Hem > Bli Gravid > Skengraviditet – det här innebär det
Skengraviditet – det här innebär det

Skengraviditet – det här innebär det

Skengraviditet är ett begrepp som inte har speciellt mycket vetenskapligt underlag, men som ändå diskuteras flitigt bland kvinnor som önskar bli gravida.

Vad är skengraviditet? 

Skengraviditet är något som kvinnor med en stark önskan att bli gravida kan uppleva. Till exempel efter att de har haft samlag går de och väntar på att ta ett graviditetstest. Innan du vet säkert om du är gravid eller inte kan du intala dig själv att du är gravid och uppleva de typiska gravidsymptomen såsom illamående, ömma bröst eller värk i livmodern. Om du sedan tar flera tester som visar negativt, är "graviditeten" inte verklig, utan du upplever en så kallad skengraviditet. 

En skengraviditet innebär helt enkelt att man tror att man är gravid och får verkliga symptom. Och det är inte heller ovanligt att man får fysiska symptom på något man tycker är jobbigt psykiskt. Om mensen skulle utebli någon gång behöver det inte heller förklaras med graviditet i första hand, utan kan ha andra orsaker. Bland annat stress, ändringar i levnadssättet eller att hormonmängden i kroppen har ökat eller minskat.  

Dock ska man inte underskatta tankens kraft att manipulera kroppen, och det behöver inte krävas mycket för att man ska ha svårt att skilja på verklighet och fantasi. Speciellt när man verkligen vill något extremt mycket.

LÄS ÄVEN: 15 tidiga tecken på graviditet

"Jag känner ju min kropp!"

Visst kan du känna din kropp så pass bra att det inte borde vara svårt att avgöra vad som är riktiga symptom eller inte. Det är inte en självklarhet om man är så uppslukad av längtan efter barn! 

Ett sätt att förebygga att skengraviditet uppstår är att helt enkelt inte stressa för mycket och analysera varenda liten sak som skulle kunna tyda på en graviditet. Njut av närheten med din partner, överköp dig inte på tester av olika slag och fokusera på något annat än att enbart försöka bli gravid! 

Foto: Shutterstock 

LÄS ÄVEN: 12 konstiga men fullt normala gravidfakta

Försöker du att bli med barn? Då finns det några saker att ha koll på när du gör ett graviditetstest. Här är 6 saker alla kvinnor måste veta. Se i videon nedan!