Foralder

Migrän: Var femte kvinna drabbas

Graviditet och amning kan förändra sjukdomen.

Foto: Shutterstock.com ©

Anne Christine (Tine) Buckley Poole är allmänläkare med speciellt intresse för patienter med migrän, och driver Oslo Migränklinik.

– Sjukdomen drabbar 10-12% av befolkningen. Det är fler kvinnor än män som drabbas. Detta gör att det är ungefär 18% av kvinnor och 6% av män som har migrän. De flesta av dom som drabbas är i fertil ålder, som oftast sammanfaller med studie- och yrkesverksam ålder. Så många som var femte kvinna i fertil ålder drabbas av sjukdomen, berättar Poole.

– Barn drabbas också. I förskoleålder är det faktiskt något fler pojkar än flickor som får migrän. Först vid pubertetsålder ökar andelen flickor.

LÄS OCKSÅ: Detta enkla test avslöjar om det är huvudvärk eller migrän

Genetiskt samband

Poole berättar att fram till 1980-talet trodde man att migrän uteslutande berodde på en sammandragning av hjärnans blodådror. Idag vet läkarna att förklaringen är mycket mer komplicerad, även om vi nog fortfarande inte vet hela sanningen. Man har länge sett att tendens till sjukdomen ligger i släkten, men först under senare år har man påvisat ett genetiskt samband.

– Anfallet börjar troligtvis i hjärnstammen där det uppstår en förvirring i hjärnans signalsubstanser som leder till en aktivering av den stora känslonerven i ansiktet, nervus trigeminus. De kemiska ämnen som släpps ut gör att blodkärlen som ligger djupt i hjärnan utvidgas samtidigt som det sker en irritation i hjärnans blodkärl och de omliggande hjärnhinnorna. Patienten upplever smärta och en rad andra plågsamma symptom som illamående, ljus och ljudkänslighet.

Migränsymptom

  • Illamående och kräkningar
  • Oftast halvsidiga smärtor
  • Ljus och eller ljudkänslighet
  • Pulserande eller bankande smärta
  • Förvärras vid fysisk ansträngning

Källa: Migrene.no

Graviditet kan ändra symptomen

Graviditet kan medföra att migränen blir värre eller bättre. Hon en del uppstår migränen också för första gången.

– Man tror att det beror på de hormonella förändringarna i kvinnans kropp som sker under graviditeten. Det är inte helt ovanligt att så kallad Aura; förändring i form av synfenomen, sämre tal eller känsel i hand och arm, kan uppstå för första gången eller förvärras, säger Poole.

Siri Amundsen är läkare i specialicering i klinisk farmakologi vid avdelningen för Laboratoriemedicin, UNN Tromsö. Hon kan också bekräfta att hormoner spelar en viktig roll vid migränanfall.

– Kvinnliga könshorminer antas vara en medverkande faktor för migränanfall då det är känt att migrän påverkas av menstruation, graviditet och övergångsålder. Under graviditeten blir de flesta kvinnor mindre besvärade av sina migränanfall, troligtvis på grund av en mer stabil nivå av östrogen under graviditeten, säger hon.

Men dessvärre varar förbättringen som många upplever bara kortvarigt.

– Efter förlossningen kommer emellertid migränsymptomen ofta tillbaks på samma nivå som innan graviditeten. För den del kan migränen förvärras under graviditeten, det gäller speciellt för kvinnor med icke-menstruationsrelaterad migrän och migrän med aura, säger Amundsen.

LÄS OCKSÅ: Graviditetssug

Undvik triggers

Amundsen berättar att både under graviditet och amning ska man lägga stor vikt på icke-medicinerad behandling, och i första hand försöka undvika eller reducera anfallsutlösande faktorer (triggers), som kan vara till exempel stress, lite sömn eller starka sinnesintryck.

Exempel på triggers:

  • Stress
  • Alkohol – speciellt rödvin
  • Choklad, citrusfrukter, ost, nitrit/nitrat, natriumglutamat
  • För mycket koffein (kaffe) eller plötsligt koffeinavbrott
  • Högt blodtryck
  • Menstruation
  • P-piller
  • Tandvärk eller andra lokala smärtor i huvudet (bihåla, ögon, hals)
  • Hoppa över måltider/hunger
  • Tung parfym, starka lukter
  • Väderomslag
  • Känslomässig påfrestning

Källa: Migrene.no

Medicinering till gravida och ammande

Medicinering av migrän kan göras vid anfall eller förebyggande. Amundsen beskriver följande vanliga behandlingsprinciper.

Anfallsbehandling:

  • Om det är behov av medicinering är paracetamol första val vid anfallsbehandling.
  • Anfallsbehandling med triptaner är också en möjlighet under graviditeten, men det bör användas med försiktighet då man har begränsad erfarenhet av användning hos gravida. Fördelarna med behandling och möjlig risk för barnet bör avvägas noga. Det finns mest erfarenhet med sumatriptan (Imigran) som bör vara första valet om triptanbehandling anses som nödvändig.
  • Triptaner bör också användas med försiktighet under amning, och sumatripan bör även här föredras framför andra triptaner på grund av mer klinisk erfarenhet.
  • Smärtstillande inom gruppen NSAID (Icke-steroida anti-inflammatoriska medel) som till exempel ibuprofen och naproxen ska inte användas i tredje trimestern på grund av risk för för tidig slutning av blodådror som i fosterlivet förbinder lungpulsådern med huvudpulsådern. Detta ge för högt blodtryck i barnets lungor. Medel i denna grupp är dessutom värkhemmande.

Förebyggande behandling:

Förebyggande behandling bör avlutas vid graviditet, men nyare forskning öppar upp för användning av migränförebyggande behandling hos gravida med täta och allvarliga anfall. Speciellt när dessa inte har tillräcklig effekt av anfallsbehandling. Mediciner så kallade betablockerare som propranolol är då ett av förstahandsvalen, i lågast möjliga effektiva dos.

LÄS OCKSÅ: PCOS: Sjukdomen du inte märker

Allmänläkare vet inte tillräckligt

– Får den här gruppen tillräckligt bra hjälp av allmänläkare?

– Många allmänläkare är bra på att upptäcka, behandla och vägleda migränpatienter. Dessvärre är det en del allmänläkare som inte kan tillräckligt om sjukdomen och därmed inte klarar av att ställa diagnos och följa upp dessa patienter på ett bra sätt. Migrän definieras som en kronisk hjärnorganisk anfallssjukdom. Många som har migrän behöver regelbunden uppföljning, speciellt under vissa stadier i livet, avslutar läkare Tine Poole.