Hem > Gravid > Vecka > Gravid vecka 24
Gravid vecka 24

Gravid vecka 24

Det har nu gått 22 veckor sedan din bebis bara var en liten klump av celler. Det har hänt otroligt mycket på kort tid och nu ser den bebis ut som en, mycket liten, men helt klar och perfekt människa. 

Bebisen fortsätter träna upp sin sugreflex genom att suga på tummen. Perfekt träning inför amningen. 

Bebisens längd den här veckan: 30 centimeter

Vikt: 600 gram

 

Din bebis – vecka 24

Hörseln är fullt utvecklad och nu kan din bebis känna igen din röst. Ljud utifrån dämpas av fostervattnet, men din bebis kan höra och reagera när du pratar och sjunger med hen. Inne i magen är det däremot inte tyst, det är ett konstant brus av hjärtslag och tarmar som jobbar.

Lungorna är fortfarande omogna och skulle du få värkar den här veckan behöver du läkemedel för att snabba på bebisens lungmognad. Även om bebisen kan andas luft så här tidigt så behöver barn som föds i den här veckan andningshjälp den första tiden. 

Bebisen upplever nu sin omgivning i magen med sina olika sinnen och kan inte bara höra ljud utan även känna smaker och känna beröring. Om du buffar på magen kan du få svar från din bebis i form av en spark tillbaka. Nu kan även din partner börja känna sparkar utanpå magen. 

 

Gravid vecka 24 bebis

Animerad bild av en bebis i vecka 24. Foto: SciePro/Shutterstock

 

Din kropp – vecka 24

Din mage fortsätter växa tillsammans med livet som skapas där inne, men ännu är den inte så stor att den är i vägen. Det kan ändå kännas tungt och den extra litern med blod din kropp har samlat på sig gör att du lättare bli andfådd. 

Är du van vid att träna mycket kan du fortsätta med det under graviditeten, men med modifikation. Är du inte van vid att träna är det kanske inte dags att börja under en graviditet, men däremot är det bra att röra på dig så mycket som du orkar. Promenader efter förmåga gör gott för både kropp och själ. 

Förbered dig inför förlossningen genom att läsa på om förlossningens olika faser och de olika smärtlindringsmetoderna som finns. Du hittar allt du behöver veta här på mammasidan

 

Aktuellt för dig nu:

Så förändras brösten av en graviditet

Foglossning – bäckensmärtor under i graviditet

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

Urinvägsinfektion och graviditet

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

Förbered dig inför förlossningen

 

vidare till nästa vecka

 

 

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Bildkälla: wavebreakmedia/Shutterstock