Foralder

Sömn: När barnet gör allt för att dra ut på läggningen

Fasta rutiner och bra sömnhygien kan få slut på "roomservicen", anser sömnforskare.

SOVER: Hittar inte nalle - en välkänd ursäkt för att dra ut på läggningen? Foto: Scanpix

Vi har väl alla varit med om det. Hämtar vatten. Hämtar nalle. Följer med på toa. Säger god natt för hundrade gången.

Enligt nätsidan Parents.com kan visst småbarn vara mer krävande än bebisar. De kräver sitt på ett helt annat sätt. De kräver dig. Och inte bara ett par gånger, utan ofta hela kvällen lång. Barn kan faktiskt använda ganska många ursäkter för att dra ut på läggtiden.

LÄS OCKSÅ: Vi har provat allt. Precis allt!

Vanliga ursäkter barnet kommer med:

1. Jag hittar inte nalle

2. Jag är törstig!

3. Jag fryser

4. Jag är hungrig

5. Jag kan inte se

6. Kan du läsa en bok, mamma?

7. När är det morgon?

8. Jag glömde att ta vitamintabletten, den måste jag ta!

9. ...Och så behöver jag borsta tänderna igen...

10. Nalle vill också ha godnatt-kram!

Känner du igen någon av punkterna? Det gör sömnforskaren Eli Sörensen. Hon anser att ursäkterna barnen kommer med kan ha samband med föräldrars gränssättning.

– Svårt att vara ståndkraftig

– Jag tror de flesta föräldrar kommer känna igen sig och minnas hur svårt det är att vara ståndkraftig när de söta änglabarnen börjar. Det är svårt för både föräldrar och barn som båda är trötta efter en lång dag. Det behövs ingenting för att barnet börjar gråta och föräldrarna är helt färdiga av trötthet själva. Men det är ofta att man ger upp och det leder till att problemet fortsätter, säger Sörensen.

– Speciellt om barnet uppnår "målet", alltså att föräldrarna ger sig efter att de har hållit på en stund, blir det ofta att barnet håller på längre nästa gång. Barnet lär sig att föräldrarna ger sig bara de håller på länge nog.

LÄS OCKSÅ: Minfältet mor- och farföräldrar bör undvika!

Kan vara sömnproblem

Enligt sömnforskaren kan barn ändå ha riktiga sömnproblem och alla vändor in på barnets sovrum kan faktiskt ha en naturlig förklaring.

Kunskapen om sömnstörningar hos barn och ungdom ökar. De amerikanska forskningsinstitutionerna e National Institutes of Health och National Science Foundation (NIH/NSF) definierade forskning på akut och kronisk sömnbrist och sömnstörningar hos spädbarn, småbarn, ungdom och unga vuxna som eget satsningsområde under 2000. Det är ändå få barn över sex år som hänvisas till undersökning för sömnstörningar i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Sover ditt barn för lite?

Förekommer ända ner i spädbarnsålder

– Enligt rapporter från barn och föräldrar har mellan 25 och 40 procent av alla barn sömnproblem, men vi saknar översikt över den generella förekomsten av sömnstörningar, säger Sörensen.

Barnet lär sig att föräldrarna ger sig bara de håller på tillräckligt länge.

Hon berättar att sömnstörningar kan förekomma ända ner i spädbarnsåldern, men att faktorer som allvarlighetsgrad, varaktighet och funktionsförlust skiljer sömnstörningar från sömnproblem.

– De diagnostiska kriterierna för sömnstörningar kräver att sömnproblem av en bestämd allvarlighetsgrad finns regelbundet över en viss tid, till exempel minst fyra dagar i veckan, och att sömnstörningen leder till en betydlig nedsättning av funktion antingen för barnet, ungdomen eller familjen.

Milda och övergående sömnproblem behöver inte betyda att det är en sömnstörning. Men ibland är det svårt att skilja mellan sömnproblem och sömnstörningar, och sömnproblemen kan utvecklas till kroniska sömnstörningar över tid, förtydligar Sörensen.

Bra sömnhygien hjälper

Orsakerna till sömnstörningar hos barn och ungdom är sammansatta och det finns inget facit på hur du som förälder får ditt barn att sova.

– Bra sömnhygien och fasta rutiner hjälper. Man kan försöka att prata med barnet på förhand, lära det färdigheter som att ta upp täcket om det ramlar ner på golvet, hitta nallen i sängen själv och ha ett vattenglas vid sidan av sängen.

Följ barnet snabbt in till sängen igen om det kommer in till föräldrarna och upprepa samma besked om att «det är natt och barnet behöver sova». Det kan vara en fördel att släppa in frisk luft i rummet innan barnet lägger sig. Barn kan lära sig gå på toaletten själv och därefter gå tillbaks till sin säng. Om det är rädd får föräldrarna tala om att föräldrarna finns där och passar dom, och repetera «det är natt och barnet behöver sova», rekommenderar sömnforskaren.

Bra rutiner

Förskole- och skolbarn:

  • Håll fast vid en regelbunden sömnvakenhets-rytm, med fasta tider för sömn och vakenhet både vardag och helgdag.
  • Upprätthåll positiva rutiner vid läggning.
  • Ha inte TV och elektronisk utrustning i sovrummet.
  • Ge inte barnet dryck med koffein.
  • Lär barnet goda sömnvanor.

Ungdom:

  • Lägg vikt vid goda sömnvanor med tillräcklig sömn.
  • Håll fast vid en regelbunden sömnvakenhets-rytm på skoldagar och under helgen. Tiden man går upp och går och lägger sig bör inte variera mer än högst en timme från dag till dag.
  • Lugna ner med fasta, lugna och positiva rutiner varje kväll före läggdags.
  • Var utomhus, speciellt på morgonen. Sol och dagsljus hjälper dygnsrytmen.
  • Ta inte tupplurar på mer än 30-45 minuter på eftermiddagen.
  • Avsluta träning minst två timmar före läggdags.
  • Ät en lätt kvällsmat. Undvik stora måltider de sista tre timmarna före läggning.
  • Stäng av mobiltelefonen på natten.
  • Sovrummet bör vara förbehållet sovning.

Källa: Mindell & Meltzer och National Sleep Foundations riktlinjer

LÄS OCKSÅ: Hur mycket sover barn?