Inlägg från: Anonym (video killed the radiostar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (video killed the radiostar)

    Att läsa in stor mängd text och kunna sammanfatta det viktigaste. Grundförutsättning för högskolestudier?

    Den där mannen skulle kunna vara jag. Har aldrig orkat avsluta en hel universitetsutbildning, kanske beror det på ADHD i mitt fall, men är jag intresserad fullt ut brukar jag bli riktigt bra på det mesta och ha stort tålamod.
    Problemet för mig har varit allt administrativt runt omkring, all dokumentation, alla förutbestämda mallar och regelverk kring detta, hur saker ska skrivas, inte skrivas, presenteras, letande efter källor och all dokumentation för dessa. Sånt tog död på alla min lust och tog all min energi från ämnena och lärandet. Är väldigt praktiskt lagd och skyr fyrkantighet.

    Blev för uttråkad och kom dessutom inte in på några av de utbildningar jag velat helst, då det krävde ytterligare utbildning..  hade troligen inte klarat dem heller pga av allt jag radade upp.

  • Anonym (video killed the radiostar)
    Aliona skrev 2023-12-05 20:40:33 följande:

    Möjligtvis kan det bero på ämne, jag ska låta det vara osagt, men jag som har läst samhällsvetenskap och humaniora skulle definitivt säga att det är så. Att kunna plocka ut det viktiga i en text samt sammanfatta, redogöra för och kunna jämföra komplexa texter är avgörande. Sen skulle jag inte böi orolig om någon inte kunde det innan studierna, för man får öva det ordentligt under studiernas gång. 


    Jag skulle absolut kunna det i vilket ämne som helst som intresserar mig tillräckligt, har dessutom nästan fotografiskt minne första tiden efter. Men att kunna skriva och uttrycka det akademiskt, där hade det fallerat.  Bildning är väl mycket att kunna formulera det du läst på ett förståeligt sätt som också låter utbildat?
Svar på tråden Att läsa in stor mängd text och kunna sammanfatta det viktigaste. Grundförutsättning för högskolestudier?