Annons:
Hem > Foeraeldra > Många bilar har helt enkelt inte plats
Många bilar har helt enkelt inte plats

Många bilar har helt enkelt inte plats

– Gör det omöjligt att följa rekommendationerna om bakåtvända bilstolar, säger tvåbarnspappa.

– För att man ska ha möjlighet att följa rekommendationerna om att ha sina barn i bakåtvända barnsäten, är det en förutsättning att det faktiskt finns plats till det i bilen. Det är det ett fåtal av bilarna som har, säger tvåbarnspappa Torben Skylstad (34). 

Få alternativ

Torben anser att orsaken till att många äldre barn inte säkras gott nog i bilen i stor grad beror på att det saknas reella alternativ. 

– Barnstolar för de minsta får man som regel plats med. Allt eftersom att barnen blir äldre och behöver en större bilstol blir urvalet emellertid markant mindre. 

– Även i de flesta kombi-bilar behöver man ha passagerarsätet långt fram för att få plats med en bakåtvänt bilstol, att man inte kan använda passagerarsäget framför. Det är ganska ogynnsamt för en familj på fyra eller fem, tillägger han. 

LÄS OCKSÅ: När mamma och pappa är oeniga

Testat många bilar

Torben är pappa till Brage (snart 5) och Sondre (2,5) och berättar att kunna ha plats till en bakåtvänd bilstol var ett av kraven när familjen skulle köpa en ny bil. Själv är han 185 cm lång, en längd som inte är ovanlig bland nordiska män, men det gav ändå problem när de skulle välja bil efter detta kriterium. 

– Även en Volvo V70 och Audi A6, generellt sett som ganska stora kombibilar, blev för små, berättar han. 

– Alternativen var som regel «för trångt» eller «omöjligt trångt». I flera bilar kom jag rätt och slätt inte in i passagerarsätet när bilbarnstolen satt i. De enda vi hittade, om vi inte skulle ha en SUV eller 7-sitsare, var Skoda Superb, Ford Mondeo och väldigt överraskande Renault Megane, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Ser du felet?

Bilar med bra plats

Espen Stensrud, redaktör på norska tidningarna Autofil, Dagbladet Bil och Din Side Motor, tipsar om de rymliga mellan-SUV'erna och stora kombibilar som VW Passat, Ford Mondeo och Mercedes E-klass som ska ha bra plats för bakåtvända bilstolar. 

– Men man behöver faktiskt gå upp en bilstorlek om man vill undvika att passageraren i sätet fram kläms in mot dashbordet. Kombin med störst baksätesplats är Skoda Superb. Den har gigantisk plats mellan baksätet och sätet framför, säger han. 

Bredden skapar också problem

Torben pekar på att bredden på bilstolarna också kan bli en utmaning när man har flera barn. 

– Har man tre barn i bilstolsålder kan man lätt exkludera Megane och man kommer troligtvis behöva att tacka farväl till Superb och Mondeo också. Då börjar alternativen snabbt bli få, om man inte har möjlighet att hosta upp ett par hundra tusen mer för att gå upp en bilkass, säger han. 

Rekommenderar Isofix

 1999 kom en hel bilbranch överens med producenterna av bilbarnstolar om en standardiserad framsätesmetod för bilstolar. Vi rekommenderar absolut en bil som har de såkallade ISOFIX-fästena, som är en betydligt säkrare fästningsanordning. Det är också lättare att unvika felmontering med dessa klick-fästen än om sätet ska fästas med bilbältet, säger Stensrud. 

– De flesta familjebilar som till exempel Ford S-Max eller VW Touran har tre likvärdiga baksäten som ger gott om plats om det ska sitta tre personer i baksätet, tillägger han. 

LÄS OCKSÅ: Sov, för helvete! 

Testade baksätesbredden på 100 bilar

Under 2013 gjordes ett test av baksätesbredden på de mest hundra mest sålda bilarna i Norge. Målet var att ta reda på vilka bilar som i bredden hade plats till tre barnstolar i baksätet. 

Resultatet visade att bredden var bra på de flesta bilar, men bara i ett fåtal gick det att montera tre säten med Isofix. 

I testet blev ett säte för baby och en vanlig  bakåtvänd bilbarnstol använda, medan det tredje sätet sattes framvänt. Andreas Bibow Handeland är konsumentrådgivare på norska NAF, ifrågasätter inte att resultatet kunde ha blivit annorlunda om alla säten sattes i bakåtvända. 

– Det är sällan folk har tre barn under fyra år och därmed bör sitta bakåtvända allihop, säger han. – De största bilarna i testet, som lätt slukar tre säten på bredden, kommer nog klara av tre bakåtvända sägen också. De minsta bilarna däremot, där vi knappt fick plats, kan självklart stöta på problem om det bakåtvända sätet är bredare. 

– Vi på NAF rekommenderar å det starkaste att du som är på biljakt provmonterar barnstolarna och kollar att du får plats. Det är tråkigt att upptäcka i efterhand att bilen du köpt är för trång, något som är besvärligt och utmanande i vardagen, säger Handeland. 

LÄS OCKSÅ: Den ultimata barnvagnen

– Hitta en bilstol som passar barnet och bilen! 

Carina Henska från Trygg Trafik pekar på att det finns många olika barnstolar på marknaden. 

– En del tar mindre plats än andra och det ska vara möjligt att hitta ett som passar i de flesta bilar, säger hon. Om man inte har plats att ha barnet bakåtvänt i baksätet, säger hon att ett alternativ är att koppla ur airbagen i framsäätet och att ha barnet bakåtvänt där. 

– Jag uppmanar till att man åker till en butik med stort urval och provar fler stolar i bilen, så att man hittar den som passar både bil och barn. 

– Bakåtvänt är så mycket tryggare för barnen. Bakåtvänd säkring ger 90-95 procent skadereducerande effekt jämfört med att sitta osäkrad. Framåtvänd ger 50-60 procent skadereducerande effekt, säger Henske. 

LÄS OCKSÅ: Fyra rutiner ditt barn behöver

Annons