Foralder

Huvudvärk eller migrän?

Detta enkla test ger dig svaret.

Migrän har några speciella symptom som skiljer sig från huvudvärk. Foto: Shutterstock.com

– Migrän är den vanligaste typ av huvudvärk som leder till läkarbesök, men ändå sägs det att mer än hälften av de som har sjukdomen inte har fått diagnosen fastställd av läkare. Sjukdomen drabbar 10-12% av befolkningen, det vill säga att ungefär en halv miljon svenskar lider av migrän, berättar allmänläkare Anne Christine (Tine) Buckley Poole.

Det är fler kvinnor än män som drabbas. Detta gör att det är ungefär 18% av kvinnor och 6% av män som har migrän. Migrän drabbar var femte kvinna.

Testa dig själv

Många är inte säkra på om det dom upplever kan vara migrän eller huvudvärk. Buckley Poole berättar att du via ett enkelt test med stor sannolikhet kan reda ut det.

PIN-koden

För att avgöra om din huvudvärk kan vara migrän kan du ställa dig själv tre enkla frågor. Vi kallar dom PIN-koden:

P Photophobia. Blir du känslig för ljus vid huvudvärk?

I Indisposed. Leder huvudvärken till att du har varit borta från jobb eller har varit indisponerad en dag eller mer, de senaste tre månaderna?

N Nausea. Blir du illamående eller dålig när du har huvudvärk?

– Om du svarar ja på två av tre frågor, är det 93% sannolikhet att du har migrän. Om svaret är ja på alla tre frågorna, är det 98% sannolikhet för migrän.

Buckley Poole anser att denna PIN-kod kan användas som en vägvisare, men det är dock viktigt att man ställer en riktig diagnos, och om du misstänker att du har migrän, bör du prata med din läkare om det, uppmanar hon.

LÄS OCKSÅ: Höger eller vänsterhänt?

För dagbok!

För att ställa en riktig diagnos, kan du med fördel på förhand fylla i en huvudvärksdagbok.

– Med en sådan dagbok kan det vara lättare för läkaren att ställa en korrekt diagnos, och skilja mellan de vanligaste huvudvärkstyperna: spänningshuvudvärk, migrän, medicinorsakad huvudvärk samt klusterhuvudvärk. Detta spelar roll för att kunna hitta rätt behandling för precis dig och dina besvär, säger läkaren.

Undvik triggers

Siri Amundsen är läkare med specialisering i klinisk farmakologi. Hon berättar att det är viktigt att lägga vikt vid att inte medicinera anfall, och i första omgången försöka undvika eller reducera anfallsutlösande faktorer (triggers) där det är möjligt, som till exempel stress, lite sömn eller starka sinnesintryck.

Hon kan också bekräfta att hormoner spelar en viktig roll vid migränanfall.

– Kvinnliga könshormoner antas vara en stor medverkande faktor för migränanfall då det är känt att migrän påverkas av menstruation, graviditet och övergångsålder.

Exempel på triggers:

  • Stress
  • Alkohol – speciellt rödvin
  • Choklad, citrusfrukter, ost, nitrit/nitrat, natriumglutamat
  • För mycket koffein (kaffe) eller plötsligt koffeinavbrott
  • Högt blodtryck
  • Menstruation
  • P-piller
  • Tandvärk eller andra lokala smärtor i huvudet (bihåla, ögon, hals)
  • Hoppa över måltider/hunger
  • Tung parfym, starka lukter
  • Väderomslag
  • Känslomässiga påfrestningar

Källa: Migrene.no

Behandling för migränanfall

Med ökad kunskap om sjukdomen och rätt och individualiserad behandling kan de allra flesta leva ett bra och i det närmsta normalt liv, även med allvarlig migrän.

– Vilka mediciner som är effektiva vid migränanfall varierar från person till person. Vid milda och sällsynta anfall kan receptfria smärtstillande som paracetamol eller inflammationshämmande läkemedel, så kallade NSAIDs, som ibuprofen och naproxen vara tillräckligt för att lindra anfallen. En del har bättre effekt av dessa läkemedel i form av stolpiller, speciellt om de mår illa och kräks. Det är också möjligt att kombinera dessa med ett läkemedel som hämmar illamående, som man får på recept, berättar Buckley Poole.

– Om vanliga smärtlindrande mediciner inte har tillräcklig effekt, finns det mer specifika migränmedel. De mest använda anfallsmedicinerna är så kallade triptaner.

Buckley Poole berättar att medicinerna finns i olika former och det kan vara en fördel att använda olika sorter vid olika situationer allt eftersom man lär känna sina migränanfall och mediciner.

– Vid de tillfällen ett anfall är följt av illamående som kan göra det svårt att ta medicin i form av tabletter kan nässpray, stolpiller eller injektion vara ett alternativ.

LÄS OCKSÅ: PCOS – vanlig orsak till barnlöshet

Förebyggande behandling

Anfallsmedicinerna ska inte användas mer än åtta dagar i månaden i genomsnitt.

– Om man har mer än två-tre migränanfall i månaden och dessa går ut över livskvaliteten, kan det vara aktuellt med förebyggande behandling. Vilka mediciner som kan vara aktuella beror på vilka andra läkemedel man använder och om man har andra sjukdomar vid sidan av migränen. Oftast är det aktuellt att försöka med blodtrycksmediciner, antidepressiva eller läkemedel mot epilepsi. Inget av dessa är ursprungligen utvecklade för att förebygga migrän, men effekten har upptäckts när medicinen använts för andra sjukdomstillstånd, avslutar Buckley Poole.