• HimlaMilla

    Tråden för oss med IBS, del 7

    Detta är ibs:
    (enligt internationella experter (Rom ii-kriterierna))

    Återkommande buksmärtor eller obehag,
    som debuterade för mer än 6 månader sedan, har pågått under minst 3 dagar/månad under de senaste 3 månaderna och har 2 eller fler av följande kännetecken:

    1. Förbättras vid tarmtömning
    2. Förenade med en ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man behöver gå)
    3. Förenade med en ändrad avföringsform (diarré/hård)

    IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade. Funktionella sjukdomar kan ofta påverka flera delar i kroppen.

    Stödjer diagnosen:
    Känsla av ofullständig tarmtömning
    Tarmtömning, färre än 3/vecka eller fler än 3 per dag
    Krystning
    Akut tarmtömning
    Slem i avföringen
    Buksvullnad
    Lös/vattnig avföring
    Hård avföring (harlottar)

    Andra problem som förekommer oftare hos en person med ibs än hos en frisk:
    Depression, Spänningshuvudvärk, Sömnproblem, Panikångest, Sicca syndrome (torra slemhinnor), Trötthet, Nedsatt sex lust, Fibromyalgi, Astma , Bronkiell hyperaktivitet , Ångest, Ryggsmärta, Dysuri (överaktiv blåsa), Dysmenorré (smärta vid mens), Illamående.

    Kost: Kan hjälpa att undvika ? mjölkprodukter, fet mat, starka kryddor, kolsyra, socker och sötningsmedel, fiberrik kost (vid diarre), gasbildande kost, tuggummi, ?hårda? skal från frukter.
    Ät i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt.

    Undvik att stressa. Lyssna på kroppen.

    OBS! Vi i denna tråden är inga läkare utan ger tips och råd efter egna upplevelser.

    Tidigare tråd
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m11544888.html
    Tråd nummer 2
    familjeliv.se/Forum-4-46/m17240630.html
    Tråd nummer 3
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m20323892.html
    Tråd nummer 4
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m23512055.html
    Tråd nummer 5
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m26449651.html
    Tråd nummer 6
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m29320251.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7
  • Vroooooom
    Maddisen80 skrev 2008-07-13 21:32:14 följande:
    Svar på #62Hejsan jag har fått diagnosen ibs, hur ska man orka leva med buksmärtorna, illamående ? Vad ska man undvika?
    Vad man kan äta och inte äta är väldigt individuellt. Man får helt enkelt testa sig fram.
    För mig varierar det oehört och det verkar inte finnas något direkt som magen absolut inte tål.

    Har du fått någon medicin mot illamåendet? Primperan ska vara bra, har jag hört.
    Själv får jag inget illamående alls.
    Vad är det för buksmärtor du har? Sitter de högt upp eller lågt ner i magen?
    Mot mina smärtor, som är kramper i nedre delen av magen, äter jag Egazil och Papaverin. Det hjälper mig under mina värsta perioder och hjälper magen att bli bättre snabbare men det hjälper inte akut.
    Cheer up, the worst is yet to come
  • Monterosso
    Vroooooom skrev 2008-07-13 19:22:51 följande:
    Välkommen till tråden, MonterossoJag fick min IBS-diagnos av min husläkare för 9 år sedan. Han gjorde inga direkta undersökningar (kände lite på magen och tog några blodprovet) utan gick mest på symptomen. Nu har jag äntligen lyckats få en remiss till en specialist och ska efter att bebisen kommit genomgå en koloskopi.
    Tack så mycket .

    Det var nog ungefär lika länge sedan jag fick min diagnos och efter en liknande undersökning.
  • Maddisen80

    Hejsan ,nä jag har inte sett den filmen ,är den bra? oj är de glutamat idet


    SaraUnderbara skrev 2008-07-13 21:43:32 följande:
    Har du sett filmen "Och så kom Polly"? Där han äter kinamat eller nå liknande och håller på att dö sen.. hahaha.. Jag var nog den enda som inte skrattade utan tyckte synd om stackaren! Det är ju något i kinamat (glutamat) som inte funkar alls för oss med magproblem.. =/Mest pinsamt är det ju ändå när magen sväller så man ser galet gravid ut .. som att man inte är stor nog efter två barn ändå! *suck*
  • Maddisen80

    Men vad är rent kött för dietisten sa att jag ska äta vit fisk ,isbergsallad,tomat,gurka, men inte majs,ärtor,rökt mat jag har ont precis vid naveln och buksmärtor i nedre delen av buken


    Vroooooom skrev 2008-07-13 22:24:05 följande:
    Vad man kan äta och inte äta är väldigt individuellt. Man får helt enkelt testa sig fram.För mig varierar det oehört och det verkar inte finnas något direkt som magen absolut inte tål.Har du fått någon medicin mot illamåendet? Primperan ska vara bra, har jag hört.Själv får jag inget illamående alls.Vad är det för buksmärtor du har? Sitter de högt upp eller lågt ner i magen?Mot mina smärtor, som är kramper i nedre delen av magen, äter jag Egazil och Papaverin. Det hjälper mig under mina värsta perioder och hjälper magen att bli bättre snabbare men det hjälper inte akut.
  • 68an

    Jag ser att det sägs att magproblem och kinamat inte är någon hit men så är det inte för mig som har både ibs och ulcerös colit. Min mage älskar asiatisk mat och fyra små rätter tex funkar perfekt. Men sen kan det ju bara skilland på fräsch och mindre fräsch kinamat, frityrolja osv.
    Fet, rökt barbegue mat är en värre grupp för mig.

