• Anonym (X21)

    Eurovision Israel och Palestina

    Israel begår folkmord.  I mina ögon är de snäppet värre än Ryssland och borde absolut inte få delta. 
    Hyfsat risky att tävlingen ska gå av stapeln just i Sverige i år....

  • Anonym (X21)
    Anonym (Förstår inte) skrev 2024-01-19 05:29:26 följande:
    Så det var helt okay när Palestina bombade festivalen i höstas och torterade folk och visade upp deras lik?
    Eller är det bara en konspirationsteori och fejk?

    Är det okay att folk firade vad som hände helt öppet på gator och torg?
    Absolut inte. 
    Det finns nog få som försvarar det.
    Men två fel blir inte ett rätt.
    Man kan vara emot att urskillningslöst bomba skolor, FN-läger, sjukhus osv utan att på något vis stötta Hxmas. Det trodde jag folk fattade vid det här laget. 
    Sen finns det ju rätt mycket som Isr@rl själva backat ifrån och tagit tillbaka när det gäller vad som faktiskt hände den 7 okt men det skriver massmedia i Sverige bara som små små notiser (om alls).
    Firandet var lika fel som de som står på sina balkonger på Isr@eliska sidan och skålar när de ser bomberna landar i Gaza och lägger ut på tiktok & insta. Exakt lika sjukt och fel.
    Två fel gör som sagt inte ett rätt.
  • Anonym (X21)
    Cathariiina skrev 2024-01-20 08:05:00 följande:

    Jag förstår inte varför något av dessa länder tävlar, då de varken ligger på den europeiska kontinenten eller är med i EU. Det borde vara väldigt lätt att utestänga dem i fortsättningen bara på den grunden, så behöver man inte ta part i för någon och göra politiska markeringar (som kan väcka ont blod). 


    Skulle nog upplevas märkligt dock när man vet eller kan ana vad som är bakgrunden. Australien krigar inte med nån... what about them?
  • Anonym (X21)
    Cathariiina skrev 2024-01-20 08:48:51 följande:
    OK, nu ska jag erkänna att jag inte har sett skiten på många år, och alltså inte ens visste att Australien är med nuförtiden. Verkar ju skitkonstigt? Varför ens kalla tävliingen för något med "Euro" längre, i så fall?
    De kom med för några år sen.
  • Anonym (X21)
    Sunflora skrev 2024-01-20 21:40:24 följande:
    Försvarar sig mot vadå? De ockuperar Palestina under flera år när Palestina slår tillbaka begår Israel folkmord. Det är lite som att säga att Tyskland inte gjorde något fel under andra världskriget de försvarade sig bara. 
    Exakt!
    Och det är ju inte ens något som de döljer längre. Lyssna på Bibi och hans ministrar.  De är inte intresserade av sina fångar och inte heller av en tvåstatslösning. Men världen vill liksom ändå inte förstå eller kan inte ta in? 
  • Anonym (X21)
    Anonym (Nyfiken) skrev 2024-01-21 00:54:22 följande:
    Själv har jag nästan inget gemensamt med vänstern, sedan de slutade kämpa för arbetarnas rättigheter, och det blev bara fri invandring, mångkultur, genus och HBTQ för hela slanten, och till och med en infödd svensk manlig industriarbetare blev till en fiende. MEN just i det här fallet har de träffat rätt. "Blind höna hittar också ett korn", and all that. 

    Jag tror att det är viktigt att kunna frigöra sig från sitt parti ibland, och tänka själv. Ta in alla fakta. Lyssna på äldre människor som minns hur en konflikt (i detta fall Mellanösternkonflikten) började, och sådant. Man ska inte svälja allt bara för att det är en älskad partiledare (i detta fallet för mig Jimmie Åkesson) som säger det. 
    Är också långt ifrån vänster. I den här frågan räcker det med att vara människa.
  • Anonym (X21)
    AndreaBD skrev 2024-01-21 10:39:55 följande:
    Jag är själv tysk och jag vet att min morbror också trodde det, att Tyskland bara försvarar sig, när han blev soldat som 16-åring. Men vi vet nu att det inte var så.

    För inte länge sedan sa jag precis som du, jag försvarade palestinierna. Förra sommarn var jag sedan i Israel, även på västbanken, och pratade med folk där också. Och jag hade känslan att de klagar på saker som inte är Israels fel. Dvs. de klagade på sin egna korrupta styre (palestinskt självstyre alltså), och det var alltså Israels fel det också.  

    Jag började läsa på lite mer om historien och ännu mer efter 7. oktober. Och jag märkte att mycket som jag hade hört inte stämde. Israel har ockuperat landet efter ett krigt, som de andra hade börjat. Före kriget så var Gaza och västbanken också ockuperade , av Egypten och Jordanien. Och Israel attackerades därifrån stup i kvarten. När det blev ett större angrepp, av flera arabländer, så slog Israel tillbaka -  och tog över Gaza och västbanken iom att de vann kriget. Det är helt legitimt. Tyskland förlorade också en massa områden efter andra världskriget. Inget konstigt med det. Dock har Israel försökt flera gånger att hitta en lösning. De vill inte ha Gaza och har ju lämnat det för 18 år sedan och t.o.m. tagit bort bosättningarna. Och vi har sett vad som händer! De blir attackerade hela tiden därifrån. Och det är inte så mycket bättre med västbanken. 

