Inlägg från: Anonym (Flisan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Flisan)

    Hur får man till en ekonomi där man betalar procentuellt utifrån inkomst?

    Anonym (TS) skrev 2024-04-25 19:14:13 följande:
    Ja. Han köper dyra prylar, märkeskläder etc medan jag vänt på varenda krona. Inte kunnat spara, försäkra mig själv. Fått köpa vinterskor på Marketplace och köpt ytterkläder på rea. Medan han gått runt i Fjällräven jacka, dyra skoterskor etc. Han äter utemat till lunch varje dag, medan jag står sena kvällar och gör matlådor eller får vara utan lunch. Typ ta ett äpple från jobbets fruktkorg. Han kör ny bil, har sparkonton till sig själv och barnen, investerat i olika aktier/fonder. Han har köpt en ny dator för massa tusenlappar, ny mobil. Han köper dyra presenter till barnen varje år medan jag får skrapa ihop till ett klädesplagg. Han vill öka lånen på huset för renoveringar och jag ska betala hälften.
    Anonym (Alfa) skrev 2024-04-25 18:56:54 följande:

    Han verkar inte se er som ett team överhuvudtaget. Utan han kört sin race och är liksom inte mån om dig. Han vill inte dig väl.
    Det är det enda sättet att tolka det.
    Klart som fan att det kommer "drabba" honom om ni börjar med en procentuell uppdelning. Men vem har burit det tyngsta lasset hittills då?



    Han ser det inte så. Han har kvar alla sina föräldradagar. Tar ut ibland när han vill vara ledig och lämnar barnet till sina föräldrar. Jag får ta obetald ledighet eller samla ihop till flexkontot genom att arbeta övertid för att kunna vara ledig på stägda dagar eller lov. Jag har tagit 98% av all vab.
    Jag tjänar ungefär 16 000:- mindre än honom varje månad. Jag brukar ha kring 3000:- kvar varje månad efter allt är betalt och med det ska jag bekosta resekostnader till/från jobbet, parkering vid jobbet, presenter till kalas, kläder, aktiviteter etc. Jag har mindre kvar än existensminimum. Han har drygt 25 000:- kvar varje månad. 

    Mer än hälften av min inkomst går direkt in på vårt huskonto till huslån, driftkostnader etc. Vi betalar in exakt på kronan lika mycket var varje månad. Vi har ett matkonto dit vi också betalar exakt på kronan lika mycket varje månad. Vi betalar lika vid köp av utemat, aktiviteter etc. Har jag inte råd gör vi inte det.

    Vid något tillfälle har han betalat lite kläder till mig. T ex en morgon när mina enda svarta jeans hade gått sönder i tvätten och jag grät över att jag inte har råd med nya. 299:-. Så beställde han ett par byxor till mig.
    I övrigt när jag frågat om pengar  t ex så behöver jag motivera varför. Varför jag vill köpa en viss grej, oftast tycker han det är onödigt och det blir nej.

    Ibland kan han betala mer t ex vid sommarsemester, då kan han stå för kostnaden av stughyra t ex. Han sparar varje år till sommarsemestern och kan vara generös då. Men genom att det är hans pengar så bestämmer han vad vi ska göra, vart vi ska, vilka aktiviteter vi ska genomföra osv. Jag kan inte bestämma vad han ska lägga sina pengar på. 

    Det blir som att jag förlorar mandatet då det inte är mina pengar. Jag skulle därför vilja få till en mer rättvis fördelning som innebär att jag också kan spara och avgöra vad jag vill göra under sommaren.
    Vad tjänar du respekt han?

    Hur kan du tjäna 16000 mindre varje månad och han samtidigt har kvar 25 000 och du 3000? Dvs han har kvar 22000 mer än dig? Hur kan det bli kvar 6000 mer hos honom än vad skillnaden var från början?

    Hur stämmer det med att era inkomstförhållande är 39/61.

