Inlägg från: Anonym (Merries) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Merries)

    Vårdblockad?

    Inga jobb där man jobbar dag, kväll, helg och delade turer bör vara 40 h och massa övertid. Det sliter otroligt att ha så oregelbundet schema.

    Välj mellan att fixa löner och scheman, eller ha inga ssk. Du vill inte hamna på sjukhus och där finns bara nyexade slutkörda ssk för att de som jobbat många år har slutat.

    Sedan finns det såklart fler yrken att se över och höja löner för, men just nu är det vårdförbundet som kör blockad. Kommer heja på om lärarförbundet gör samma sak, och kommunal osv.

  • Anonym (Merries)
    Anonym (Ts) skrev 2024-04-26 19:03:55 följande:
    Jag svarade ju på epicF s påstående att kontorsjobb aldrig kan vara lika krävande som ssk jobb. Jag har nämligen hört andra ssk uttrycka samma sak. Det är skrattretande faktiskt. Verklighetsfrånvänt 
    Har kontorsjobbare ansvar för andra människors liv, bokstavligen nu?
    Gör du fel med ett papper på kontoret är det ingen som dör. En ssk som skulle råka göra fel kan döda en patient.
  • Anonym (Merries)
    Anonym (Ts) skrev 2024-04-26 19:11:21 följande:
    Snälla! Kör inte med det också. Det finns oerhört många andra jobb som har stort ansvar på väldigt många olika sätt. 
    Har jag sagt något annat?
  • Anonym (Merries)
    Anonym (Ts) skrev 2024-04-26 19:36:38 följande:
    Du fattar ju själv att det finns många yrken som har stort ansvar över samhällsfunktioner, ekonomi, försvar, läkemedel, sociala frågor, lag och ordning, företag som kan ge oss skatteintäkter och arbeten till folk osv osv i all oändlighet. Så att samhället kan fungera och vi inte alla lever i misär. Allt handlar faktiskt inte om liv och död i direkt akut situation för att det ska anses att man har ett stort ansvar i sitt arbete. Och alla ssk uppgifter handlar verkligen inte om akut livräddande situationer heller. Det blir ju en väldigt barnslig diskussion om du tror att det är det enda som betyder stort ansvar. 
    Grejen är väl när det krävs beslut som behöver fattas på sekunden och där frågan kan gälla liv eller död, så bör inte den person som ska fatta beslutet vara helt slutkörd pga massa övertid.

    Det finns en mängd samhällsviktiga funktioner men där allvarliga beslut inte behöver fattas precis på den sekunden utan kan vänta tills nästa dag eller nästa vecka om personen som måste fatta det är för trött.
    Och att även om personen är helt slutkörd och fattar fel beslut i den sekunden, så är det inte värre än det kan rättas till.

    Nu var det du som nämnde kontorsjobb och jag vet många kontorsjobb där personalen går på knäna pga inga resurser och få ska göra många personers jobb för att det inte går att rekrytera. Givetvis är de också välkomna att göra allt för att förbättra sin arbetssituation som strejk eller blockad.

    Glöm aldrig att alternativet till strejk och blockad är att folk säger upp sig istället.

    Ja, blockaden kommer påverka patienterna. Men ssk är inte livegna slavar och om de inte gått ut i blockad och om de inte får något gehör, hur ser patientsäkerheten ut om de istället väljer att säga upp sig?
  • Anonym (Merries)


    Blockaden innebär bland annat att ssk (och andra trkesgrupper) inte ska jobba övertid.

    Nu när ssk inte jobbar övertid så blir det plötsligt illa för patienter och avdelningar behöver stänga för att de inte går runt med personal.

    Det säger ju en hel del om arbetssituationen, att övertider räddar vården. Så ska det ju inte vara. Övertid ska ju vara nödfall och inte normen.
  • Anonym (Merries)
    Anonym (Malin) skrev 2024-04-26 20:04:35 följande:

    Ni som arbetar som ssk, vad har ni i lön? Blir inte klok på det när man googlar, vissa sidor står det 27 andra över 40, är ju en väldig skillnad.


    Förstår du inte att det är skillnad på lön från en nyutexad och en som jobbat kanske 40 år?
  • Anonym (Merries)
    Björkenli skrev 2024-04-26 19:58:21 följande:
    Jag har förstått att de vägrar att jobba övertid. 
    Men vad exakt begär de i förhandlingarna med facket?

    Har bara sett vaga formuleringar som att det får vara nog. 
    De ska inte behöva jobba övertid för att vården ska gå runt.
  • Anonym (Merries)
    Anonym (Ts) skrev 2024-04-29 08:16:13 följande:
    Svar nej faktiskt. Om det kostar 21 plus 36 miljarder lär regionen inte ha råd med så många ssk eller annan personal heller för den delen. Då kan ssk stå där med feta löner, med kortare arbetstid men med knappt några kollegor eller annan personal att tillgå. Skulle bli toppen.

    Ok men vad kostar det om alla ssk slutar/säger upp sig? Det blir en jäkla massa pengar över men hur ser vården ut??

    Sedan är det ju så att en människa som jobbar 6 h om dagen ofta hinner göra lika mycket som en som jobbar 8 h om dagen. Då är man istället effektiv hela tiden, återhämtningen är större vilket gör att man orkar köra på ordentligt sina 6 h, istället för att tackla av och inte orka ge 100 % hela dagen.
    Så OM arbetestiden skulle förkortas är det ju inte alls säkert att det skulle behöva anställas för att täcka över alla timmar och att det skulle kosta så mycket.

    Lägg till med att om man anställer fler och låter alla jobba lite kortare, så försvinner många kostnader som övertidsersättning och sjukskrivningar.

    Man kan inte bara räkna på vad man förlorar utan också på vad man vinner!

Svar på tråden Vårdblockad?