• Citronsmör

    Progesteronvärde?

    Vanligtvis har man inte progesteron högre än 1 nmol/l om man inte har ägglossat. Däremot är ju 13 ganska lågt när du borde vara i mitten av lutealfasen. Det är möjligt att du inte ägglossade 7 dagar tidigare, men gjorde det typ 1-2 dagar tidigare och progesteronnivån inte hade hunnit stiga högre ännu. Det är också möjligt att du ägglossade tidigare och progesteronnivån var på nedgång inför mens. En annan möjlighet är att din kropp (corpus luteum) inte lyckades producera de nivåer av progesteron som det är tänkt att man ska ha. Man kan få hjälp med exogent progesteron (Lutinus, Utrogestan eller Cyclogest) för att öka progesteronnivån.

    Jag tror att PCOS kan göra att äggblåsorna producerar progesteron som går ut i blodet innan ägglossning, men jag kan inte så mycket om det.

    Det vore kanske bra om du kunde göra ett ultraljud några dagar efter att det verkar som att du ägglossar (och ta progesteronprov igen då), för att se om det ser ut som att ägglossning har skett. Om det är så, bör du kanske ta progesteronmediciner för att stötta den lägre nivå som din kropp producerar. Om det inte är så, finns det kanske annat som kan göras - progesteron påverkar ju slemhinnan, så även om du ägglossar senare samma cykel, lär det inte vara gynnsamma förhållanden för att ett embryo ska kunna fästa.

Svar på tråden Progesteronvärde?