• lissan111

    Vi som till slut blev gravida med IVF

    Hej, vilken bra tråd! Har hängt med sedan den startades men är lite dålig på att skriva men nu tänkte jag gå med här på riktigt! Skrattande Jag är gravid i v. 20 efter vårt andra IVF-försök och andra återföring förra året. Är verkligen glad att det ändå gick såpass fort när vi väl började med IVF! Jag är 39 och vi hade försökt i totalt två år när vi till slut lyckades bli gravida. Utredningen visade att jag har endometrios och lågt AMH så två kvinnliga faktorer. Vi var på RUL i måndags som såg bra ut och fick veta att vi väntar en liten pojke! ❤️ Känns så fint! Var ganska omtumlande först att få reda på kön tyckte jag, fastän jag kände innan att det inte spelade någon roll egentligen och faktiskt redan kände på mig att det nog var en pojke. Men det blev liksom mer verkligt och man börjar föreställa sig framtiden osv! Iaf så är det vårt första barn och BF är 2 juni 😊 Sedan början av v. 19 har jag känt av små buffar inifrån magen som känns så häftigt och fint att känna och att få kontakt med den lille därinne 😍 första dagarna kände jag bara på kvällen och senare fler ggr under dagen. Men bara ganska svaga buffar än så länge, men min sambo har lyckats känna dem utanpå magen några ggr ändå 😊

    Intressant att läsa hur ni tänker kring föräldraledighet och så, jag har insett att det börjar bli dags för oss också att fundera och planera! Ska nog också dra fram ett excel-ark snart och börja räkna lite. Tror vi kommer vilja ta så mkt obetalda dagar vi har råd med under de första 18 månaderna så man kan maxa den totala ledigheten och kunna spara dagar för att ha lite mer semester de första åren, hur länge de nu räcker. Det kanske är så de flesta tänker iofs 😄 Men det är lite att fundera och räkna på helt klart!

  • lissan111

    Tack så mycket 😊

    Vad kul, grattis till dig också! ❤️ Vad jobbigt med ordentligt illamående! För mig var det också jobbigast ungefär den perioden, mellan ca v 7-10/11 tror jag. Då var jag riktigt trött hela tiden och mådde illa en del men illamåendet blev aldrig så intensivt som tur var utan var på en hanterbar nivå, så jag kom nog ganska lindrigt undan ändå 😄 Sedan v 11 eller 12 mår jag typ helt som vanligt igen, illamåendet försvann och energin kom tillbaka så det känns väldigt skönt! Man blir ju så mycket gladare då man mår bra. Kan ha hjälpt också att jag började ta järntabletter efter första besöket hos barnmorskan då de såg att mitt blodvärde var lite lågt. Vad härligt att du också mår bra nu! Har du haft några problem med foglossning och annat?

  • lissan111

    Orkidé, det låter ju toppen att du sluppit foglossning och såna besvär, hoppas också att jag slipper det :) har märkt att jag blivit lite känsligare i ljumskar/bäcken för att gå mycket på ojämnt underlag, typ i djup snö eller stenig terräng, men för det mesta känner jag inget än så länge. Men kan verkligen förstå att det börjar kännas av för dig ändå att det börjar närma sig, tänk att det är typ slutspurten för er nu! 😍

  • lissan111

    Åh stort grattis Clemmentina, så roligt att höra! 😍

    Vill också hälsa stort grattis till Zaro att det gått bra för er trots en kämpig start, har verkligen berörts av er resa ❤️

    Jätteroligt att följa er alla i denna tråd, jag är bara så dålig på att skriva själv! 😅 Ville verkligen svara och tacka alla för det fina välkomnandet till tråden efter att jag skrev i januari men fick aldrig tummen ur (förrän nu då!). Oj vad månaderna gått både långsamt och fort! Nu är jag i v. 35 och längtar efter att få träffa vår lille kille snart 🥰 Jag har dock en lågt sittande moderkaka (tydligen vanligare vid IVF eftersom embryot förs in underifrån istället för att det kommer ovanifrån som vanligt) och behöver gå på ett extra UL om två veckor för att få besked om jag kommer kunna föda som vanligt eller om det blir kejsarsnitt. Hoppas på att kunna göra en vanlig förlossning! Har liksom laddat och känner mig peppad och skulle kännas som lite av ett antiklimax med kejsarsnitt, även om det förstås också har sina fördelar :) Vi får se helt enkelt, huvudsaken bebisen kommer ut med både sin och min hälsa i behåll!

