• HimlaMilla

    Tråden för oss med IBS, del 7

    Detta är ibs:
    (enligt internationella experter (Rom ii-kriterierna))

    Återkommande buksmärtor eller obehag,
    som debuterade för mer än 6 månader sedan, har pågått under minst 3 dagar/månad under de senaste 3 månaderna och har 2 eller fler av följande kännetecken:

    1. Förbättras vid tarmtömning
    2. Förenade med en ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man behöver gå)
    3. Förenade med en ändrad avföringsform (diarré/hård)

    IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade. Funktionella sjukdomar kan ofta påverka flera delar i kroppen.

    Stödjer diagnosen:
    Känsla av ofullständig tarmtömning
    Tarmtömning, färre än 3/vecka eller fler än 3 per dag
    Krystning
    Akut tarmtömning
    Slem i avföringen
    Buksvullnad
    Lös/vattnig avföring
    Hård avföring (harlottar)

    Andra problem som förekommer oftare hos en person med ibs än hos en frisk:
    Depression, Spänningshuvudvärk, Sömnproblem, Panikångest, Sicca syndrome (torra slemhinnor), Trötthet, Nedsatt sex lust, Fibromyalgi, Astma , Bronkiell hyperaktivitet , Ångest, Ryggsmärta, Dysuri (överaktiv blåsa), Dysmenorré (smärta vid mens), Illamående.

    Kost: Kan hjälpa att undvika ? mjölkprodukter, fet mat, starka kryddor, kolsyra, socker och sötningsmedel, fiberrik kost (vid diarre), gasbildande kost, tuggummi, ?hårda? skal från frukter.
    Ät i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt.

    Undvik att stressa. Lyssna på kroppen.

    OBS! Vi i denna tråden är inga läkare utan ger tips och råd efter egna upplevelser.

    Tidigare tråd
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m11544888.html
    Tråd nummer 2
    familjeliv.se/Forum-4-46/m17240630.html
    Tråd nummer 3
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m20323892.html
    Tråd nummer 4
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m23512055.html
    Tråd nummer 5
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m26449651.html
    Tråd nummer 6
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m29320251.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7
  • Maddisen80
    Svar på #76
    När min dietist kommer tillbaka ,ska jag börja med en speciell kost till mig , man ska bara äta vit fisk,rent kött , isbergsallad,tomat,gurka,,svartvinbärste ,proviva shots i 3 veckor för de ska hjälpa mot ibs
  • Anonym (Matilda)

    Maddisen80:

    Tack så mycket!

    Det jag tycker är värst är att läkare + dietister är så okunniga om ibs. Dietisten jag var till bekymrade sig bara över att jag inte åt allt. Varierad kost. Hon brydde sig inte om hur jag och min mage mådde. Så jag gick bara dit två ggr. Kändes som jag visste bäst själv.

    Har aldrig hört talas om den dieten. Hoppas att det funkar på dig!! Ska bli intressant att hör sen hur du mår av att äta den maten. Så du ska alltså inte äta något annat alls än den maten. Frukost lunch middag?

    Vad är guaribs?

    Alla andra:

    Skulle vara intressant att höra om det är någon fler än jag som har problem med att bli gravid. Om det kan ha nått med Ibs:en att göra. ( man mår ju inte speciellt bra ) Vi har försökt i 3 år snart. Har genomgått utredning men det finns inget fel på någon av oss.

  • Maddisen80

    Hejsan jo vissa dietister är tyvärr okunniga, men han jag har nu verka jättebra och han bry sig om min mage. Jo de är ju vit fisk,rent kött,svartvinbärste,isbergsallad,gurka,tomat,paprika jag får äta till frukost ,lunch och middag i 3 veckor och vindruvor.

