:I samband med förlossningen tappar du 5 till 10 kilo i vikt. Orsaken till att du tappar i vikt är barnet, efterbörden och minskad mängd vätska i kroppen. De resterande kilon som du har lagt på dig försvinner i regel under de första 4-6 månaderna om du ammar.

MENSTRUATION OCH ÄGGLOSSNING:Om du inte ammar kommer menstruationen tillbaks ca. 6-8 veckor efter förlossningen. Om man ammar brukar det oftast dröja 5-6 månader innan den kommer tillbaka. I några fall händer det att menstruationen uteblir helt tills dess att du slutat amma. Orsaken till att menstruation och ägglossning uteblir kan vara den höga halt av hormonet Prolaktin som frigörs vid amning.


PSYKISKA FÖRÄNDRINGAR:
Som nybliven mamma är du sårbar. Många har lätt till tårar. Denna sårbarhet kan ha både psykiska och fysiska orsaker. Det sker stora hormonella förändringar i din kropp efter förlossningen. När moderkakan försvinner blir det tvärstopp på de hormoner som den producerade. Kanske är du trött efter själva förlossningen och har fått för lite sömn. Förlossningen är oftast en stor påfrestning. Det är viktigt att du får ro och vila nu. Begränsa besök både på BB och när du kommer hem, åtminstone under de första veckorna.
Det är lika vanligt att ”moderskänslor” dröjer i några dagar som att ”moderskänslorna” kommer på en gång. Om du ändå bekymrar dig över detta så prata med din barnmorska. Hon har upplevt det du går igenom nu med många nyblivna mammor. Känner du varaktig nedstämdhet eller känner av andra psykiska problem bör du ta kontakt med läkare.

En del nyblivna mammor känner ett behov av att undersöka barnet. De klär av barnet och räknar tår och fingrar. De ser på barnet. Det är helt korrekt att göra det. Det är så du lär känna ditt barn.

Skrivet av sjuksköterska Elisabet L. Lofthus, genomläsning och rådgivning av barnmorska Marie Svedberg.

Annons