• ivf90

    Vi som till slut blev gravida med IVF

    Jag tänkte att det kan vara på plats med en tråd för oss som har blivit gravida med IVF så att inte IVF-trådarna svämmas över av gravidinnehåll. Här kan vi följas åt och diskutera allt graviditetsrelaterat såsom oro, ultraljudsundersökningar, tankar, händelser osv. 

    En presentation av alla som vill skriva i tråden skulle passa fint tycker jag. Skriv hur mycket eller lite ni vill.

    Ålder: 33 
    Vecka nu: 12+6 
    Kommande ultraljudsundersökningar: RUL 29/1 
    Tid med ofrivillig barnlösthet: 2 år 


    Bakgrunden till min ofrivilliga barnlöshet:


    Jag har länge inte vetat om jag vill ha barn öht och bestämde mig för att göra abort när jag var 28 samt 29 och blev oplanerat gravid med min kille (som jag fortfarande är ihop med). Men båda gångerna hann det sluta i tidigt missfall. Där och då väcktes en lite oro för att det fanns en risk för att jag skulle vara en sån som visserligen blev gravid lätt men då sen fick missfall.


     


    När jag fyllde 31 fylldes jag av en stark önskan om att få barn. Min kille var med på tåget och vi började försöka. Jag blev gravid direkt i september 2021. Men testen var supersvaga och jag började blöda ut mitt tredje tidiga missfall efter några dagars lycka. 


     


    Vi var inte överdrivet nedslagna eftersom det ändå hade hänt något på försöket. Men följande försök var inte lika lyckosamma. Vi var nitiska med ägglossningstester, men varje månad blev ändå en besvikelse. Till slut var vi uppe i ett år av negativa resultat och vi sökte då hjälp direkt. 


     


    I november 2022 påbörjade vi vår fertilitetsutredning. I mars 2023 var den äntligen klar och vi fick diagnosen oförklarad infertilitet. Efter ytterligare någon månad fick vi vår regionsfinansierade IVF-remiss godkänd och vi fick komma till Livio och påbörja sprutor i maj 2023. Vid äggplocket fick vi ut 12 ägg och alla 12 befruktades! En 3-dagars sattes in och hela 5 stycken ytterligare utvecklades till fina blastocyster till frysen. Flera dagar innan min testdag började jag blöda kraftigt och det blev ännu en besvikelse. Det kändes otroligt tufft att behöva ta en lång paus över sommaren. 


     


    När augusti kom missmatchade min ägglossning öppningen för kliniken med några dagar och det blev ytterligare en missad cykel. Cykeln därefter fick jag besked på ultraljudet inför insättningen att jag måste ha ägglossat en dag efter mensen och att vi hade missat chansen och behövde vänta en cykel till. 


     


    Hur jag blev gravid: 


    I början på oktober 2023 blev det äntligen dags för min första FET (och andra överföring). Redan två dagar efter överföringen fick jag innan mens-känningar och en rosa flytning, och jag var övertygad om att det var något fel med min cykel igen. Men det skulle visa sig vara en nidblödning! Mensen kom aldrig och när jag testade mig på RD11 fick jag ett knappt synbart streck. 


     


    Hur jag har mått så här långt:
    De första veckorna trodde jag att jag höll på att bli galen på riktigt. Mina svaga positiva test gjorde mig övertygad om att det skulle bli ett fjärde tidigt missfall. Jag hade noll symtom och varje dag var som att leva i ett ångestmoln. 


     


    Vi bokade in ett tidigt ultraljud i vecka 6+6 och då kunde ett hjärtljud konstateras. Men embryot mätte bara 6+2, vilket gjorde mig övertygad om att den skulle dö inom kort. På IVF-klinikens ultraljud i vecka 7+6 var embryot återigen 3-4 dagar för litet, men det hade vuxit 1 mm/dag och hjärtat slog fortfarande. Jag hade inga ömma bröst, inget illamående, men ett oändligt sömnbehov. 