    Annars har jag mått väldigt bra under graviditeten ändå och inte känt av alltför mycket besvär. Hade ca en vecka med rejäla smärtor från foglossning för en månad sedan så jag har stor respekt för er som lider av det under flera månader!! Mirakulöst nog gick det över lika fort som det kom för min del. Jag kände av främst i fogarna på baksidan av bäckenet och möjligen att det kan ha hjälpt att jag började massera musklerna i ländryggen med en massageboll, liggandes på golvet, en stund varje morgon. Men nu börjar man ju känna sig stor och otymplig och blir lätt stel i bäcken och ländrygg, bökigt att vända sig i sängen (vilket jag gör typ 10 ggr/natt) samt alla mängder av toabesök 😂 men hanterbart ändå.

    Hoppas ni mår bra alla!

  • lissan111

    Haha ja, nämen det känns absolut som att jag haft en bra graviditet hittills 😄 

    Hur har det känts för dig att börja jobba igen? Kommer ihåg att du skrev att du var lite fundersam på hur det skulle funka med amningen och så? :) 

  • lissan111
    Orkidé8181 skrev 2024-04-25 21:28:01 följande:
    Jaha gjorde jag? Amningskoma kanske😂
    kommer inte ihåg😅

    men det har funkat jätte bra, har jobbat 1 mån nu, vet inte om han är för liten för att förstå att jag är hemma, han verkar inte sakna mig förutom när han är hungrig och då ammar jag ju?
    de dagar det är inplanerade möten tajmar vi amningen.
    har bara behövt gå ifrån 1 möte för att amma men det var ett långt möte, annars har jag både kunnat jobba och varit med i möten som vanligt.

    lite planering med tid innan och efter bara 😃
    Hehe, nä jag tror bara du nämnde nåt om det men kanske inte var att du funderade så mycket kring det egentligen 😄 Men det låter ju super, vad härligt att det funkar så bra! Och det låter ju fantastiskt att ni sover helt ok på natten också, hoppas man får så tur 😁
  • lissan111
    Clemmentina skrev 2024-04-26 12:17:02 följande:

    Tusen tack Hjärta

    vad spännande att du redan är i vecka 35! Snart får ni träffa er lille. :) Det där med lågt sittande moderkaka och att det är vanligare vid ivf hade jag inte hört tidigare. Men det låter rimligt. Min var också låg initialt men de flyttar ofta sig uppåt. Vi hoppas det är så även i ditt fall även om jag tycker det låter klokt som du resonerar att både vagnial förlossning och kejsarsnitt har sina för- och nackdelar. 


    Känner igen dina symtom! Heja dig! Lycka till nu på slutet! 


    Ja det känns bort snart och långt fram samtidigt! 😅 Men skulle det behöva bli kejsarsnitt antar jag att det kan bli tidigare också så då börjar det ju vara riktigt snart isf! Jag hörde också att moderkakan oftast flyttar sig uppåt men vid uppföljnings-UL i v 33 satt min fortfarande lite för lågt men det verkade som att den borde hinna flytta sig tillräckligt långt upp ändå, typ 75 % chans trodde barnmorskan :) men får se på UL om drygt en vecka! 


    Tusen tack snälla du! ❤️😀

  • lissan111

    Hihi jo vi tänkte nog också typ samsova men prova använda ett babynest i sängen till att börja med och vi har även en bedside crib så möjlighet till extra space för honom finns, så får vi se hur det kommer att funka 😊 Men det låter ju fantastiskt att han sover på nätterna utöver matning två ggr, hoppas på nåt liknande här 😀😀

  • lissan111
    Orkidé8181 skrev 2024-04-28 19:51:41 följande:
    Vi hade Babynest i början, men sen när jag ammade å somnade om så jade vi det där babynstet i sängen tomt å låg på varsin sida av det 😂
    jag å bebis på ena sidan å min sambo på andra 😂

    har också en sån nedsmord Crib, men där ligger mest blöjor😂
    har försökt få han å sova där, men inte funkat än? 
    Haha ja jag har förstått från vad jag hört att det kan bli helt annorlunda än man hade planerat innan med allt sånt där så jag är inställd på att vi får prova oss fram, skulle kunna tro att vår bedside crib också blir blöjförvaring eller liknande 😆
    Noelani skrev 2024-04-29 18:31:37 följande:

    Nu är min lilla kille här 😍🥰
    Allt har gått kanon - även fast han låg på -15% i tillväxt vid sista UL så kom det ut en 3kgs bebis.

