• Anonym (BonusPia)

    Klippte bonusbarnets hår?

    Eller ja, jag tog henne till frisören.
     
    Min sambo har en 4 årig dotter från tidigare förhållande, som bor hos oss vv.
     
    Förra veckan var våran vecka och jag tog med bonusbarnet till frisören, vilket pappa visste om. Flickan hade långt hår ner till svanken och varje dag var katastrof. Hennes hår bildade lätt tovor trots flätor, balsamspray, håroljor. Hon är dessutom väldigt håröm. Varje dag tårar och katastrof vid hårborstning och man kände sig jävligt elak som behövde utsätta henne för det. Så i samråd med henne gick vi till frisören och klippte det till axlarna. Barnet var inte ledsen innan eller efter. Hårborstningarna resterande dagarna av veckan gick utan tårar. 
     
    På måndagen när mamma hämtade flickan från förskolan blev hon galen och såg det som en kränkande handling mot barnet och henne, av mig. Hon har även spelat in där hon ledande frågat barnet om det var jag som sa att hon skulle klippa sig. Barnet svarar JA. Men det var ju inget från mig tvång utan vi hade en dialog och hon var inte ledsen. Varken efter frisören eller resten av veckan.
     
    Nu ikväll skrev hon att hon inte kommer lämna på förskolan imorgon eller resten av veckan då hon inte vill att barnet ska till oss.  Jag är ännu kluven, gjorde jag så fel? Gör hon fel? Vad gör man?
  • Svar på tråden Klippte bonusbarnets hår?
  • Anonym (Betty)
    Anonym (BonusPia) skrev 2024-01-21 22:20:54 följande:

    Jag tänker att det var ju av välvilja såklart. Ska ett barn behöva skrika och gråta sig igenom varje hårborstning för att mamman vill att barnet ska ha långt hår? Min sambo är konflikträdd och har iallafall bett om ursäkt för övertrampet. Tänker också att jag inte kommer göra om detta. Håret kommer växa ut igen och kanske hårborstningarna då inte är ett lika stort problem


    "Det växer ut igen". Ehh ja men du vet att det tar några år från axlarna och ner till svanken va?
  • Anonym (Io)
    Anonym (Hm) skrev 2024-01-22 14:05:59 följande:
    Fast frågan var ju om det är okej att mamman tar beslutet ensam men inte pappan. Du skriver ju tydligt att ena vårdnadshavaren får ta beslutet men samtidigt tycks du rikta den mot mamman enbart. 

    "Nej det hade inte varit lika fel, det hade kunnat kännas fel men är inte lika fel. Detta eftersom mamman har rätt att ta såna beslut över sin dotter. Sen kan man ju känna olika kring såna frågor och hur man ska sköta det men just klippning säger jurister att den ena vårdnadshavaren kan besluta om själv då det ses som ett vardagligt beslut"

    Det var ju i samråd med pappan som TS tog med sig bonusdottern till frisören
    Dvs ena vårdnadshavaren. 

    Men det är ingen ide att spinna vidare här. Jag tror vi tänker lika ang att mamma och pappa bör diskutera förändringar vad gällade deras gemensamma barn. Oavsett om det är enligt "lag" okej att ena vårdnadshavaren tar beslutet om hårklippning. Även barnet vid denna ålder och äldre ska vara delaktig i beslutet.

    Sen är det såklart skillnad på en toppning som knappt syns och en jätte förändring. 

    Frågan var: Om mamman hade tagit med barnet och gjort samma sak då utan samråd med pappan, hade det varit lika fel?

    det var det jag svarade på, nej det hade inte varit lika fel som att bonusmamma tar med barnet.


    ja i sak tycker vi nog rätt lika.🙂
    Absolut skillnad på toppning mot att klippa av/byta frisyr/färga.

  • Anonym (Betty)
    Anonym (Hrm) skrev 2024-01-21 23:56:48 följande:
    Men alltså - allvarligt? Har du ens läst trådstarten? Ts gjorde inte nånting bakom mammans rygg. Pappan var införstådd med att ungen skulle klippas; självklart trodde väl ts att pappan iom det hade skött kommunikationen med mamman. 

    Om ts hade tagit ungen till frisören helt på eget bevåg, utan att diskutera saken med någon av föräldrarna hade jag helt hållit med dig om att beteendet hade varit gränslöst och vidrigt, men nu var det ju inte så.

    Ett annat beteende som är ganska vidrigt är när man vräker ur sig en massa skit mot någon utan att ens bry sig om att läsa tillräckligt noga för att se om man uppfattat det hela rätt...
    Ts var överens men pappan om att ta hemmet till frisören. Men det var i samförstånd med 4-åringen som ts bestämde att det skulle klippas till axlarna. Så nej det framkommer inte att pappan heller visste om att det skulle bli så kort.  
  • Anonym (Betty)
    Anonym (Mamma till fem) skrev 2024-01-22 12:19:37 följande:

    Blir mest förvånad i denna tråd över hur folk ser på en bonusmammas roll. Jag är också bonusmamma och min sambo har sina barn varannan vecka. Jag umgås alltså med dem så gott som lika mycket som deras egen mamma gör. Jag har också barn sedan innan och för oss är det en självklarhet att vi behandlar alla barnen likadant, som om de vore våra egna. Ska man bara stå och se på och inte uppfostra, ta hand om och vårda ett barn som bor i samma hushåll? Världen har blivit märklig. Vi tar hand om våra barn TILLSAMMANS.