     


    I vecka 9-10 kände jag mig plötsligt piggare och hade därmed inga symtom alls. Vi bokade in ytterligare ett privat ultraljud eftersom jag var övertygad om missfall. Men i 9+5 fick vi se ett litet foster som hade vuxit som det skulle med en stabil hjärtrytm. Efter det vågade jag ändå börja slappna av lite. Och helt plötsligt kom illamåendet och jag började spy varannan dag ungefär. Men de fysiska gravidsymtomen lättade min ångest, så det gjorde mig ärligt inte så mycket. 


     


    Inför KUB blev jag dock otroligt nervös igen. Jag var så rädd att det skulle ha dött, men allt såg ut precis som det skulle i vecka 12+4. Även om allt forftarande känns extremt overkligt så har jag ändå vågat börja tro på att det här faktiskt ska ske nu! 


     


    Ser fram emot att läsa era andra presentationer!

  • Svar på tråden Vi som till slut blev gravida med IVF
  • Awesomeginger
    Vickan31 skrev 2024-04-03 10:44:28 följande:
    Ååh jag förstår precis, så tycker jag också att det är med vänner som inte behövt vara ofrivilligt barnlösa, att då är det svårt för dem att förstå varför man ibland blir ledsen eller mår dåligt. Därför är det så bra med den här gruppen där det finns så mycket igenkänning och förståelse Hjärta

    Äntligen närmar det sig, förstår om det är många tankar inför KUB men nu har du kommit så långt som till vecka 11 vilket är toppen! Hjärta Yes jag fick all info vid ultraljudet, att då räknade de in resultaten från blodprovet och vad de såg på ultraljudet för att kunna säga om risken för kromosomavvikelser var hög eller låg. Så jag skulle tro att du också får veta all info samtidigt under ultraljudet Glad

    Ååh du är precis i den perioden som kallas för "spökveckorna", när symptomen ofta avtar, man börjar må bättre i kroppen och då blir man genast nojig istället! Det är jättevanligt och har man som många av oss här i gruppen kämpat för att bli gravid så är det svårt att njuta av de där veckorna under andra trimestern då man kan få må rätt bra och känner mindre i kroppen. Runt vecka 11 hade jag en del illamående kvar men inga känningar i magen eller andra symptom förutom ömma bröst men det kan ju vara pga progesterontabletterna jag tog till vecka 12 tror jag. När du säger att du brukat känna plötslig smärta i magen, hur menar du då?
    Det är verkligen helt fantastisk med denna grupp. Hjärta

    Åh tack för svar, är lite nervös inför kub. Men då vet jag att vi borde får all info vid ultraljud. Om allt ser bra ut kanske man äntligen kan få tro på de här på riktigt.

    Man blir så knäpp, man är orolig när man har ont och man är orolig när det inte inte gör ont. Nästa vecka ska jag kontakta klinken och börja dra ner på Progesteronen, hoppas verkligen magen vill lägga sig lite då.
    Jag har haft huggnade känsla ibland när jag reser mig från liggande och när jag hostar till, pratade med barnmosrskan som sa att de inte är något. men nu har jag inte haft de på någon vecka och då börjar jag tänka.

    Hur mår du Vickan31? snart uppe i 30 veckor :D Vilket BF har du?..du har säkrt skrivit det förut, sorry.
  • Vickan31
    Awesomeginger skrev 2024-04-03 13:32:34 följande:
    Det är verkligen helt fantastisk med denna grupp. Hjärta

    Åh tack för svar, är lite nervös inför kub. Men då vet jag att vi borde får all info vid ultraljud. Om allt ser bra ut kanske man äntligen kan få tro på de här på riktigt.

    Man blir så knäpp, man är orolig när man har ont och man är orolig när det inte inte gör ont. Nästa vecka ska jag kontakta klinken och börja dra ner på Progesteronen, hoppas verkligen magen vill lägga sig lite då.
    Jag har haft huggnade känsla ibland när jag reser mig från liggande och när jag hostar till, pratade med barnmosrskan som sa att de inte är något. men nu har jag inte haft de på någon vecka och då börjar jag tänka.

