• M 77

    Gravid med hypertyreos

    Axa: Jag är oxå opererad för "giftstruma" eller graves sjukdom som den kallas medicinskt. Är senare behandlad med radiojod då jag efter operationen åter blev hypertyreos. Efter rj behandlingen blev jag hypotyreos vilket var avsikten. Äter levaxin. Har varit mycket orolig för detta nu under min graviditet är i vecka 17+1. Därför har jag varit i ständig kontakt med min läkare på endokrin avdelning samt att han i sin tur har varit i kontakt med specialster runt om i landet.

    Som jag har fått förklarat för mig så innebär precis som det skrivs här ovanför att ett för högt tsh, dvs för låg levaxindos kan ge upphov till spontanabort (missfall) och svårighet att bli gravid. Fram till och med vecka 12 är fostret helt beroende av mammans t4 (vilket är det hormon som man får i sig genom levaxin). Om den inte får tillräckligt kan det finnas risk för att fostret blir tillväxthämmat och sinnesslöt. Men det är nog inget man behöver oroa sig för så länge som man skött sin medicinering. I början ökar ju inte levxinbehovet på samma sätt som senare. Från vecka 21-23 tar fostrets sköldkörtel över och är självförsörjande på t4.

    Vad som dock är viktigt för dig som har varit hyper är att få antikroppar (trakvärde ) kontrollerat. Jag har ett trak värde på 8 ska vara mindre än 1, vilket då anses som relativt högt av specialister. Om din läkare inte har kontrollerat det be att få det gjort. Görs med blodprov tar ca 3 veckor att få svar på. Det är också viktigt vilket görs på dig att dina värden kontrolleras regelbundet ca var 6:e vecka. Jag antar att du går på mediciavdelning och blir kontrollerad av specialist.

    Lycka till med graviditeten och senare med bebisen!

  • M 77

    Vinga: Om ditt t4 var inom referens ramarna och barnet växer och din läkare inte ansåg det vara någon fara så kan och ska du vara lugn. Det är nog värre för fostret om man själv är för stressad, brukar jag tänka iaf eftersom jag har varit mycket orolig pga mina trak värden.

    Det är ju så oxå att bara för att man har lpga t4 värden innan vecka 12 behöver det ju inte påverka barnet men det kan och man gör alltid allt för att försöka få upp det.

    Tsh värdet är ju bara en indikation på att t4 stiger eller sjunker. Eftersom jag är van vid att tidigare vara hyper har jag i stort sett alltid t4 värden som ligger över doktorernas referensvärden och ett tsh som är omätbart.

    Så Vinga oroa dig inte utan njut av graviditeten och lycka till!

Svar på tråden Gravid med hypertyreos