    Kejsarsnittet gick hur bra som helst också - jag kunde åka hem redan dagen efter och visst har det gjort ont men inte i närheten av vad jag trodde det skulle göra. Man fick också rejält med smärtlindrig så man kunde vara med bebis hur mycket som helst utan att tänka på smärtan. Det var mest lite märkligt att komma på fötter igen efter spinalbedövningen haha de släppte dock på bara några timmar. 

    Om det är någon som funderar på snitt men är rädda - var inte det, en sån häftig upplevelse och inte alls jobbigt/ svårt. 

    Jag tänkte absolut inte samsova innan men vi har landat där och sängen den står tom även här haha 

    Jag har inte läst igenom alla inlägg - är det någon mer som fått eller som det börjar närma sig för? Hur har det gått för Zaro - någon som vet ?

    Många kramar till er alla! ❤️



    Stort grattis Noelani!! 😍 Låter ju toppen med allt, vad härligt att höra! Och skönt att höra din positiva upplevelse kring kejsarsnittet, kan ev behöva bli det för oss också så det känns bra att höra.

  • lissan111
    Vickan31 skrev 2024-04-30 12:39:27 följande:
    lissan111: Vad roligt att höra ifrån dig igen, det är ju helt naturligt att man i perioder är mer aktiv och andra stunder mindre aktiv här Glad Tänk vad häftigt att du redan är i vecka 35 (kanske 36 nu rentav?) och jag förstår verkligen längtan! 🥰 Vad intressant det där med att lågt sittande moderkaka är mer vanligt vid IVF! Det låter ju logiskt när du säger det, men jag har aldrig hört om det faktiskt. När är det dags för UL? Vad skönt att höra att du ändå fått må väldigt bra och att foglossningen verkar ha varit kortvarig, bra tips med massageboll! Ååh ja det är klart, det märks ju nu när man räknas som höggravid att man är otymplig och stel, men så är det som sagt inte långt kvar heller Hjärta

     


    Vad snällt av dig att säga 😊 japp v. 36 nu, tiden går fort vilket känns bra! Vi har UL igen på måndag, så det blir spännande att få besked då om det kommer att funka med en vaginal förlossning eller ej, hoppas ju på det. Har verkligen börjat känna av mer i fogarna denna vecka, nu blir det lugnt tempo på allt sista veckorn känner jag. Känner med dig som har så mkt problem med foglossning! ❤️ barnmorskan tipsade mig om att använda TENS-apparat då jag hade besvär tidigare, har du provat nåt sånt?

  • lissan111

    Grimaserar: vid senaste barnmorskebesöket i måndags låg min med huvudet neråt men jag tycker att det känns som att han fortfarande vänder sig lite då och då, särskilt på natten då jag ligger ner. Det spänner iaf sjukt mkt i magen då och blir två stora utbuktningar på båda sidor om magen så det verkar som att det skulle vara huvudet respektive rumpan men säker är jag inte 😅 Det är inte så behagligt kan jag tillägga!

  • lissan111

    Zaro, så härligt att höra att ni är hemma nu och mår bra och har landat efter allt! 😍 Kan tänka mig att det går finemang att fixa mycket bebisprylar efteråt också och att det räcker långt att ha en del iordning bara, mindre risk att man skaffar massa onödiga saker också. Låter som att det blev bra för er 😊

  • lissan111

    Melsson, åh vad spännande och samtidigt jobbigt kan jag tänka mig med flytten! Men så härligt när ni börjar komma iordning i nya huset snart och kan njuta av det med bebisen sen 😊 Känner igen mig lite för vi har också skrivit kontrakt på hus för en månad sedan och jobbat massa med att förbereda lägenheten för försäljning sedan dess för att få så mkt som möjligt gjort innan bebisen kommer! Men vi kommer inte att flytta förrän i höst, ville inte ta det mitt i sommaren och med ny bebis och allt. Vi flyttar dessutom rätt långt, från Uppsala tillbaka till Umeå där jag kommer ifrån! Men ser jättemycket fram emot det också 🤩

    Håller med om att detta forum inte är så användarvänligt, jag kan absolut tänka mig att vara med i en grupp i messenger eller whatsapp framöver! 


