Gravid

Smärtlindring förlossning – allt om de olika metoderna

Sedan 1975 är det lag på att födande personer har rätt till smärtlindring under sin förlossning. Barnmorskan ska se till att du som föder får den hjälp du behöver. Men vilka metoder kan man välja på och vad innebär de olika? Läs allt här.

Smärtlindring under förlossningen

Det kan vara svårt att veta vilken metod man vill prova, framförallt om det är första förlossningen. Att läsa på om de olika metoderna är ett bra sätt att förbereda sig, även om man inte säkert kan veta vilken som kommer passa dig bäst förrän det är dags för förlossning.

Medicinsk och icke-medicinks smärtlindring

Man brukar dela in de olika smärtlindringsmetoderna i medicinska och icke medicinska. De medicinska är precis vad det låter som, medicin eller läkemedel som smärtlindrar under värkarna. Icke medicinska metoder går ut på att aktivera kroppens eget smärlindringssystem, genom exempelvis beröring och värme.

Vilken metod som är bäst kan enbart du själv känna. Medicinska metoder ger bra smärtlindring men kan samtidigt göra att värkarna blir svagare och öka risken för värkstmiulerande dropp och sugklocka. Det kan också påverka så barnet blir lite tröttare efter förlossningen även om det inte är läkemedel som är farliga för barnet. De icke-medicinska metoderna påverkar inte värkarbetet eller barnet och kan ges hur många gånger som helst under förlossningen. Men om man däremot har väldigt ont och har svårt att slappna av kan det göra att förlossningen tar längre tid av den anledningen, då kanske det bästa alternativet är en medicinsk metod.

Icke-medicinska smärtlindringsmetoder

Andning

Andningen kan vara A och O när det kommer till förlossning. Att kunna andas tungt och avslappnat gör det lättare att slappna av i hela kroppen och hantera smärtan bättre.

Läs mer om andnig här: Andning som smärtlindring – så andas du rätt under förlossningen.

Värme

En varm dusch eller ett varmt bad är smärtlindrande för många. Man kan också använda en värmekudde att lägga där man har mest ont. I ryggslutet eller nedre delen av magen exempelvis. Värme mot mellangården i form av varma, blöta handdukar brukar kännas skönt när det är dags att krysta.

Massage och beröring

Både massage och beröring kan vara smärtlindrande och avslappnande. Det aktiverar kroppens eget smärtlindringssytem och avleder smärtimpulserna. Här är det den födande som bestämmer hur hårt eller mjukt det ska vara. En del vill ha hårda knådningar medan andra vill ha lätt, taktil, beröring.

Akupunktur

I över 2500 år har man använt sig av akupunktur inom den kinesiska medicinen. Både för att bota sjukdomar men också som smärtlindring. I förlossnings sammanhang används akupunktur i syfte att vara smärtlindrande och avslappnande.

TENS

TENS står för transkutan elektrisk nervstimulering. Det är en dosa som skickar ut elektriska impulser via små elektrodplattor som sätts på huden. Styrkan varierar och du kan själv välja hur starkt det ska kännas. Man brukar ha en lägre frekvens mellan värkarna och öka upp till en högre frekvens när en värk kommer. Smärtimpulserna avleds och kroppen frisätter endorfiner som är smärtlindrande.

Läs mer hom TENS här: TENS – Transkutan elektrisk nervstimulering

Sterila Kvaddlar

En liten mängs sterilt vatten sprutas in under huden i det område du som föder har mest ont. Det blir som en bulle, eller en kvaddel, under huden. Känns som ett getingstick att få men kan ha smärtlindrande effekt i ett par timmar. Man kan få hur många som helst under en förlossning.

Lär mer om sterila kvaddlar här: Sterila kvaddlar – så funkar det

Medicinska smärtlindringsmetoder

Paracetamol, eller Alvedon

När du först ringer in till förlossningen brukar barnmorskan fråga om du tagit Alvedon, annars råder hon dig att testa det i första hand. Speciellt i början av latensfasen kan Alvedon hjälpa. Har den ingen effekt har du troligtvis kommit för långt i ditt värkarbete för att det ska funka.

Lustgas

Nästan 80 procent av alla födande använder lustgas någon gång under förlossningens aktiva fas. Det gör lustgasen till vår vanligaste smärtlindringsmetod. Lustgasen är blandad med syrgas i olika mängd som går att ställa in till viss del av barnmorskan. När du andas in lustgas vid rätt tidpunkt, precis när värken börjar, ger den dig ett rus under värktoppen och du bryr dig inte om värken på samma sätt som innan.

Läs mer om lustgas här: Lustgas – den vanligaste smärtlindringen vid en förlossning

Ryggbedövning

Den mest effektiva smärtlindringsmetoden när du föder barn är ryggbedövningen. Det finns två olika, epidural (EDA) och spinal. De används på olika sätt och vid olika tidpunkter beroende på om du är förstföderska eller omföderska. En ryggbedövning går ut på att ett bedövningsmedel blockerar nerverna och smärtimpulserna från ryggen upp till hjärnan. Du känner att du har en värk, magen blir hård, men det gör inte ont.

Läs mer om ryggbedövning här: Epiduralbedövning – så går det till

Bäckenbottenbedövning – PDB

En PDB, eller pudendusblockad som det också heter, bedövar hela bäckenbotten. Den ges framförallt innan det är dags att börja krysta. Genom att ge en spruta på varje sida inne i slidan blockerar man nerverna och det har en smärtlindrande effekt.

Läs mer om pudendusblockad här: Bäckenbottenbedövning – PDB

PCB – paracervikalblockad

PCB är en ganska ovanlig smärtlindringsmetod att ge idag, det var vanligare förr. Man kan ge den till någon som av olika anledningar inte kan få en ryggbedövning. Den ges i kanterna av livmodermunnen under öppningsskedet.

Morfin

I Sverige ger man inte morfin till födande under den aktiva fasen. Morfinet passerar över till barnet som kan bli extra trött, men det är inte farligt i små mängder. Däremot kan man ge det som en del av en så kallad sovdos till de födande som har en lång latensfas och behöver sova.

Om du fortfarande känner dig osäker på vilka metoder du vill prova när det är dags att föda kommer du få hjälp av barnmorskan och undersköterskan på förlossningen. Barnmorskan guidar och föreslår metoder som kan passa för det läge där du befinner dig just då.

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Har du frågor om smärtlindring under förlossning? Maila [email protected]