Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Undrar om man ska skratta eller gråta:

    www.svt.se/opinion/article12710148.svt

    Superpatriarkala fackförbundet Byggnads försöker sig på att uppmärksamma internationella kvinnodagen med en debattartikel med tillhörande bild.

    "Det händer att vi blir kritiserade för att vi är hundra procent män i Byggnads styrelse. Vi önskar att det vore annorlunda, men faktum är att vi jobbar i en av Sveriges minst jämställda branscher. Av 100 byggjobbare är 99 män. Vi ÄR ett gäng vita, medelålders män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss", skriver Byggnads förbundsstyrelse.

    Tänk om man gjort och sagt på samma sätt i de bolagsstyrelser där LO:s politiska gren S vill se tvångskvotering?

    "I gruppen lämpliga kandidater till bolagsstyrelser i vår bransch finns det tyvärr väldigt få kvinnor så därför består vår styrelse av enbart män. Men vi har i alla fall rosa mössor på oss!"


  • K Markatta

    Vi kommer väl ihåg hur det lät för två år sen när danska S drog igång en kampanj för hårdare krav på invandrare när det gäller arbete och bidrag?

    www.svd.se/lofven-ratar-dansk-s-retorik

    Löfven ratar dansk S-retorik

    "Kommer du til Danmark, skal du arbejde". Med slagkraftiga budskap vill nu danska Socialdemokraterna gå i bräschen för invandringspolitiken. Stefan Löfven konstaterar att det är en retorik som hans parti inte skulle välja.

    - Det är inte så att vissa människor från vissa länder inte vill arbeta. Jag tror att alla vill ha ett arbete i vuxen ålder eftersom det är så du utvecklar ditt liv, säger statsministern till TT.

    Det var då det. Nu låter det annorlunda:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/haddy-i-sverige-maste-man-jobba

    Hårdare krav ska få invandrarkvinnor i jobb

    Om utrikesfödda kvinnor jobbade lika mycket som kvinnor födda i Sverige skulle statsfinanserna stärkas med 37 miljarder kronor, visar beräkningar från finansdepartementet. Nu vill finansminister Magdalena Andersson (S) ställa hårdare krav för att få fler invandrarkvinnor att jobba.

  • K Markatta

    Lär väl backa en 5 - 10 procentenheter nu när de inlett ett omfattande samarbete med SD.

    Löfven har låtit Oscar Sjöstedt (SD), ja han som skrattade när en nazist sparkade på döda djur och sa "jude", diktera hur det omdiskuterade upphandlingsförslaget ska se ut:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-stodjer-regeringens-upphandlingslag

    Och nu står det klart att även Sverigedemokraterna kommer att trycka på ja-knappen i riksdagens votering den 3 maj.

    - Den kritik vi riktade sist om att man kunde ställa mer långtgående krav på svenska företag än på utstationerade företag och den kritik vi hade om att förslaget slog hårt mot småföretag utan kollektivavtal, har man ju rättat till helt och hållet i det nya förslaget. Då är det klart att det får vårt stöd, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson.

    I regeringens nya förslag undantas mindre upphandlingar vilket innebär att regelverket bara skulle omfatta en tredjedel av alla upphandlingar. Dessutom har regeringen helt strukit formuleringen som gav myndigheter grönt ljus att ställa krav även på tjänstepension och försäkringar i nivå med kollektivavtalen.

    - Vi är positiva till ordning och reda inom offentlig upphandling och sammantaget är det här ett bra förslag, säger Oscar Sjöstedt (SD).

  • K Markatta

    Regeringen hade tidigare räknat med SD:s stöd för sitt ursprungliga förslag och hoppade upp och ner av ilska när SD meddelade att de skulle rösta nej. Det nya förslaget man kommer med är anpassat efter SD:s önskemål och inte efter Alliansens önskemål, vilket vi ju ser i och med att C, L, och M är negativa.

    Det som överraskar något är att KD ansluter till S/SD-linjen. Deras argument verkar vara att de är oroliga för att Sverige får "EU-böter" om någon lagstiftning av den här typen inte är på plats. En obefogad oro.

