• TrolletsMor

    Upplägg på semester vv-förälder

    Jag skulle vilja höra lite olika varianter och för och nackdelar med hur upplägget av semester med barn vv. Jag funderade på om man skulle dela upp det så att man har barnen två sammanhängande veckor var istället för vv just under semestern. Förutsatt såklart att både barnen och deras andra förälder är med på det.

    Då jag känt att det blir lite stressigt att hinna med saker på bara en vecka om man kanske vill åka iväg lite längre än över dagen bara. Och för att verkligen få lite mer sammanhängande ledigt ihop. Sen såklart blir det ju också längre tid ifrån varandra så jag funderar fram och tillbaka. 

    Så jag vill gärna höra lite hur ni andra varannan veckas föräldrar lägger upp det och vilka för- och nackdelar ni upplevt?

  • Svar på tråden Upplägg på semester vv-förälder
  • TrolletsMor
    Limajo skrev 2024-02-04 11:52:13 följande:

    Vi har kört flera varianter genom åren, både vv enligt vanliga schemat, en eller två omgångar med 2 veckor och en sommar körde vi tre veckor för barnens pappa skulle iväg på en egen långresa. Tre veckor var för lång tid för både barnen och för mig. Men att ha en eller två
    perioder med två sammanhängande veckor verkar uppskattas av alla. 


    Ja tre veckor skulle jag nog också uppleva som alldeles för länge, och barnen med tror jag. Två veckor känns mer lagom i så fall. Tänker att man både hinner med lite lugn och ro men också åka iväg några dagar utan att det måste pressas in allt i en vecka. 

    Får se hur det blir, beror ju såklart på hur vi får till semestrarna också och hur vi lyckas pussla ihop det. Prio är ju också att få ledigt så barnen är på fritids så lite som möjligt de veckor de har stängt så de måste till sommarfritids, då äldsta hatar det. 
  • TrolletsMor
    Anonym (Kajsa) skrev 2024-02-04 12:39:21 följande:

    Nu är mina barn stora och gör numera som de vill på sommaren.
    När de var yngre så delade vi upp det 4 veckor var på sommaren. Dvs man hade barnen på semestern och jobbade när barnen var hos den andra föräldern.

    Visst saknade man barnen efter ett par veckor men det gick bra. Var skönt för barnen att få lite längre ledigt umgänge med varje förälder. Skulle också varit dumt att ha semester utan barnen och sen hade barnen varit tvungna att vara ensamma hemma hela dagarna när man jobbar. Där jag bor finns inget fritids på sommarlovet och även förskolan stänger helt 2 sista veckorna i juli så då finns ingen barnomsorg för mindre barn. Bor inte i Sverige så här är fritids stängt när skolan är stängd.

    Skolbarn med speciella behov kan eventuellt få vara på dagis under sommaren, de veckor dagis har öppet.


    Okej, 4 veckor tycker jag låter så länge. Fast samtidigt roligt att få så lång tid med barnen! Men lyckades ni alltid få till det med semestrarna så att det blev 4 veckor var? 
  • TrolletsMor
    Anonym (Skilsmässobarn) skrev 2024-02-04 12:35:53 följande:

    Vet inte vad andra har skrivit men vill lämna min upplevelse som skilsmässobarn. Normalt sätt var vi varannan helg hos vår pappa. 


    Helt plötsligt på sommaren skulle vi vara 4 veckor hos honom och sen 4 veckor enbart hos mamma. Det funkade inte alls för min del. Genomled båda perioderna och mådde riktigt dåligt. 


    Har hört om andra som kört två veckor var i stöten på sommaren och tycker att det låter som en dröm ur mitt perspektiv. 

    Har själv ett barn nu och lever med pappan. 
    Om vi skulle separera skulle jag tycka att det är rimligt att få två veckor sammanhängande med barnen. Då får man tid för både att ta det lugnt och hitta på saker tillsamman. 


    Kanske behövs det fixas lite hemmavid och det får man ju mer sammanhängande tid till efter jobbet de två veckorna som barnen är hos den andra föräldern. 


    Det förstår jag måste varit jobbigt, det är ju en enorm omställning att gå från varannan helg till att vara 4 veckor! 

    Ja jag tänker lite så med att med två veckor får man liksom tid både för lugn och att göra saker. På bara en vecka blir det svårt att få ihop båda, sen behöver man ju ta hänsyn till att de kanske hittar på massa saker hos den andre föräldern, och någonstans behöver de ju lite lugn och ro också inte bara hitta på massor, tänker jag. Dagsutflykter går ju såklart att göra oavsett. 
  • TrolletsMor
    Limajo skrev 2024-02-04 14:22:37 följande:

    Jag vill också slå ett slag för att som vuxen planera in en ledig semestervecka utan barn om det går. Helst i slutet på semestern. Visst är det lätt att tänka att barnen ska behöva vara så lite på fritids/förskola som möjligt under sommaren men det är intensivt att vara själv med barn och att gå från det direkt till vardagen med jobb och lämningar mm är slitigt. Jag har gjort så någon sommar men insett att jag behöver lite egen ledig tid också. 


    Där håller jag med, jag har under flera års tid inte haft möjlighet att vara ledig mer än någon enstaka vecka, dels pga studier och sommarjobb, och då naturligtvis tagit ledigt med barnen. Samma när man haft möjlighet till extra ledigt så har man tagit det när man haft barnen, och jobbat extra när man varit själv.

    Man känner ju att det sliter på en, eftersom man aldrig riktigt haft tid för återhämtning. 
    Så till sommaren när jag har rätt till en ordentlig semester har jag tänkt vara ledig lite själv med, men också för att få lite tid med särbon. 
Svar på tråden Upplägg på semester vv-förälder