    Hur mår du Vickan31? snart uppe i 30 veckor :D Vilket BF har du?..du har säkrt skrivit det förut, sorry.
    Verkligen! Hjärta

    Jag fattar, jag tyckte också att det var nervöst inför kub men det är verkligen en milstolpe efteråt, att kunna börja tro lite mer på att det faktiskt kommer att gå bra och våga börja planera för att bli föräldrar Hjärta

    Haha jag vet man oroar sig ju oavsett om det är att man har mycket eller lite symptom, aldrig är man nöjd 😅 Men som sagt, efter kub började oron att mattas av för mig och det tror jag säkert att det kommer att göra för dig med, sakta men säkert.

    Tror absolut att det lugnar sig lite när du dragit ner eller slutat med progesteronet, och den där huggande känslan tror jag inte är någonting konstigt att du inte känner av längre Glad Du har fortfarande ditt illamående, och även om det skulle försvinna så är det också helt normalt med tanke på att du kommit så pass långt i graviditeten nu med spökveckor och allt. Hjärtaktiviteten på det tidiga ultraljudet du gjort är ju ett väldigt bra tecken, det ökar chansen att föda ett levande barn sa min barnmorska 🥰 

    Ja imorgon startar vecka 30 (eller 29+0, blir lite förvirrad av att appen då säger vecka 30 men barnmorskan säger vecka 29, haha) och det känns rätt galet ändå, som att jag fortfarande inte kan tro att det här händer mig Hjärta Idag har jag en rätt bra dag, foglossningen påverkar mig mycket och gör att jag har ont varje dag, men peppar peppar känns det lite bättre idag än under påskhelgen och så. BF är 19 juni och om vi skulle gå över tiden så sätter de igång oss 28 juni vilket är precis en dag innan förlossningen i min stad stänger fyra veckor för sommaren 😅 Så det känns skönt att veta att vi inte behöver åka till en annan stad två timmar bort för att föda, tror att man lär vara nog stressad ändå, hehe.

    Vilken är din BF? Jag kanske ska leta upp den där listan vi gjorde igen, lite kul att se Glad
  • Vickan31
    BF-listan
    ivf90: 19 juni 
    Noelani: 3 maj
    Tilltro:
    Melsson: 28 maj
    Humlaaan: 5 mars
    Clemmentina: 19 april 
    Vickan31: 19 juni  
    Orkide8181: Hjärta Pojke 2 februari Hjärta
    Zaro: 18 maj (men blir nog april)
    Lissan111: 2 juni
    Noelani: 26 april
    grimaserar: 7 juni
    Awesomeginger: 
  • Melsson
    Vickan31 skrev 2024-04-02 17:25:58 följande:

    Hej på er! Hoppas att ni alla haft en fin påskhelg Glad


    Melsson: Ååh men wow, tänk att det är 7 veckor kvar för dig! 😍 Det låter ju bra att du mestadels mår bra även om fogarna känns nu efter påskens bravader och att du märker av andfåddhet och sammandragningar som är naturligt men ändå jobbigt såklart. Blev det skidåkning som du planerade? Här uppe var det en grå påskhelg med slask, regn och snö om vartannat, men min kropp hade ändå inte klarat av några utflykter så vi var hundvakt och ?mormorvakt? när mina föräldrar åkte till fjällen och det var mysigt det med, men jag hoppas kunna följa med till fjälls nästa år istället då vi haft samma tradition och stuga att åka till sedan jag var liten (eller egentligen redan sedan mamma var liten) Glad Toppen att ni hittat en del begagnat som varit fräscht samt fått/köpt/lånat saker av nära och kära. Superfina namnförslag verkligen! 😍💕 Och jag beklagar att din svägerska gick bort i cancer, så otroligt sorgligt 😔 Vi står fortfarande stilla i namnfrågan, måste ta upp det med sambon igen så vi får bolla lite och se om vi kommer framåt. Har du varit hos nya barnmorskan än? P.S. Jag håller verkligen med dig om att magen ser ut att växa VARJE dag nu, helt galet, haha!