    Du förvrider ju faktan här! Det är Hamas som har angripit Israel. Några dussin gånger faktiskt sedan 2005. Och de skjuter fortfarande raketer. Jo, Israel försvarar sig. De blir faktiskt NU attackerade från två sidor, från Gaza och från Libanon. Ungefär 200.000 israeler är på flykt undan beskjutning i Norra Israel. Jag har en kompis som bor där i norra Israel och hennes man är inte jude utan arab. 
    Vi ser tydligen på fakta på olika sätt. Israel har inte lämnat Gaza. De styr elförsörjningen, de styr vad och vem som kommer in och ut, de styr leveranser av mat och förnödenheter. Det svamlas om att man borde förberett sig för elavbrott, samlat vatten osv. Det vore olagligt, så Palestiniernas möjligheter för förberedelser är typ noll. 

    Israeliska bosättare slår sig ner där de känner för i princip, börjar etablera byar på kullarna medan palestinier fysiskt ska hållas nere i dalgångarna för att aldrig missta maktfördelningen. Det är ekonomiskt väldigt fördelaktigt att som medborgare bosätta sig utanför Israel, det sponsras av staten. 

    Apartheid råder i många delar. Palestinier får inte åka på alla vägar, kan stoppas och hindras godtyckligt. Har de ärenden utanför behöver de söka tillstånd som de inte vet när eller om de får. Och det kan återkallas. 
    Många jobbar som daglönare utanför Palestina/Västbanken under villkor som skulle få Ukrainare i byggbranschen i Sverige att framstå som lyckostar. 

    Hamas angrep Israel den 7 oktober och Israel har rätt att försvara sig. Men på vilket sätt och i vilken omfattning börjar västvärlden också ifrågasätta nu. Palestina och Hamas har inget att sätta emot Israel och deras toppmoderna AI-system för krigföring och övervakning. De är bönder i sammanhanget. Det har ju Israel själva gått ut med att deras Iron Dome eller vad det heter desarmerar eller oskadliggör i princip allt som Hamas skickar in. Så att kräva eld upphör av Israeliskt  vore fel, eftersom Hamas fortsätter sina attacker. Alla måste återgå till politiska förhandlingar. Och menar hela västvärlden inkl USA, EU och FN att tvåstatslösningen är den enda lösningen så kommer det krävas MYCKET. 

    Kan rekommendera Johan Berggrens bok Den perfekta konflikten. Johan har själv verkat i området.  Den är inte heltäckande men en bra start. 
  • Anonym (X21)
    AndreaBD skrev 2024-01-21 19:28:54 följande:
    Jo, mycket av det här vet jag också. Jag har varit på västbanken och jag vet att det finns orättvisor. Dock tror jag att detta har utvecklats efter många terroristdåd. Israelerna är förstås rädda. De har ju anledning till det. Och då är jag inte direkt förvånad att de kontrollerar palestinierna mer exakt än t.ex. oss turister. Det finns motsättningar och det har trappats upp omväxlande på båda sidor. Jag säger absolut inte att judarna gör allt rätt. 

    Däremot har judarna aldrig nekat palestiniernas rätt att få vara någonstans i området. De har inte velat döda alla och inte begått så grymma dåd som Hamas nu. 

    Jo, jag vet att palestinier inte får åka vartsom helst - t.ex. inte till Masada. Men judarna åker ju inte heller till palestinska områden på västbanken. Det ska vara farligt, men i alla fall är det helt utanför deras värld - det märkte vi när vi frågade Israeler om hur man kan ta sig till Bethlehem. INGEN visste. En sa att det "inte går " att åka dit.  Men detta är ju inte Apartheid som i Sydafrika utan det har gjorts för att undvika fler katastrofala utvecklingar - man håller isär grupperna för att undvika vissa faror. Jo, jag vet att palestinier på västbanken döms av militärdomstol om de begår brott och att de ibland får överdrivna straff. Absolut kan jag också behöva läsa mer om ämnet. 

    Det är inte första gången att man har den situationen att ett svagare land förklarar krig till ett överlägset starkare land. Oftast ignorerar man ju detta - som när Iran någon gång förklarade krig till USA. Men trots Iron Dome så skadas och dödas israeler av raketer ifrån Gaza. Och 1200 blev dödade den 7. oktober. Och runt hundratusen har fått fly från sina hem i norra Israel. Och då ska vi inte ens prata om vardagliga besvärligheter som ständiga väskkontroller.  Och dessutom har ju Israel fått lägga mycket pengar på sin iron dome. Det är ungefär som om man blir stalkad och är tvungen att ändra telefonnummer eller byta lås eller flytta. Även om inte Israel bombas sönder av palestinier så får de ju aldrig lugn och ro och måste satsa mycket på att kunna ha ett drägligt liv. Man måste väl inte heller ta vad som helst för att man är starkare? Varför angriper de någon starkare då....
    De angriper förstås sin förtryckare??
    Och Palestinier behöver kontrolleras?
    Som att icke svenskfödda inte skulle få resa med pendeln till Stockholm på samma sätt som människor som är födda här utan stoppas av beväpnad militär vid checkpoints? Kom igen.....
    Sen har de flesta av oss lärt sig att Israel inte är synonymt med judar. 

    Varför Israel har fått investera så mycket...ptja.. de vet väl hur mycket skit (rent ut sagt) de själva sysslar med. Det är de ju ärliga med också om man bara lyssnar. Och vedergällning kan komma i princip när som helst. Den som har rent mjöl i påsen agerar sällan så. 
Svar på tråden Eurovision Israel och Palestina