    Så jobbigt att du har så ont i fogarna men skönt att det släpper efter några timmar iaf! Jag har inte så mkt besvär egentligen, mest att de är känsliga och att jag känner av dem antingen om jag suttit mkt pga kontorsjobb eller varit extra aktiv och gått mycket eller fixat med massa i lägenheten typ under dagen. Nu har jag dessutom börjat få mkt sammandragningar bara av att promenera så det blir som sagt inga långprommisar men skönt att röra sig lite ändå 😄

    Haha känner förresten igen mig med godsakerna, under gravideten har mitt sötsug verkligen ökat!! nog för att jag alltid gillat sånt men nu är det typ det bästa som finns 😂 speciellt bakelser/mjuka kakor, choklad osv?. mmmm! Försöker hålla det på en rimlig nivå men blir helt klart mer än innan, men det tycker jag man kan få unna sig 😁 Faktiskt även börjat gilla frukt väldigt mycket som jag aldrig varit särskilt förtjust i innan men det känns ju nyttigt iaf 😄

    Och känner även igen det där att vissa stirrar på ens mage och kommenterar hur stor den blivit. Särskilt obekvämt då det hänt på kontoret, känns så konstigt att folk tycker det är okej att kommentera på ens kropp bara för att man är gravid! Vad ska man svara liksom?!

  • lissan111

    I måndags var vi inne på nytt UL och VUL för att kolla moderkakans placering och den satt tyvärr fortfarande lika nära modermunnen, mellan 10-15 mm verkar det som. De vill ha helst minst 20 mm för att ha tillräcklig marginal för att rekommendera vaginal förlossning. Så nu ser det ut att bli kejsarsnitt tyvärr, jag skulle ju verkligen föredra att få en vaginal förlossning. Både för att jag gärna vill få uppleva det samt att jag oroar mig för en massa saker med kejsarsnitt. Återhämtningen såklart, men även att bebisen plockas ut utan att vara förberedd och hur det påverkar den precis i början, att det ska bli svårt med amningen, att bebisen inte får bakterier med sig som den får vid en vaginal förlossning, mm! Men det skulle säkert också bli bra så oroar mig kanske i onödan? Vi ska på ett infomöte på tisdag och träffa barnmorska, läkare osv så då tänkte jag bombardera dem med frågor 😅 Känner att jag även vill höra mer om hur stor risken egentligen skulle vara vid vaginal förlossning innan jag släpper det helt. Som det ser ut nu blir det ett planerat kejsarsnitt då jag är i v. 40, så troligen nån gång 27-29 maj. Bara knappt tre veckor bort! Om det nu inte startar av sig själv innan dess 😅

    /lissan v. 36+3

  • lissan111
    Sandralinnea123 skrev 2024-05-10 11:00:52 följande:

    Hej igen, har varit lite off här men är så otroligt trött hela tiden & hemskt illamående & yrhet..
    Idag ska jag ha första ultraljudet på sahlgrenska v8+2 
    & vill bara ta mig förbi v12 & hoppas alla dessa symptom försvinner 😅 tänk va man kan längta efter att vara gravid och sen må så dåligt 🙈

    Är så otroligt orolig inför ultraljudet tänk om de inte är ett hjärtslag är de ända som går i huvudet nu 


    Hej! Åh förstår att du har det kämpigt nu, det där är jobbiga veckor! Jag var också extremt trött under den perioden (och illamående men inte jättefarligt). För mig började det lätta så smått från v. 9 som du är i nu, med tydlig förbättring kring v. 10-11. Det är förstås väldigt individuellt men hoppas det blir bättre snart för dig med! Annars har jag hört folk säga att det kan hjälpa en del med tillskott av vitamin B6. Stort lycka till på UL!! ❤️ förstår oron men det kommer säkert gå bra, håller tummarna! 😀
  • lissan111
    Sandralinnea123 skrev 2024-05-10 14:53:17 följande:

    Hej! 
    Jag har nu varit på ultraljudet, & vi har fått den största chocken & lyckan, det var inte 1 hjärta utan 2 hjärtan som slog, vi ska få tvillingar vilket jag trodde var omöjligt men tydligen kan en fryst blastocyst dela sig till 2, vi har en otrolig chock samtidigt som vi är så lyckliga 👶🏼👶🏼❤️


    Wow så häftigt, stort grattis till er!! 😍 
Svar på tråden Vi som till slut blev gravida med IVF