• HimlaMilla

    Tråden för oss med IBS, del 7

    Detta är ibs:
    (enligt internationella experter (Rom ii-kriterierna))

    Återkommande buksmärtor eller obehag,
    som debuterade för mer än 6 månader sedan, har pågått under minst 3 dagar/månad under de senaste 3 månaderna och har 2 eller fler av följande kännetecken:

    1. Förbättras vid tarmtömning
    2. Förenade med en ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man behöver gå)
    3. Förenade med en ändrad avföringsform (diarré/hård)

    IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade. Funktionella sjukdomar kan ofta påverka flera delar i kroppen.

    Stödjer diagnosen:
    Känsla av ofullständig tarmtömning
    Tarmtömning, färre än 3/vecka eller fler än 3 per dag
    Krystning
    Akut tarmtömning
    Slem i avföringen
    Buksvullnad
    Lös/vattnig avföring
    Hård avföring (harlottar)

    Andra problem som förekommer oftare hos en person med ibs än hos en frisk:
    Depression, Spänningshuvudvärk, Sömnproblem, Panikångest, Sicca syndrome (torra slemhinnor), Trötthet, Nedsatt sex lust, Fibromyalgi, Astma , Bronkiell hyperaktivitet , Ångest, Ryggsmärta, Dysuri (överaktiv blåsa), Dysmenorré (smärta vid mens), Illamående.

    Kost: Kan hjälpa att undvika ? mjölkprodukter, fet mat, starka kryddor, kolsyra, socker och sötningsmedel, fiberrik kost (vid diarre), gasbildande kost, tuggummi, ?hårda? skal från frukter.
    Ät i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt.

    Undvik att stressa. Lyssna på kroppen.

    OBS! Vi i denna tråden är inga läkare utan ger tips och råd efter egna upplevelser.

    Tidigare tråd
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m11544888.html
    Tråd nummer 2
    familjeliv.se/Forum-4-46/m17240630.html
    Tråd nummer 3
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m20323892.html
    Tråd nummer 4
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m23512055.html
    Tråd nummer 5
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m26449651.html
    Tråd nummer 6
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m29320251.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7
  • HimlaMilla

    Hej
    Ar i spanien nu. Jobbigt att hitta mat man kan ata har men det har gatt ganska bra hittills. Vi har eget kok sa vi kan ju laga det vi vill ha. Restaurangbesoken ar varre. Och langt att ga overallt ocksa, inte bra for min mage.
    Hinner inte lasa allt ni har skrivit, far uppdatera mig nar jag kommer hem. Hoppas ni mar bra!!

  • 68an
    3barnsmor35 skrev 2008-07-20 16:13:07 följande:
    Jag ska läggas in imorgon för operation (knä), känner mig lite nervös för hur magen ska sköta sig. Ätit lite idag o tagit stoppande just in case. Ngn med erf m sjukhusvistelse? Morfinet lär väl stoppa upp iaf :/
    Jag har vistas på sjukhus av olika orsaker och även opererat knä men det har aldrig påverkat min mage.
    Det enda som påverkat min tarm är då jag gjorde kejsarsnitt. Fick riktigt jobbigt med gaserna som smärta i op.såret men en räddande bm gav mig dimetikon ochdom äter jag fortfarande 6,5 år senare då dom höjde hela min livskvalité.
    Jag har ibs och ulcerös colit och alla andra vistelser och mediciner har funkat utan några större problem.

    Lycka till!
  • Vroooooom
    68an: Förutom att du fick mycket gaser i samband med kejsarsnittet, hur kändes det för tarmen? Hur var det att gå på toaletten efteråt?

    Jag har lite mer än 10 veckor kvar till bf och oroar mig en hel del för hur förlossningen kommer påverka mina tarmar.
    De sammandragningar jag har nu påverkar tarmarna en hel del så jag är rädd för vad de riktiga värkarna kommer göra.
    Cheer up, the worst is yet to come
  • Maddisen80

    Nä men en sköterska sa åt mig,du ska inte äta kulorna utan vänta tills de blir gele, men jag gillar kulorna
    Anonym (vinter) skrev 2008-07-21 13:34:08 följande:


    Det står det ju inget om i anvisningarna, jag tar kulorna i vatten och dricker direkt, väntar inte på att de ska bli gele.
  • Maddisen80

    Där ser man vad många tarmsjukdomar de finns. jo jag läser på magoch tarm rätt ofta


    68an skrev 2008-07-21 13:47:36 följande:
    Kolon irritable och ibs är samma sak.Sen förutom ulcerös colit så finns det en annan som är ulcerös proktit. Samma sak men proktiten drabbar bara ändtarmen medans coliten även drabbar tjocktarmen.Sen finns det ju fler liknande sjukdommar som tex morbus crohn och den kan slå sig på hela tarmsjystemet.Enkelt förklarat men lite mer kött på benen kan man få om man läser här... www.magotarm.se/attleva.htmlHoppas du anonym får reda på vad du lider av så du får rätt behandling.
  • Maddisen80

