Hem > Foerlossning > Tecken på förlossning
6 tecken på att din förlossning är igång

6 tecken på att din förlossning är igång

Höggravid och redo att föda? Den sista tiden som gravid kan vara tung och många ser fram emot att förlossningen ska börja. Men hur vet du när den är i gång?

Ibland startar förlossningen hastigt utan någon speciell förvarning, som till exempel när vattnet går. Men det är vanligare att du får några förvarningar de sista dagarna innan förlossningen sätter igång på riktigt. 

 

Tecken på att förlossningen snart startar

  • Några dagar innan förlossningen kan man märka ett rosafärgat slem i trosorna. Ibland kan det även förekomma några droppar blod. Detta är ett tydligt tecken på att det sker något med livmoderhalsen och att din slempropp har lossnat. Men ofta kommer slemmet som skyddar livmoderhalsen under graviditeten inte ut förrän en bit in i öppningsfasen när förlossningen redan är igång. 
  • Du kan få kraftiga förvärkar eftersom aktiviteten i livmodern kommer att öka under de sista veckorna före förlossningen och orsaka en töjning i de nedre delarna av livmodern. Vid någon tidpunkt kanske du undrar om det är förvärkar eller riktiga öppningsvärkar du känner. Kraftiga förvärkar är alltså ett tecken på att förlossningen närmar sig men behöver inte betyda att förlossningen är runt hörnet.
  • Att få molande smärtor som kan påminna om mensvärk är också ett tecken på att förlossning är igång. Detta är väldigt vanligt och kan kännas av under hela graviditeten. Har du molande värk under slutet på din graviditet kan det dock vara ett första tecken på att förlossningen är nära. 

 

Tecken på att förlossningen har satt igång 

  • Har du värkar som nu är riktigt smärtsamma och ökar i intensitet för varje minut är förlossning igång. Vanligt är att värkarna kommer med 10-15 minuters mellanrum.
  • Om ditt vatten går betyder det att förlossningen är igång. Du kan få värkar när vattnet har gått men många får inga förens flera timmar senare. 
  • Om du har åkt till sjukhuset och förlossningen har startat på riktigt, kollar barnmorskan eller läkaren om din livmodermun har börjat öppna sig eller är mjuk. Är du öppen mer än tre centimeter är din förlossning igång. 

Foto: Shutterstock

Källa: 1177

LÄS ÄVEN: Slemproppen: Här är saker du vill veta om den 

Janni och Jon Olsson Delér har delat med sig av sin förlossningsvideo på Youtube, och det är så vackert! Se i videon nedan.