Inlägg från: Fotoramen |Visa alla inlägg
  • Fotoramen

    Planerat kejsarsnitt eller vaginalt? Vill skaffa ett till barn.

    Hej!
    Födde vaginalt för 1,5 år sen. Långdragen och traumatisk första förlossning för mig.
     
    Knappt någon barnmorska närvarande, feber, ryggbedövning som inte bedövade, låg i bajsnödighetsstadiet i flera timmar. Kunde inte kommunicera alls (var helt borta) . Avslutades med sugklocka. Tog 40 h från att jag var 3 cm öppen.
     
    Efter några timmar sömn på BB kommer en läkare in i rummet och säger att det var en jobbig förlossning, men kejsarsnitt nästa förlossning ska jag inte tänka på! Det ger mycket värre komplikationer, vaginalt är bäst för mamma o barn!
     
    Det tog mig ett halvår att gå promenader utan att ha ont. Första veckorna brann det i underlivet och rumpan. Har problem än idag, med tyngdkänsla i underlivet. Har problem att göra nummer två i perioder. Kan inte bära mindre trosor utan behöver mormorstrosor. Och sen ser jag förjävligt uut där nere pga felsydd, ställer till det med sexlivet. 
     
    Ville skaffa ett syskon. Men hur blir det om jag föder vaginalt igen och allt ska stretcha ut igen? Känns som jag kommer bli helt förstörd. Kommer jag ens kunna springa igen?
     
    Är det troligt att ett planerat kejsarsnitt, med full personalstyrka kan vara så hemskt och mycket värre? Såklart finns en risk med allt... 
     
    Vill höra hur era erfarenheter är med planerade kejsarsnitt och om någon som har liknande upplevelse som mig har fött igen vaginalt eller med kejsarsnitt?
     
    Det är så tråkigt för jag vet inte om jag kommer våga  skaffa ett till barn pga detta.
  • Svar på tråden Planerat kejsarsnitt eller vaginalt? Vill skaffa ett till barn.
  • Fotoramen

    Tack alla för att ni delat med er om era upplevelser! Intressant att höra hur ni upplevt det olika och vad jag bör tänka på. 

    Jag var jätterädd för kejsarsnitt inför min förra förlossning då mitt barn låg i säte lång tid, då ville jag absolut föda vaginalt! Så kejsarsnitt är inget jag ser som någon "Easy way out"... Nu har jag istället  hamnat i situationen att jag både är rädd för vaginalt och kejsarsnitt. 

    Försöker väga för och nackdelar med båda.

    Prio ett under en förlossning är såklart att barnet kommer ut säkert o är friskt. Sen vill jag att förlossningen ska vara en positiv upplevelse, det känns som ett planerat kejsarsnitt har minskad risk för negativa upplevelser då all personal är på plats och det går snabbt. 

    Sen är det komplikationerna som man kan få leva med resten av livet och för mig känns det som att vaginala förlossningar kan ge mer långsiktiga problem som tex levatorskador... Tror det finns ett stort mörkertal av skador relaterat till vaginala förlossningar. För mig som redan har problem så känns det som att en till vaginal förlossning bara kommer ge värre skador. 

    Underbart attt få vara pigg och utvilad när man tar emot sitt barn! På min förra förlossning hade jag knappt sovit något på 4 dygn, jag var förstörd. 

    Helt galet vad man får gå igenom som mamma! Det är en sorg att den finaste dagen i mitt liv också var den mest smärtsamma och dödsångestframkallande någonsin. Hur mycket jag än försöker tänka logiskt att allt gick ju bra tillslut så är det fortfarande som ett öppet sår. 

    Med det sagt så har jag fortfarande stor respekt för kejsarsnitt och förstår att saker kan gå fel. Min förra upplevelse gör säkert att jag gärna vill tänka att kejsarsnitt är ett bättre alternativ för mig just nu. 

Svar på tråden Planerat kejsarsnitt eller vaginalt? Vill skaffa ett till barn.