    Så du är med i spanien,de är mina kompisar med . bra att ni har eget kök


    HimlaMilla skrev 2008-07-21 13:50:19 följande:
    HejAr i spanien nu. Jobbigt att hitta mat man kan ata har men det har gatt ganska bra hittills. Vi har eget kok sa vi kan ju laga det vi vill ha. Restaurangbesoken ar varre. Och langt att ga overallt ocksa, inte bra for min mage. Hinner inte lasa allt ni har skrivit, far uppdatera mig nar jag kommer hem. Hoppas ni mar bra!!
  • Anonym (vinter)
    Maddisen80 skrev 2008-07-21 17:00:54 följande:
    Nä men en sköterska sa åt mig,du ska inte äta kulorna utan vänta tills de blir gele, men jag gillar kulorna Anonym (vinter) skrev 2008-07-21 13:34:08 följande:
    Vad konstigt för i instruktionerna står det ju bara att de inte löser sig i vatten utan löser sig i magen och det är ju det som är en av grejerna med inolaxol, att det ska ta upp extra vätska i magen/tarmarna. Ja vad olika det kan bli när männsikor har olika tolkningar av hur läkemedelsinstruktionerna läses.
  • TrasigMage

    Hmm, jo visst är det meningen att de ska lösa sig i magen och stoppa upp maginnehållet, så att det går långsammare?

  • 68an
    Vroooooom skrev 2008-07-21 13:56:09 följande:
    68an: Förutom att du fick mycket gaser i samband med kejsarsnittet, hur kändes det för tarmen? Hur var det att gå på toaletten efteråt?Jag har lite mer än 10 veckor kvar till bf och oroar mig en hel del för hur förlossningen kommer påverka mina tarmar. De sammandragningar jag har nu påverkar tarmarna en hel del så jag är rädd för vad de riktiga värkarna kommer göra.
    Att gå på toa efter snittet, eller att bara klara av att sätta ner sitt arsle gjorde så ont kring snittet och att lika ont att kissa efter kateter i urinröret + sår i underlivet efter tångförsök gjorde att all fokus hamna där så jag tänkte aldrig på själva tarmen. Hade jag ont så var nog den nya smärtan värre som allt nytt är innan man vänjer sig så jag kan tyvärr inte ge dig ett vettigt svar.

    Jag hade kraftiga sammandragningar och förvärkar tidigt. Jag hade bf 21/12 men dom började redan i oktober. Sen var jag in på lucia men allt avtog, likaså 28/12 och 2/1. 4/1 satt dom igång pga att dom ej kunde se något fostervatten och efter drygt 1 dygn blev det akutsnitt.
    Kring hela denna tid så kan jag bara minnas att min mage var ovanligt bra under graviditeten, inte frisk men mycket bättre. Tiden efter var också bättre än annars så gaserna var nog det enda jobbiga.
    Sen påverkade kanske tarmen bättre då jag knappt åt på 9,5 månader. ALLT var äckligt och jag kväljdes av allt ätbart och då jag fastat annars i livet så har min mage alltid mått bättre.
    Direkt efter snittet blev jag ett matvrak som höll i sig 1,5 år, 6 månader efter avslutat amning blev jag normal i maten.

    Jag tror inte att det finns nåt givet svar om man blir sämre elelr bättre av sin ibs. Det jag fått lära mig av min tarmspecialist då det gäller min ulcerös colit är att man oftast är som friskast under en graviditet men efteråt är risken för att hamna i ett skov ganska stor.

    Jag har också i bakhuvudet att jag kanske drabbades av lite mer hård mage första tiden efter förlossningen men det kan ju också bero på att jag var tvungen att vara sängliggandes ett antal dygn pga stor blodförlust mm. Sen är ju min mage så att jag antingen har rinnande avföring eller förstoppad, nästan aldrig normal. Alltid lös vid skov av uc. och även lös då krampanfallen kommer som har mer med ibs att göra.

    Jag tror att det går bra för dig men ha i åtanke att du kanske kommer behöva gasmedicin som tex Dimetikon.

    Lycka till då det är dags!
  • 68an

    Såg att ni pratar om Inolaxol. Den finns ju i några olika former och jag anar att några av er iaf pratar om granulatet, gummikulor.
    Dom löser sig inte i vätska men däremot ska man inta dom med tex vatten ocj inte tugga sönder dom och sedan ökar volymen i tarmen.

    Det bästa bulkmedlet som jag testat, både mot förstoppning och diarré.

Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7