Gravid

6 saker du behöver veta när du får barn nummer två

Gratulerar! Barn nummer två är på väg. Eller kanske sitter du fortfarande i tankelådan och överväger att utvidga familjen. Många kommer nog hävda att det är en mycket större omställning att gå från att ha inga barn till att ha ett barn, än det är att gå från ett till två barn.

6 saker du behöver veta när du får barn nummer två

När du fått ditt första barn förändras livet och det blir aldrig riktigt som innan du blev förälder. När du funderar på att skaffa barn nummer två finns det en hel del saker som kan vara bra att veta.

1. Den perfekta åldersskillnaden finns inte

Ska du ha två barn tät eller bör det vara minst fyra år mellan syskonen? Experterna klarar aldrig av att helt enas om vad som är det bästa och sanningen är att det egentligen inte finns ett facit på vad som är den ultimata åldersskillnaden. Chansen för en hälsosam graviditet och friska barn kan emellertid påverkas om det är en kort tidsperiod (mindre än ett år) mellan en graviditet och nästa. Bortsett från detta, finns ingen ideell standard på mellanrummet mellan barnen.

2. Graviditet nummer två kommer (mest troligt) bli helt olik den första

När du väntade ditt första barn hade du god tid till att planera och förbereda barnets ankomst. Om du blev trött av att gå runt med den stora magen, la du dig bara ner en stund. Var det jobbigt på jobbet kunde du som tur är återhämta dig på helgerna. Kanske hade du till och med sådan tur att du hade en blivande pappa som alltid stod redo för att tillfredsställa dina märkliga graviditetscravings.

Graviditet nummer två kommer däremot bli en helt annan affär - väl märkbart om du fortfarande har en baby eller en liten som kräver din tid och uppmärksamhet. Räkna med att du får mindre tid till att ligga på soffan - och dina cravings får du ta hand om själv!

3. Det är svårt att förbereda barn på att bli storasyskon

Det är inte ovanligt att syskonavundsjuka kan uppstå redan från första dagen och även små barn kan visa avundsjuka mot yngre syskon. Att gå från att vara ensambarn till att plötsligt behöva dela mammas uppmärksamhet med någon annan, kan (förståeligt nog) vara tufft och svårt att förstå för ett litet barn. Du behöver emellertid inte oroa dig, syskonavundsjuka är normalt. Det finns saker du kan försöka göra för att underlätta övergången för den äldsta, men till slut kommer det mest troligt gå över av sig själv.

4. Förvänta inte samma uppmärksamhet

När du avslöjar för omvärlden att du väntar ditt första barn, mottar du lyckönskningar från när och fjärran, jubel, glädjeskutt och fanfarer (Det är i alla fall så det kan kännas där och då!). Även om folk självklart kommer vara glada för din skull när du får nummer två, kan reaktionerna ändå vara av lite annan karaktär. Barn nummer två är på ett sätt förväntat (oftast inom en tidsram på fem år, om inte börjar du få frågor om när du ska ha nästa barn) och väcker därför inte lika stort ståhej.

5. Allt kommer inte kännas nytt

När man väntar sitt första barn suger man till sig all information om graviditeten, fostrets utveckling, förlossningen och barnuppfostran. Flera går i barnbutiker som säljer barnkläder tidigt och läser allt de kommer över vad gäller bäst i test på barnutrustning. Andra gången har intresset för denna typ av saker troligen dalat en hel del. Det största shoppingbehovet uteblir och informationsbehovet är radikalt mindre - du kan ju trots allt det allra viktigaste sedan tidigare.

6. Du kommer tycka lika mycket om barn nummer två

När man har ett barn man älskar över allt på jorden, kan det vara svårt att föreställa sig att man ska klara av att tycka om nästa barn lika mycket. Detta kan vara onda tankar att bära på under graviditeten, men enligt experterna har du ingenting att frukta. När barn nummer två föds och visar sig vara lika söt, rolig och busig som den äldsta, så faller man pladask för detta barn också!

TIPS! Få föräldraguiden gravid helt gratis

LÄS OCKSÅ: Den perfekta åldersskillnaden