    Jag har toppat mina bonusbarns hår utan att vi checkat av med mamman. Hon har inte sagt något om det. Men tycker att i detta fall var att frisyrändringen så pass stor att man absolut borde ha meddelat mamman innan man gjorde någonting åt det. Förkastligt dock att ha så långt hår på flickan så det ställde till med bekymmer för flickan själv.


    Vilket märkligt i lägg. Det alla i tråden klagar på är ju att ts och pappan borde ha checkat av med mamman inför en så här stor frisyrförändring. Att ts i egenskap av bonusmor inte kan ta det beslutet över mammans huvud. 

    Men du klagar alltså på vad alla i tråden skriver för att sedan själv skriva samma sak som alla redan sagt. Nämligen att man borde kommunicerat med mamman innan. Alltså säger du ju samma sak som majoriteten i tråden säger. 
  • Anonym (.,.)

    Du gjorde rätt och din man får ta av sig kjolen och på med byxorna.

  • Anonym (Betty)

    Inte många rätt från eran sida. Jag hade blivit helt galen om det var min dotter.

    För det första verkar ni inte veta hur man sköter ett långt hår. Det ska borstas flera gånger om dagen. De måste ha en borste i skolan/väskan. Jag hjälper min dotter varje morgon och varje kväll. Helst ska man sova med lös fläta. Under vintern när man har tjocka jackor/haldduk/mössa som ligger och gnider mot håret och tovar till det kan det också passa med fläta. Mitt barns barn hår är bara omöjligt när hon kommer från pappaveckan som ej vet hur man tar hand om ett långt hår.

    För det andra skriver du att du kommit överens med pappan om att gå till frisören men sedan var det med dottern du kom överens om att klippa till axlarna med. Denna formulering gör att jag tror att inte ens pappan visste om att det skulle bli en såndrastisk frisyrändrimg. Så väldigt fel av dig. 

    Ni skulle självklart även kollat med mamman inför en så stor frisyrändring. Det kan inte bara vara upp till en fyraåring. Jag skulle verkligen lyssna på min dotter om hon ville klippa sig och skulle inte motsätta mig det men jag skulle inte vilja att diskussionen bara varit mellan min dotter och bonusmamman. Jag hade själv veta prata med min dotter om saken så att jag kan vara säker på att bonusmamman inte gjort påtryckningar om hur jobbigt håret minsann är. Det är inte jobbigt om man gör rätt. Så min dotter skulle få klippa sig om det var det hon verkligen ville. Inte för att okunniga vuxna tycker det är jobbigt.

    Nästa miss är att ni inte ens säger det efteråt heller. Utan mamman får upptäcka det när hon hämtar. Hur kan ni missa kommunikation  gång på gång? Jag skulle ha känns mig totalt överkörd som mamma.

    Det kan absolut vara så att dottern svara vad mamman vill höra på hennes ledande frågor. Men det kan också bara så att hon svarar vad ni vill höra på eran vecka. Vi vet ju inte hur du har formulerat dig till dottern. Om du har berättat hur jobbigt håret är, att hon minsann är håröm och då ska man inte ha sån frisyr, hur knepigt det är med tovorna  att du inte orkar hålla på att borta med håret. Ja då kan hon ha svarat det du vill höra också. 

  • Mrs Moneybags
    Anonym (BonusPia) skrev 2024-01-22 17:37:21 följande:
    Vi har tangle teezer och en svinhårsborste.
    Ni får kolla lite videor om hur man tar hand om hår på ett skonsamt sätt. Om vi som har afrohår kan ha hår till rumpan så kan säkert din styvdotter det också. 😊
    Det ska inte behöva göra ont. 
  • Anonym (Alexandra)
    Anonym (BonusPia) skrev 2024-01-22 17:38:35 följande:

    Jag förstår att vi skulle pratat med mamman om det. Men jag tycker inte det är en grund till att vägra lämna barnet till oss på våran vecka.


    Du får ju tänka att det kanske inte enbart handlar om VAD ni gjorde, men också HUR. Hur ska hon kunna lita på er i framtiden, om ni göra sånt här, liksom? Dels inte ens diskuterar det innan, det var ju ett gemensamt problem, men också inte efter, utan låter det bli en överraskning? Vad blir nästa "roliga överraskning" efter att flickan varit hos er? Kanske örhängen?
  • Anonym
    Anonym (BonusPia) skrev 2024-01-22 17:38:35 följande:

    Jag förstår att vi skulle pratat med mamman om det. Men jag tycker inte det är en grund till att vägra lämna barnet till oss på våran vecka.


    Det handlar inte bara om hår.
    Du har förstört tilliten och samarbetet.
  • Anonym (BonusPia)

    Hon har redan hål i öronen. Som mamman lät göra utan att informera pappan. Vi valde att inte göra en grej av det. Men ja.. 

Svar på tråden Klippte bonusbarnets hår?