  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2017-03-31 16:37:37 följande:
    Det verkar som KD inte känner till dina observationer:

    "Regeringen har nu hörsammat våra krav och vi är därför glada att kunna implementera EU-direktivet på ett sätt som värnar rimliga arbetsvillkor inom riskbranscher, säkerställer lika behandling av anbudsgivare och värnar småföretagens möjligheter att delta i upphandlingarna", säger Jakob Forssmed.

    upphandling24.se/darfor-staller-kd-upp-bakom-.../
    Jakob Forssmed (KD) säger samma sak som Oscar Sjöstedt (SD). KD och SD är alltså överens i frågan.

    Tidigare när regeringen kom med sitt ursprungliga ogenomtänkta förslag vände de sig till SD, inte till KD, för att få igenom det i riksdagen. Det var ju då som Ardalan Shekarabi (S) blev sur när han inte fick det stödet och ställde upp på en debatt mot Jimmie Åkesson (SD) inför församlade Go Home:are i Byggnads mfl. Vad KD tyckte var regeringen inte intresserade av då enligt Forssmed:

    - Vi är förvånade att regeringen inte vände sig till oss tidigare, vår kritik har ju varit känd sen länge. Vi hade gärna sett att förslaget utformades rätt från början och minskat risken för EU-böter, säger Jakob Forssmed, tillförordnad partiledare för Kristdemokraterna.

    Regeringens förstahandsval var alltså att diskutera med SD.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2017-03-31 18:02:33 följande:
    När regeringen presenterade sitt förslag till skärpt lagstiftning vid offentlig upphandling så hade SD redan motionerat om liknande förslag (SDs förslag var tom mer radikalt än regeringens förslag). Därför blev regeringen förvånad när SD inte stödde förslaget till ny upphandlingslagstiftning med motiveringen att regeringens förslag var för genomgripande.
    Just det. Och sedan ändrade ju S sitt förslag så att det var mer i linje med vad SD nu tyckte. Precis som de gjorde 2013 när de bröt ut delar ur Alliansbudgeten och röstade ner dem.

    Sedan blev S förvånade en gång till när det visade sig att KD stödde det SD-anpassade förslaget.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2017-04-01 01:12:41 följande:
    Jag och FDFMGA har nu i flera inlägg förklarat att det är S och KD som har förhandlat. Varför vill du inte ta till dig detta?
    Förslaget är fortfarande helt i linje med vad SD tycker. Vad säger du om KD hypotetiskt skulle dra tillbaka sitt stöd för S/SD-förslaget? Bör regeringen då klubba igenom det med SD:s hjälp eller ska de omarbeta förslaget så det passar Alliansen?
  • K Markatta
    nattuw skrev 2017-04-01 21:33:28 följande:
    Så till vissas förtret har S alltså anpassat ett förslag så att det skall passa SD. Men för att göra det mindre uppenbart att S anpassat sig efter SD och riskera en tråd på familjeliv med rubriken "Socialdemokraternas moraliska haveri och vägen mot botten" så har de även talat med KD. Politik ger onekligen underliga sängkamrater.
    Partiet S har inget egentligt behov av att dölja att man i mångt och mycket delar värderingar med SD. Det är bara vissa av deras anhängare som låtsas som annat.

    2013 bröt ju som bekant S ut delar ur alliansbudgeten för att kunna rösta ner dem och på så sätt sätta käppar i hjulet för regeringen. När Löfven och Åkesson satt och förhandlade i TV framkom att SD stödde en hel del av S förslag men inte alla. Åkesson sa då åt Löfven att lägga de delar som SD stödde i en egen motion så att SD kunde rösta ja till den. Det förhandlingsbudet tog Löfven till sig och sedan gjorde han precis på detta sätt.

    Det var inget som S hymlade med utan Löfven satt till och med och smålog under förhandlingen med Åkesson. Även Magdalena A såg märkbart nöjd ut efteråt när hon förkunnade att det inte var oppositionens uppgift att få igenom regeringens budget.
Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?