Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?

    FDFMGA skrev 2016-12-09 18:15:47 följande:
    Min gissning är att S kommer att få offra MP och antingen bilda regering helt på egen hand eller troligare att S, C och L bildar regering. Det senare skulle innebära en regering med stöd av drygt 40 procent av väljarna, kanske mer, och med goda förutsättningar att söka samarbete antingen åt vänster eller också åt höger.
    Det är också intressant att titta lite närmare på dina förslag till regering.

    Vilka andra partier ska godkänna en S-regering där C och L ingår och som har 40% stöd i riksdagen tänker du dig?

    SD säger av naturliga skäl nej. Vad säger då M? Tja, om det ska bildas en blocköverskridande regering vill de nog dels själva ingå i den och dels att den ska vara en majoritetsregering och de säger därför också nej.

    V vill inte ha den förskjutning av politiken som det innebär att ha med borgerliga partier i regeringen och de säger nej. Kvar finns då MP, om de inte åkt ur riksdagen vill säga. Men din föreslagna förändring innebär ju att MP, som offrat i princip allt för att få vara med på ett hörn i regeringen, nu byts ut mot två partier som MP uppfattar som sina motståndare. Varför skulle de stödja det? Och om de nu gör det är det ändå tveksamt om det räcker.

    Utsikterna för att över huvud taget kunna bilda din föreslagna regering får därför ses som små.
  • K Markatta

    Aktivt stöd krävs inte så vitt jag vet.

    Dock säger ju allianspartierna att de tänker avsätta Löfven efter valet om han inte avgår självmant. Han kan så klart bli aktuell igen för att bilda regering om intresse finns i riksdagen. Men vilka är intresserade?

    Med ditt förslag till regering kommer M, SD, KD och V rösta nej. Finns det någon anledning till att något av de partierna inte ska säga nej?

    Sedan måste du såklart ta hänsyn till att varken C eller L vill bilda din föreslagna regering.


    FDFMGA skrev 2016-12-09 19:25:54 följande:
     M kan inte samarbeta med SD utan att tappa väljare och inte bilda regering med S utan att tappa andra väljare.

    AKB kan få stöd av SD i statsministeromröstningen och därmed kan hon bilda en ganska svag minoritetsregering. Den regeringen kan ju sedan samarbeta med S i vissa frågor. Ser inte varför M skulle tappa väljare om detta sker.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2016-12-09 20:21:12 följande:
    Har du glömt hur det gick vid senaste regeringsbildningen och tror du verkligen att SD skulle nöja sig med att agera passivt stöd till en regering som inte kan tänka sig att samarbeta med dem.

    Det gör inte jag.
    * Efter valet 2010 stödde SD Reinfeldt (M) som fortsatt statsminister.

    * I statsministeromröstningen 2014 röstade SD nej till Löfven (S).

    * Vid budgetomröstningen 2014 röstade SD på Alliansens budget.

    * I januari 2015 begärde SD misstroendeförklaring mot Löfven (S).

    * I budgetomröstningen i år röstade SD på M:s budget.

    Allt detta gjorde SD utan att M inlett något samarbete med dem. Vad är det som säger att SD inte skulle göra på samma sätt efter nästa val? Att de godkänner AKB som statsminister betyder dock inte att de godkänner varje förslag som hennes regering kommer med.
    FDFMGA skrev 2016-12-09 20:21:12 följande:
    Jag tror heller inte att V skulle rösta nig till en regering bestående av S, C och L, de skulle vara jävligt förbannade över att tvingas ge sitt passiva stöd till en mittenregering, men alternativet för skulle kunna innebära att de öppnar dörren för ett rasistiskt parti.  Dessutom anser jag att det mycket osannolikt att KD skulle komma in i riksdagen och oavsett skulle det finns fler röster för en mittenregering än mot den.

    Så skulle det i och för sig kunna bli. Desto större skäl då för SD att säga ja till AKB för att förhindra att detta sker.
  • K Markatta
    Världsmedborgare skrev 2016-12-15 10:06:42 följande:
    Sverige måste bli ett mer enhetligt land igen, där vi alla hjälps åt att dra åt samma håll, och där vi delar rättvist på inkomster och utgifter, och löser problemen tillsammans.
    Vi måste bryta utvecklingen där Sverige allt mer slits sönder, ivrigt påhejade av högerextremisterna SD.
    Separatism är något som förespråkas allt mer av nyvänstern som ingått en ohelig allians med religiösa mörkerkrafter. Det gäller allt från könsapartheid på badhus till sammankomster enbart för "rasifierade".
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2016-12-09 21:35:16 följande:
    Ja, det är väl SD som säger det.
    Nej, det är det väl inte?

    www.di.se/nyheter/akesson-ar-redo-att-stodja-batra/

    Tidigare i höstas gav allianspartiledarna beskedet att de kommer att rösta nej till Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018. Och samma besked ger Jimmie Åkesson.

