Inlägg från: Anonym (är) |Visa alla inlägg
  • Anonym (är)

    Elbilar

    Bejje skrev 2023-09-20 20:10:47 följande:
    Elbilar

    Jag har försökt skriva i forumet för "motor" vilket är ganska vagt, men det finns inget intresse för bilar där.

    Mitt intresse är mer för elbilar, kan det passa in i den här delen av forumet annars?

    Vad har ni för syn på elbilar vs bensin och diesel och om ni inte har elbil, men är för klimatet, varför inte? Ja elbilar är dyra, men i andra trådar verkar ju familjer på familjeliv dra in närmare 100k per månad, så det är väl inga problem att köpa en elbil eller?


    Är en elbil verkligen bättre för klimatet?

    Om man tittar på hela bilden, från brytning av mineral till batteriet och elförbrukning vid tillverkningen, inte bara utsläppen här hemma i kvarteret. Och spelar det någon roll om metallerna till batterierna bryts av en fattig 11-åring med risk för dennes liv, och stora konsekvenser för miljön där mineralerna bryts?

    teknikensvarld.expressen.se/nyheter/bil-och-trafik/elbil-laddhybrid/elbilars-batterier-paverkar-klimatet-kraftigt-481493/

    Enligt deras sammanställning släpps det i genomsnitt ut 150 till 200 kilo koldioxidekvivalenter per tillverkad kilowattimme batteri för lätta elbilar
     (t ex personbilar). För en elbil med ett batteri på 30 kWh innebär det mellan 4,5 och 6 ton koldioxidutsläpp vid enbart tillverkningen av batteriet.

    www.amnesty.se/vara-rattighetsfragor/foretagsansvar/hallbara-litiumjonbatterier/
  • Anonym (är)
    Anonym (Gripen) skrev 2024-05-03 15:15:02 följande:
    Frackingen för olja eller oljeutvinningen (förutom förbränningen) är extremt miljöfarligt. Tillverkningsindustrin för batterier har däremot möjligheter att ske relativt fossilfritt. Nu teknik för sånt är fortfarande i sin linda, gruvan uppe i norr satsar på fossilfri brytning t ex.
    Men hur är det med gruvbrytningens påverkan på miljön, och människors tillvaro?

    Gruvan uppe i norr? Vilken miljöpåverkan kommer den att ha för dem som lever där?
Svar på tråden Elbilar