    P.S. Förlåt för mitt gnäll, förutom foglossning och restless legs mår jag - och viktigast av allt: bebis! - bara bra och vi har börjat färdigställa barnrummet med ny färg på väggar, tak och lister samt lite möbler och inredning vilket känns fantastiskt mysigt och fortfarande lite overkligt 🥰

    Kram /Vickan, vecka 28+5 


    Ja helt galet vad fort tiden går, och bara 10 v kvar för dig <3 Men nu tycker jag det känns som man varit gravid i en evighet haha. Ja det blev skidåkning, tyvärr lite dåliga backar men försökte njuta så mycket jag kunde - nästa år blir det nog inte så mycket utför utan mest längd. Vi har faktiskt hittat en begagnad thulevagn (cykelvagn) med skidor till, så den ska bli kul att testa nästa säsong! Tips till er med som bor norröver, vi hittade på marketplace jättebilligt mot vad det kostar i butik! mormorvakt haha, mysigt ändå! Hur mår du i kroppen nu? Är det ungefär samma eller blir det värre varje vecka? 

    Ja namn är ju så svårt, man får ju sån beslutsångest - jag tror man inte riktigt kommer bestämma sig helt förrän man ser den lilla i verkligheten. 

    Åhh nej restless legs ovanpå foglossningen - men du det är okej att klaga! Jag ska också klaga lite - har börjat få kramp i vaderna på natten + har helt plötsligt fått problem att sova? Har sovit som en stock hela graviditeten men nu sover jag som en kratta, så känner mig som en zombie om dagarna....

    Åhh vad mysigt med barnrum - du får skicka lite bilder i meddelande om du vill <3 Är så taggad på att flytta och fixa barnrum!
    Awesomeginger skrev 2024-04-03 09:46:19 följande:
    Det är så skönt att kunna prata med andra som verkligen förstå. Dom jag försökt prata med av mina vänner tycker inte att de är något stort och att de bara konstigt att jag tycker de är jobbigt.
    Jag är i vecka 11 nu, kub om två veckor. Undrar en sak, får man all info vid ultraljudet eller får man de några dagar senare? Ska och lämna blodprov om en vecka. 
    Jag är fortfarande uppblåst som en balong, ser ut att vara i typ 6e månaden. Fått xonvea utskrivet för illamående men har fortfarande problem med de men det är bättre. 
    Mest orolig för att jag inte könner lika mycket saker i magen, ingen plötslig smärta. Hur hade alla ni de runt vecka 11?

    Som Vickan säger så får man resultatet från KUB direkt på plats! Jag tror inte du behöver vara orolig att du inte känner något i magen, för mig var det väldigt lugnt från v 11 fram till v 21-22 när jag började känna rörelser. Jag kände mig totalt o-gravid och precis som vanligt, men det var ju en frisk liten krabat där inne ändå. Jag blev väldigt mycket lugnare efter KUB, hoppas samma känsla infinner sig för dig <3
  • grimaserar
    Awesomeginger skrev 2024-04-03 09:46:19 följande:
    Det är så skönt att kunna prata med andra som verkligen förstå. Dom jag försökt prata med av mina vänner tycker inte att de är något stort och att de bara konstigt att jag tycker de är jobbigt.
    Jag är i vecka 11 nu, kub om två veckor. Undrar en sak, får man all info vid ultraljudet eller får man de några dagar senare? Ska och lämna blodprov om en vecka. 
    Jag är fortfarande uppblåst som en balong, ser ut att vara i typ 6e månaden. Fått xonvea utskrivet för illamående men har fortfarande problem med de men det är bättre. 
    Mest orolig för att jag inte könner lika mycket saker i magen, ingen plötslig smärta. Hur hade alla ni de runt vecka 11?
    Jag var också så svullen. Helt vattenfylld, kunde inte ha på mig några kläder och var tvungen att köpa gravidbyxor, sedan blev allt normalt och jag kunde ha mina vanliga kläder fram till vecka 22 typ, (har fortfarande många saker som jag använder hela tiden trots att jag inte kunde ha dem de första veckorna för att jag var så svullen och allt som satt åt gjorde såå ont). Och tror inte du behöver oroa dig för att du inte känner något, jag upplevde att det var en paus mellan vecka 11 v. 18 typ,  när det värsta illamåendet gett sig och foglossningen inte kommit igång, så jag nojade istället över om jag ens var gravid... Från vecka 13 så brukar en ju prata om spökveckorna, men tänker att det ju är lite individuellt när det börjar, och du har ju fortfarande illamånedet så helt som ett spöke är ju inte skrutten i din mage :) 
  • Melsson
    grimaserar skrev 2024-04-04 14:03:10 följande:
    Jag var också så svullen. Helt vattenfylld, kunde inte ha på mig några kläder och var tvungen att köpa gravidbyxor, sedan blev allt normalt och jag kunde ha mina vanliga kläder fram till vecka 22 typ, (har fortfarande många saker som jag använder hela tiden trots att jag inte kunde ha dem de första veckorna för att jag var så svullen och allt som satt åt gjorde såå ont). Och tror inte du behöver oroa dig för att du inte känner något, jag upplevde att det var en paus mellan vecka 11 v. 18 typ,  när det värsta illamåendet gett sig och foglossningen inte kommit igång, så jag nojade istället över om jag ens var gravid... Från vecka 13 så brukar en ju prata om spökveckorna, men tänker att det ju är lite individuellt när det börjar, och du har ju fortfarande illamånedet så helt som ett spöke är ju inte skrutten i din mage :) 
    Hur mår du @grimaserar, länge sedan vi fick en update om dig! Vilken v är du i nu? :)
  • Awesomeginger