    SD-ledaren är sedan öppen för att släppa fram Anna Kinberg Batra, och det även om inte Sverigedemokraterna bjuds in till överläggningar inför regeringsbildningen. Partiet kräver ingen formell uppgörelse för att SD ska backa upp en M-ledd regering och man ställer heller inga krav på att få vara med och förhandla om budgeten.

    "Det är politikens innehåll som är avgörande för oss, det är bara det", säger Jimmie Åkesson.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2016-12-15 13:59:44 följande:
    Haha, fick du en allergichock när du närmade dig SD-kraven i DI:s artikel?

    Testa lite kortison och försök ta dig igenom den delen också. världen blir så snuttifierad om man bara läser det som bekräftar det man vill troSolig
    Kraven kommer sedan när en ny regering väl är på plats. Kan i och för sig bli så att SD gör upp med S och fäller den nya regeringen efter ett tag men det hotet finns ju alltid mot en minoritetsregering. Så till kraven:

    Kravet på Moderaterna är att de anpassar sin politik efter SD:s önskemål. I särklass viktigast är flyktingpolitiken, där Jimmie Åkesson listar tre skarpa krav:

    * M måste hålla fast vid sin nya restriktiva linje.
    * Den tillfälliga asyllagen måste bli permanent.
    * Kraven på ökad anhöriginvandring måste avvisas.

    Det första kravet, att M står för sin egen politik, ska de nog klara av. Det andra kravet är väl också något som M driver numer. Det kan eventuellt bli så att regeringen och sd inte är överens om anhöriginvandringen. Då är det upp till S om de vill stödja regeringens linje eller SD:s linje. Här får regeringen backa om S och SD gaddar ihop sig.

    Detsamma gäller övriga mindre viktiga krav. Hur mycket av sin politik som regeringen får igenom avgörs av hur mycket S och SD och MP samarbetar. Blir det så att SD trots allt föredrar S-politik i större utsträckning än borgerlig politik är det naturligt att regeringen avgår och att en ny SD-stödd S-regering tar vid.
  • K Markatta
    FDFMGA skrev 2016-12-15 15:53:22 följande:
    "För att Anna Kinberg Batra ska kunna sätta kraft bakom det hon säger om invandringspolitiken så måste hon meddela att hon är beredd att släppa Annie Lööf och Jan Björklund, annars har hon ingen trovärdighet alls"

    J Åkesson
    "Liberalerna", liksom KD, står ganska nära M. Den fråga som är intressant är ifall den skillnad som nu finns mellan M och C när det gäller invandringspolitiken är något som kan sätta käppar i hjulet för ett fortsatt borgerligt samarbete. Skillnaden började synas för ett år sen och svaret på frågan då som nu är nej. Det är i alla fall vad Alliansens företrädare säger. De planerar trots de här skillnaderna att gå till val med ett gemensamt program.

    Det rimliga är att det inte blir C:s invandringspolitik som också blir alliansens linje utan att C får ta ett steg tillbaka i den frågan. Därmed är det inte heller aktuellt att "släppa Lööf och Björklund".
  • K Markatta
    Linnea1994 skrev 2016-12-16 13:04:03 följande:
    Ni som envisas med att kalla meningsmotståndare för "skrikhögern", vad kallar ni det demonstranter på vänsterkanten som skriker på gator och torg?
    Regeringsunderlag.
  • K Markatta

    Det morras en del bland Rörelsens underhuggare:

    norran.se/nyheter/jan-janscha-johansson-lamnar-socialdemokraterna-734016

    Strax innan tolvslaget på nyårsafton valde Skellefteåpolitikern Jan "Janscha" Johansson (S), Byske, att avsäga sig alla sina uppdrag samt medlemskap inom Socialdemokraterna i Skellefteå.

    Så här skriver han:

    Även om jag sammantaget, fortfarande hävdar att socialdemokraterna är det minst dåliga alternativet för Sverige i stort, så kan jag inte stå bakom de i mina ögon helt groteska strömningar av verklighetsfrånvarande identitetspolitik, som tyvärr håller partiet i ett järngrepp.

    Fler avhopp är att vänta.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2017-01-09 17:22:40 följande:
    Om du tittar på hur svenska folkets partisympatier har förändrats under 2016 så är de stora förlorarna sverigedemokraterna, moderaterna och kristdemokraterna.

    pollofpolls.se/
    KD har ökat marginellt under 2016 enligt din sida. Största förloraren procentuellt sett är MP.



Svar på tråden Hur mycket kan Socialdemokraterna minska?