• bethrest

    Stödgrupp efter utomkvedshavandeskap

    Hej!

    I januari 2022 drabbades jag av utomkvedshavandeskap. Jag fick akut opereras och förlorade min högra äggledare. En händelse som tog hårt på mig.

    Innan det hände mig hade jag i princip aldrig hört talas om fenomenet än mindre förstod hur allvarligt det faktiskt är. När jag efteråt började googla insåg jag vad lite information det finns om utomkvedshavandeskap (och särskilt här i Sverige!). Jag kände mig väldigt ensam i det att jag inte hade någon att ventilera händelsen och som förstod vad jag varit med om.

    Av de historier jag faktiskt fick höra upplevde jag att fler kände sig ensamma och/eller inte hade blivit tagna på allvar av vården när de visade symtom på utomkveds.

    Därför undrar jag om det därför skulle finnas intresse för en stödgrupp (här och/eller på Facebook) för dig som varit med om utomkvedshavandeskap? En grupp där vi kan bearbeta, ventilera och förhoppningsvis även hjälpa och informera andra som misstänker att de fått det. Vad sägs?
    Utomkvedshavandeskap
  • Svar på tråden Stödgrupp efter utomkvedshavandeskap
  • bethrest

    Nostalgitripp: åh jobbigt att det var så sent det upptäcktes :( hade äggledaren hunnit brista? Fattar, när man är i det blir man så lösningsorienterad att det emotionella inte får plats. och sen kommer det som en blixt från klar himmel. Bra att låta sig få sörja!

    Mariiiak94: oj vad bra att det hittades så tidigt! Hade du gjort nåt ultraljud eller hur hittade dem det?
    usch ja jag känner igen den rädslan. Kan inbringa lite hopp med genom att säga att jag blev gravid igen i juni 2022 efter att ha opererats i januari samma år. Så det går! Nu är bebis 14 månader och nu är jag gravid igen. 


    har ni fått nån hjälp att bearbeta allt? Typ kurator eller psykolog?

    ja, så himla skönt att känna att man inte är ensam även om man såklart önskar att ingen skulle gå igenom det <3

  • bethrest

    Så fint att ni delar med er av era historier! Känns verkligen skönt att veta att man inte är ensam❤️

    vilken tur att ni alla fick hjälp! Men kan ju bli halvt tokig på att läkare inte alltid kollar noga att det är utomkveds. Min läkare sa att de ofta kan missa att det är utomkveds då kroppen ibland skapar en ?pseudograviditet? i livmodern, alltså en tom hinnsäck. Det gör att man i många fall menar att det är ett missfall eller en kemisk graviditet och inte bryr sig om att kolla äggledarna.

    För er som längtar efter ett mirakel kan jag berätta att jag blev gravid igen 5 månader efter mitt x vilket resulterade i en frisk bebis i feb-23.

    Nu längtar vi efter ett till barn men är livrädd att jag ska få ett till x och därmed aldrig kunna få ett till barn på naturlig väg. Men, risken är väl ganska liten. 


    tipsar om att lyssna på ett av de senaste avsnitten från ?verkligheten i P3? där en tjej berättar sin historia om att få utomkveds. Blev så glad att det lyfts, då jag så sällan hört det berättas om.

    kram!

Svar på tråden Stödgrupp efter utomkvedshavandeskap