    Får inte ihop matematiken.

    Vad tjänar ni båda?
  • Anonym (Flisan)
    Anonym (TS) skrev 2024-04-27 17:42:06 följande:
    Jag behöver inte redovisa till dig för att du ska få ihop matematiken. 
    Jag betalar t ex försäkringar för barnet, det gör inte han. Jag har avbetalningar jag betalar på för att jag får köpa saker på avbetalning för att ha råd. Jag har studielån, det har inte han osv. Jag har ärvt en del i en stuga som jag inte får sälja och som de andra inte kan/vill köpa ut mig från och där betalar jag också försäkringar, driftkostnader etc varje månad. När jag säger "Har kvar" syftar jag på det som är kvar efter alla räkningar är betalda.
    Han tjänar många många tusen mer än mig varje månad. Det plus att jag har mer utgifter än honom gör att det blir stor skillnad i vad vi har kvar varje månad.
    Helt upp till dig. Men matten går inte ihop med vad du säger. Inte för mig iaf.
  • Anonym (Flisan)
    Cereal Killer skrev 2024-04-28 14:35:46 följande:

    Utifrån vad jag kan utläsa i tråden har de en gemensam inkomst på ca 72 727 kr.
    TS har en inkomst på 39% av detta =ca 28 364 kr.
    TS sambo har en inkomst på ca 44 363 kr.
    TS sambo tjänar således ca 16 000 kr mer än TS.
    Det är oklart om detta är före eller efter skatt, men förutsätter att det är efter skatt.

    TS har sedan utgifter på drygt 25 000 kr och får 3000 över. 
    TS sambo har utgifter på knappt 20 000 kr och får 25000 över. 

    Om vi räknar på att allt som sambon betalar är gemensamma utgifter är de totala gemensamma utgifterna på 40 000 kr.


    Om TS ska betala 39% av detta får hon betala 15600 kr, plus de 5000 hon har i icke-gemensamma utifter. Hon kommer då ha knappt 8000 kvar istället för 3000. 

    TS sambo kommer att ha utgifter på 24 400 och kommer ha ca 20 000 kvar istället för 25000. 


    Tack det var en fin uppställning!
  • Anonym (Flisan)
    Anonym (Elisa) skrev 2024-04-30 02:33:49 följande:

    Man ska bara vara tillsammans för att man är attraherad av varandra? 

    Så du menar att du bestämmer varför andra SKA vara tillsammans eller?  

    Gör som du vill.. Så gör jag som jag vill och alltid har gjort...Jag vill både ha en man som tjänar pengar och som jag är attraherad av..Det ena utesluter inte det andra lilla gumman! Och en man som tjänar bra är alltid attraktivare än en som inte tjänar bra..hur han än ser ut..


    Jag skulle aldrig kunna sjunka så lågt som dig och ta en fattig man bara för att han var snygg..En karl SKA både vara rik OCH snygg.. Detsamma för oss kvinnor..


    Jag är inte automatiskt en fattiglapp bara för att min man tjänar bra..Var har du fått det ifrån?

    Bara för att jag inte vill försörja en man-vilket är omanligt att ens göra i min värld- så är jag inte en golddigger..

    Tror nog att dina söner kommer skita fullständigt i vad DU tycker om någon tjej dom träffar,och äntligen får ligga med och blir kära i haha..Sån makt har inte en svärmor..patetiskt att du ens TROR att du kan välja dina söners partner/fruar..när dom är vuxna.
    Skärp dig människa..


    Du väljer karl efter plånbok och förstår inte varför andra ser dig som en goldigger? Kan inte va lätt vara man idag. Både rik och snygg och jämställd. Jösses hur ska det gå till för alla par i landet när mannen både ska tjäna mer och kvinnan ha samma lön som mannen. Vart är jämställdheten på väg.
Svar på tråden Hur får man till en ekonomi där man betalar procentuellt utifrån inkomst?