Inlägg från: Cereal Killer |Visa alla inlägg
  • Cereal Killer

    barnskaffande, finns egentligen inget rätt eller fel

    För gammal: för egen del tycker jag ca 45-50, särskilt om båda föräldrarna är i den åldern eller om man är ensamstående. Pga risken att avlida/bli sjuk tidigt i barnet liv. Risken för skador hos barnet är låg i det enskilda fallet och inget man som enskild individ behöver ta hänsyn till. Är en förälder yngre och en äldre så kan lite senare vara ok, men inte helt optimalt. 


    För ung: innan ca 18-20, därefter handlar det mer om individuella förutsättningar. När det gäller hjärnans utveckling så är den till stor del fullt utvecklad vid 18, särskilt hos kvinnor, och sedan är det ju väldigt individuellt vad den maximala kapaciteten är. Kan man ta hand om ett barn vid 20 rent praktiskt (dvs man har eller kan skaffa stadig försörjning, eget boende och hushåll och en stabil tillvaro) och har en stabil relation så har man kanske redan för länge sedan uppnått det som för många är maximum. Och vice versa, klarar man verkligen inte att ta hand om ett barn vid 20 (inte för att man inte vill ha barn eller väljer att inte vara lämplig, utan för att man rent mentalt inte kan), så kommer man kanske aldrig att bli en jättebra förälder. 

    Max antal barn: jag tycker att man kan skaffa rätt många om man gör det med lite mellanrum. Börjar man vid 20 och skaffar ett barn vart tredje år i snitt så får man sitt åttonde vid 41. Är man två engagerade föräldrar så bör man då ändå ha ganska mycket tid för varje barn. 

Svar på tråden barnskaffande, finns egentligen inget rätt eller fel