    Tack alla känner mig mycket lugnar nu,Hjärta vill bara få KUB gjort och fått bra resultat och sen berätta för folk. Ska bli fantasikt att berätta för mina föräldrar.

    Vickan31, blev lite avudsjuk när du skrev om barnrum, de är en av de sämsta sakerna med att bo i stockholm. Vi har bestämt att vi ska bo kvar i våran tvåa under föräldraledigheten så man kan spara dagar och inte känna sig stressad över penagr. Men ett lite barnrum hade varit så himla mysigt. Om du känner för de får du gäran skicka bilder som Melsson skriver. Glad

  • Awesomeginger
    BF-listan
    ivf90: 19 juni 
    Noelani: 3 maj
    Tilltro:
    Melsson: 28 maj
    Humlaaan: 5 mars
    Clemmentina: 19 april 
    Vickan31: 19 juni  
    Orkide8181: Hjärta Pojke 2 februari Hjärta
    Zaro: 18 maj (men blir nog april)
    Lissan111: 2 juni
    Noelani: 26 april
    grimaserar: 7 juni
    Awesomeginger: 24-28 Oktober (får exakt vid KUB)
  • grimaserar
    Melsson skrev 2024-04-05 08:26:29 följande:
    Hur mår du @grimaserar, länge sedan vi fick en update om dig! Vilken v är du i nu? :)
    Jag är inne och läser ibland så hänger helt okej med i vad som händer för er, men är lite dålig på att skriva.

    Jag mår helt okej, är i vecka 31+6 (tror jag, verkar som att olika vårdinstanser räknar lite olika). Har tydligen fått järnbrist, var nere på 92 för en och en halv vecka sedan så är lite stressad över det och väldigt, väldigt trött. Är inte typen som gråter, men just nu gråter jag typ dagligen av trötthet, känns som att vara tillbaka i början av graviditeten där tröttheten är helt förlamande. Men i övrigt flyter det på, min skrutt skruvar sig där inne, sparkar inte så hårt längre utan men puffar på mig i takt med att det verkar bli lite trängre för honom. 

    Vi har renoverat kök nu i april men börjar nu se ett slut i tunneln vilket ska bli skönt, så ska ägna de sista två månaderna åt att fixa det sista för att han ska komma. Tror att vi har det mesta men vill gå igenom allt och ska köpa lite förbrukningsvaror och småfix samt ställa i ordning skötbord och sängar å så vidare, just nu står allt inställt i barnrummet så ska bli skönt att få ordning och lite mysigt. 
  • Noelani

    rje inlägg en gång.


    BF-listan
    Orkide8181: Hjärta Pojke 2 februari Hjärta
    Humlaaan: 5 mars
    Clemmentina: 19 april 
    Noelani: 26 april (planerat snitt)
    Zaro: 18 maj (men blir nog april)
    Melsson: 28 maj
    Lissan111: 2 juni
    grimaserar: 7 juni
    Vickan31: 19 juni  
    ivf90: 19 juni 
    Awesomeginger: 24-28 Oktober (får exakt vid KUB)
Svar på tråden Vi som till slut blev gravida med IVF