    Du kanske ha myom bakom livmodern då är de svårt att bli gravid
    Anonym (Matilda) skrev 2008-07-17 12:33:06 följande:


    Maddisen80:Tack så mycket! Det jag tycker är värst är att läkare + dietister är så okunniga om ibs. Dietisten jag var till bekymrade sig bara över att jag inte åt allt. Varierad kost. Hon brydde sig inte om hur jag och min mage mådde. Så jag gick bara dit två ggr. Kändes som jag visste bäst själv.Har aldrig hört talas om den dieten. Hoppas att det funkar på dig!! Ska bli intressant att hör sen hur du mår av att äta den maten. Så du ska alltså inte äta något annat alls än den maten. Frukost lunch middag?Vad är guaribs?Alla andra:Skulle vara intressant att höra om det är någon fler än jag som har problem med att bli gravid. Om det kan ha nått med Ibs:en att göra. ( man mår ju inte speciellt bra ) Vi har försökt i 3 år snart. Har genomgått utredning men det finns inget fel på någon av oss.
  • Anonym (Matilda)

    Maddisen 80-

    Vilken tur att du har hittat en bra dietist!!

    Nja.. vet inte vad barnlösheten beror på.. kan nog vara lite vad som helst.

    Du skrev innan att det var svårt att träna.. du får göra som jag och köpa dig en spinningcykel så kan du vara hemma och träna..

  • Vroooooom

    Min mage har nu återgått till att vara förstoppad, vilket är rätt jobbigt faktiskt. Nu vet jag ju inte när magen behagar sätta igång och det gör det rätt svårt för mig att vara ute.
    Jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att slippa förstoppningen heller.
    Nu längtar man ännu mer till förlossningen så att magen kan återgå till det "normala".

    Hoppas ni andra mår tillräckligt bra att ni får njuta lite utav sommaren


    Cheer up, the worst is yet to come
  • Maddisen80

    Hejsan ,japps de är jättebra att jag har hittat en bra dietist, jag skulle ju köpa guaribs på apoteket ,men jag fick beställa de för de va slut i alla apotek :( jag har wii fit hemma nu iaf ,så träna på de + löpband. japps de är svårt att träna pga jag känner mig så ful och tjock när jag är där och jag går på toaletten och byter om för jag skäms för mina fettbristningar
    Anonym (Matilda) skrev 2008-07-20 09:26:57 följande:


    Maddisen 80-Vilken tur att du har hittat en bra dietist!! Nja.. vet inte vad barnlösheten beror på.. kan nog vara lite vad som helst.Du skrev innan att det var svårt att träna.. du får göra som jag och köpa dig en spinningcykel så kan du vara hemma och träna..
  • Maddisen80

    Det är inte bra med förstoppning,men jag rekommendera dig att köpa inolaxol , eller movicol så kommer magen igång eller ta lite linfrö i glas vatten.


    Vroooooom skrev 2008-07-20 10:44:29 följande:
    Min mage har nu återgått till att vara förstoppad, vilket är rätt jobbigt faktiskt. Nu vet jag ju inte när magen behagar sätta igång och det gör det rätt svårt för mig att vara ute.Jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att slippa förstoppningen heller. Nu längtar man ännu mer till förlossningen så att magen kan återgå till det "normala".Hoppas ni andra mår tillräckligt bra att ni får njuta lite utav sommaren
  • Vroooooom
    Maddisen80 skrev 2008-07-20 11:20:01 följande:
    Det är inte bra med förstoppning,men jag rekommendera dig att köpa inolaxol , eller movicol så kommer magen igång eller ta lite linfrö i glas vatten.
    Tack för tipsen.
    Ska testa med lite Inolaxol.
    Cheer up, the worst is yet to come
  • Maddisen80

    För de fick jag,de är receptfritt ,men läkaren sa de är man hård i magen blir man lite lös i magen sen tvärtom,de fungera för mig


    Vroooooom skrev 2008-07-20 11:29:46 följande:
    Tack för tipsen.Ska testa med lite Inolaxol.
  • Anonym (Matilda)

    Inolaxol funkar.. Precis som Maddisen säger..

    Kopierat från FASS...

    Hur verkar Inolaxol?
    Inolaxol är ett gluten- och sockerfritt volymökande medel (bulkmedel) som normaliserar tarmfunktionen vid såväl hård som lös avföring. Inolaxol innehåller växtfibrer som sväller i vätska och ökar tarminnehållets volym. Härigenom stimuleras tarmens rörelser på samma sätt som av fiberrik kost. Det ökade vätskeinnehållet ger också en mjukare avföringskonsistens.

    Maddisen vad är guaribs.. hittade inte det när jag letade på Fass. Vad bra att du hittat ett sätt att träna hemma.

Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7