• HimlaMilla

    Tråden för oss med IBS, del 7

    Detta är ibs:
    (enligt internationella experter (Rom ii-kriterierna))

    Återkommande buksmärtor eller obehag,
    som debuterade för mer än 6 månader sedan, har pågått under minst 3 dagar/månad under de senaste 3 månaderna och har 2 eller fler av följande kännetecken:

    1. Förbättras vid tarmtömning
    2. Förenade med en ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man behöver gå)
    3. Förenade med en ändrad avföringsform (diarré/hård)

    IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade. Funktionella sjukdomar kan ofta påverka flera delar i kroppen.

    Stödjer diagnosen:
    Känsla av ofullständig tarmtömning
    Tarmtömning, färre än 3/vecka eller fler än 3 per dag
    Krystning
    Akut tarmtömning
    Slem i avföringen
    Buksvullnad
    Lös/vattnig avföring
    Hård avföring (harlottar)

    Andra problem som förekommer oftare hos en person med ibs än hos en frisk:
    Depression, Spänningshuvudvärk, Sömnproblem, Panikångest, Sicca syndrome (torra slemhinnor), Trötthet, Nedsatt sex lust, Fibromyalgi, Astma , Bronkiell hyperaktivitet , Ångest, Ryggsmärta, Dysuri (överaktiv blåsa), Dysmenorré (smärta vid mens), Illamående.

    Kost: Kan hjälpa att undvika ? mjölkprodukter, fet mat, starka kryddor, kolsyra, socker och sötningsmedel, fiberrik kost (vid diarre), gasbildande kost, tuggummi, ?hårda? skal från frukter.
    Ät i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt.

    Undvik att stressa. Lyssna på kroppen.

    OBS! Vi i denna tråden är inga läkare utan ger tips och råd efter egna upplevelser.

    Tidigare tråd
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m11544888.html
    Tråd nummer 2
    familjeliv.se/Forum-4-46/m17240630.html
    Tråd nummer 3
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m20323892.html
    Tråd nummer 4
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m23512055.html
    Tråd nummer 5
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m26449651.html
    Tråd nummer 6
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m29320251.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7
  • Monterosso

    Tack Moirae för länken till den här tråden.

    Jag fick diagnosen IBS av min husläkare för några år sen men har inte gjort någon direkt undersökning av tarmen, utan läkaren gick på symptomen. Känns väl lite som att jag "alltid" har haft lite problem med magen i och för sig.

    Tycker att jag har haft lite mer besvär nu på senare tid och funderar på om jag ska kolla upp det igen.

    Undrar om ni andra här har gjort undersökningar av tarmen innan ni fått diagnosen IBS eller om nån annan också har fått diagnosen p.g.a. dom symptom ni haft?

  • Vroooooom

    Välkommen till tråden, Monterosso

    Jag fick min IBS-diagnos av min husläkare för 9 år sedan. Han gjorde inga direkta undersökningar (kände lite på magen och tog några blodprovet) utan gick mest på symptomen. Nu har jag äntligen lyckats få en remiss till en specialist och ska efter att bebisen kommit genomgå en koloskopi.


    Cheer up, the worst is yet to come
  • Maddisen80
    Svar på #62
    Hejsan jag har fått diagnosen ibs, hur ska man orka leva med buksmärtorna, illamående ? Vad ska man undvika?
  • SaraUnderbara

    Har det också, fick min diagnos av husläkaren för 7 år sedan..
    Blev faktiskt bättre under mina graviditeter, kanske stressade man ner en smula .. ? Men nu börjar det blossa upp mer igen.

    Spec. efter vissa maträtter. Kött. Åt en stek idag, o det är som bara att springa till toan efter det. Pinsamt när man har gäster.
    Annars så kan jag inte minnas sist jag åt lök. Reagerar så starkt om det finns i maten att jag känner det sekunder efter att jag fått i mig den. =/

  • Maddisen80

    Det är så himla tråkigt tycker jag . Jo man kanske stressa mindre om man bli gravid ?=)


    SaraUnderbara skrev 2008-07-13 21:37:19 följande:
    Har det också, fick min diagnos av husläkaren för 7 år sedan..Blev faktiskt bättre under mina graviditeter, kanske stressade man ner en smula .. ? Men nu börjar det blossa upp mer igen.Spec. efter vissa maträtter. Kött. Åt en stek idag, o det är som bara att springa till toan efter det. Pinsamt när man har gäster.Annars så kan jag inte minnas sist jag åt lök. Reagerar så starkt om det finns i maten att jag känner det sekunder efter att jag fått i mig den. =/
  • SaraUnderbara
    Maddisen80 skrev 2008-07-13 21:39:23 följande:
    Det är så himla tråkigt tycker jag . Jo man kanske stressa mindre om man bli gravid ?=)
    Har du sett filmen "Och så kom Polly"? Där han äter kinamat eller nå liknande och håller på att dö sen.. hahaha.. Jag var nog den enda som inte skrattade utan tyckte synd om stackaren! Det är ju något i kinamat (glutamat) som inte funkar alls för oss med magproblem.. =/
    Mest pinsamt är det ju ändå när magen sväller så man ser galet gravid ut .. som att man inte är stor nog efter två barn ändå! *suck*
  • Tvillingmamma2007
    SaraUnderbara skrev 2008-07-13 21:43:32 följande:
    Har du sett filmen "Och så kom Polly"? Där han äter kinamat eller nå liknande och håller på att dö sen.. hahaha.. Jag var nog den enda som inte skrattade utan tyckte synd om stackaren! Det är ju något i kinamat (glutamat) som inte funkar alls för oss med magproblem.. =/Mest pinsamt är det ju ändå när magen sväller så man ser galet gravid ut .. som att man inte är stor nog efter två barn ändå! *suck*
    Jag tål inte kinamat heller, trodde att det var pga att det var friterat först men det är alltså kanske glutamaten? Vad finns det mer i? Mitt jobb envisas ibland att gå ut och käka på kina och man hinner ju knappt tillbaka innan man måste rusa på toa, usch usch.
  • SaraUnderbara
    Tvillingmamma2007 skrev 2008-07-13 21:46:43 följande:
    Jag tål inte kinamat heller, trodde att det var pga att det var friterat först men det är alltså kanske glutamaten? Vad finns det mer i? Mitt jobb envisas ibland att gå ut och käka på kina och man hinner ju knappt tillbaka innan man måste rusa på toa, usch usch.
    Trodde också att det var friterat, men nix .. Trodde också att det var för starkt kryddat ett tag. Pizza kan jag faktiskt äta utan problem, om jag inte äter hela. Tack o lov. Älskar pizza.

    Men ang. glutamat, så vet jag faktiskt inte vilka maträtter som innehåller det mer.. bara att det absolut inte går att äta. tar mig inte ens från restaurangen då. =/

    Likadant om jag äter sent på kvällen.. Helst ska jag inte äta alls efter middag, och inte äta så mycket till middag om magen ska må bra. Blir det en festmåltid med goda vänner, o lite för sent .. då ser jag gravid ut lite för länge.

    Har däremot hört att IBS är som värst mellan 15-30, o att det sen trappas av.. stämmer det för någon av er?
Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7