Annons:
Hem > Gravid > Kaenningar Kraempor Och Komplikationer > Ökat behov att tömma blåsan

Ökat behov att tömma blåsan

Redan tidigt i graviditeten känner många av ett starkt ökat behov av att tömma blåsan. Vartefter som livmodern växer blir det mindre plats för urinblåsan. Men efter vecka 12 lättar detta ofta, då livmodern når övre delen av bäckenet och blåsan får mer utrymme igen. Det dröjer dock inte länge innan urinblåskapaciteten försämras igen, då fostret upptar mer och mer plats i bäckenet.

[SHARING_BUTTONS]
Graviditetshormonerna påverkar också muskulaturen i blåsan så att den blir slappare. Det blir därför svårare att tömma blåsan helt och detta gör att du måste tömma den oftare. Urinen som inte kommer ut när den borde kallas för resturin och kan orsaka urinvägsinfektion när du är gravid.
Om du blir många turer till toaletten på nätterna kan det vara skönt att nårpa en säng närmast toaletten! Det är också en bra idé att minska vätskeintaget redan ett par timmar innan du lägger dig och försök att skära ner på te och kaffe.

Och andra sidan behöver du få i dig mycket vätska under graviditeten, så se till att dricka rikligt under dagen istället. Kissandet normaliseras snabbt efter förlossningen.

Annons