• elsi

    Låta barnen dela rum trots att plats finns att låta dem ha eget?

    septembermamma2022 skrev 2024-04-21 09:27:37 följande:
    Låta barnen dela rum trots att plats finns att låta dem ha eget?

    Vi bor stort och köpte boende för ett par år sen med tanken att kunna låta familjen växa. Det finns alltså flera rum vakanta i hemmet. I dagsläget finns ett barn på 1,5 år och hon har en liten svit med lekrum och ett litet sovloft där det får plats två barnsängar.

    Nu planerar vi syskon men vi är inne på tanken att låta barnen dela på de rummen när de är små. Så får de tryggheten och myset med att sova tillsammans med syskonet i samma rum.

    På Familjeliv verkar den allmänna uppfattningen vara att barn ska ha egna rum och detta även till priset att föräldern får sova i kök eller vardagsrum.

    Jag undrar vad ni tycker att det finns för fördelar och nackdelar med att låta barnen dela de första åren. Någon som har valt att låta dem dela även fast plats finns? I vilken ålder börjar barn efterfråga eget rum? Stör barnen varandra mycket på natten om de delar eller upplever ni att de får trygghet av varandra om de vaknar på natten? Fördelar med att ha dem i olika rum?

    Vi tänkte alltså inte att de skulle dela för evigt men


    Du kan ju inte bunta ihop alla "barn" i ett och samma tänk. Det är en enorm skillnad på en 1,5-åring, 5-åring och en 15-åring. 

    En 1,5-åring vet inte vad eget rum är.
    En 5-åring kan vilja ha eget rum, men trivas lika bra att dela med brorsan.
    en 15-åring kan ha stort behov av eget rum att dra sig undan.

    Är ju fint om föräldrarna inser barnets olika utvecklingsstadier och anpassar livet efter deras olika behov. 

    Det du strukit under gäller väl främst de som har äldre barn, eller barn som är styvsyskon och som inte känner varandra så bra när de ska flytta ihop. Då är det ju viktigare med egna rum. 
Svar på tråden Låta barnen dela rum trots att plats finns att låta dem ha eget?