    Saker som jag får passa mig för är fet fisk i kombination med fet sås, tex lax med hollandaisesås, laxen går bra men utan sås eller tex en kall sås på gräddfil.
    Samma sak är det med potatis i kombination med fett, där slår magen bakut ibland också men just dessa saker kan gå bra 1-2 ggr men sen skiter det sig. Däremot har jag aldrig haft den turen med lax o hollandaisesås.

    Något som min mage inte heller gillar är kaffe och sötsaker men sötsaker tror jag ingen mage uppskattar. Kolsyrad läsk älskar den inte heller så ibland då jag gör drinkar väljer jag hellre annanas/kokosjuice. Men som sagt så är detta med magen så individuellt och en sak gäller inte för alla.

  • Anonym (Matilda)

    Hej!

    Ny här! Underbar tråd att hitta då man känner igen sig i mycket!

    Fick min diagnos för några år sedan. Har gjort både gastroskopi, rektoskopi och koloskopi men de hittade inget på någon av de undersökningarna.

    Har blivit utredd men det har tagit många år med många olika läkare, bättre och sämre sådana. Jag har fått kämpa för att få de undersökningar som jag gjort och inga av dem var särskilt trevliga.

    Läkaren som jag går hos nu brukar skriva ut inolaxol (receptfritt) som jag i vissa perioder mår bättre av. Jag har även provat Egazil men fick så ont i magen att jag var tvungen att sluta. När vi pratade sist nämde han att jag kunde prova ett läkemedel för de som har epilepsi för det skulle kunna fungera lugnande på tarmen. Åt för några år sedan cipramil och av dem blev både jag och tarmen/ magen lugnare. Vet av egen erfarenhet att man lätt blir nere och tappar livsgnistan av ständiga magproblem. Är ibland svårt med sociala kontakter när man ständigt måste veta vart toan är och mår illa var och varanan dag. Inte så lätt att planera för middagar, träffar och dyl.

    Jag har plockat bort mjölk, mjöl, lök, vitlök och en massa annat ur min kost. Mår bättre men mår inte alls bra.

    Jag tycker att det är värst med alla gaser man får i magen!!

    Hoppas att ni alla får må bättre. Det gäller att inte ge upp!!

    Kram på er!!

  • 68an

    Anonym Matilda!

    Välkommen!
    För geaproblemen rekomenderar jag att du provar Dimetikon från Apoteket.
    Köp en liten burk och testa med att ta 2-4 kapslar/dag. Alltså 1 kapsel 2-4 ggr/dag. Har du tur märker du effekt redan efter en dag men ät varje dag dessa kapslar så ser du om dom hjälper dig eller inte, om dom gör det så ber du din läkare skriva ut stora burkar. Denna medicin är billig och guld värd för mig som inte skulle kunna umgås med folk om jag inte hade den. Biverkningsfri är den också.

  • Anonym (Matilda)

    68:an

    Tack så mycket!!

    Har för mig att jag har provat Dimetikon ( vet att jag provat minifom för länge sen och det har ju samma verksamma ämne som dimi) men att det inte funkade alls. Jag gav det kanske inte nog tid. Har även provat Imogaze tyckte inte att de gav någon avsevärd effekt första gångerna och nu verkar jag ha slarvat bort dem..

    Skönt för dig att du har hittat ett läkemedel som funkar på dig!! Skulle bli överlycklig om jag hittade ett för mig..

  • Maddisen80

    Välkommen hit ,hoppas du kommer trivas här , jo jag har me d gjort gastroskopi,koloskopi,rektoskopi,men de hittade inget tyvärr, jag har med fått inolaxol,men dietisten rekomendera mig guaribs ska köpa de imorgon. Samma här,jag har fått kämpa och kämpa,men jag har sagt åt läkaren att man kan inte få feber av ibs,jo sa hhan hmm,men tyvärr är jag nära att ge upp,för man kan inte träna eller umgås med vännner som du säger
    Anonym (Matilda) skrev 2008-07-16 17:39:30 följande:


    Hej!Ny här! Underbar tråd att hitta då man känner igen sig i mycket!Fick min diagnos för några år sedan. Har gjort både gastroskopi, rektoskopi och koloskopi men de hittade inget på någon av de undersökningarna.Har blivit utredd men det har tagit många år med många olika läkare, bättre och sämre sådana. Jag har fått kämpa för att få de undersökningar som jag gjort och inga av dem var särskilt trevliga.Läkaren som jag går hos nu brukar skriva ut inolaxol (receptfritt) som jag i vissa perioder mår bättre av. Jag har även provat Egazil men fick så ont i magen att jag var tvungen att sluta. När vi pratade sist nämde han att jag kunde prova ett läkemedel för de som har epilepsi för det skulle kunna fungera lugnande på tarmen. Åt för några år sedan cipramil och av dem blev både jag och tarmen/ magen lugnare. Vet av egen erfarenhet att man lätt blir nere och tappar livsgnistan av ständiga magproblem. Är ibland svårt med sociala kontakter när man ständigt måste veta vart toan är och mår illa var och varanan dag. Inte så lätt att planera för middagar, träffar och dyl.Jag har plockat bort mjölk, mjöl, lök, vitlök och en massa annat ur min kost. Mår bättre men mår inte alls bra.Jag tycker att det är värst med alla gaser man får i magen!!Hoppas att ni alla får må bättre. Det gäller att inte ge upp!!Kram på er!!
Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7