• HimlaMilla

    Tråden för oss med IBS, del 7

    Detta är ibs:
    (enligt internationella experter (Rom ii-kriterierna))

    Återkommande buksmärtor eller obehag,
    som debuterade för mer än 6 månader sedan, har pågått under minst 3 dagar/månad under de senaste 3 månaderna och har 2 eller fler av följande kännetecken:

    1. Förbättras vid tarmtömning
    2. Förenade med en ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man behöver gå)
    3. Förenade med en ändrad avföringsform (diarré/hård)

    IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade. Funktionella sjukdomar kan ofta påverka flera delar i kroppen.

    Stödjer diagnosen:
    Känsla av ofullständig tarmtömning
    Tarmtömning, färre än 3/vecka eller fler än 3 per dag
    Krystning
    Akut tarmtömning
    Slem i avföringen
    Buksvullnad
    Lös/vattnig avföring
    Hård avföring (harlottar)

    Andra problem som förekommer oftare hos en person med ibs än hos en frisk:
    Depression, Spänningshuvudvärk, Sömnproblem, Panikångest, Sicca syndrome (torra slemhinnor), Trötthet, Nedsatt sex lust, Fibromyalgi, Astma , Bronkiell hyperaktivitet , Ångest, Ryggsmärta, Dysuri (överaktiv blåsa), Dysmenorré (smärta vid mens), Illamående.

    Kost: Kan hjälpa att undvika ? mjölkprodukter, fet mat, starka kryddor, kolsyra, socker och sötningsmedel, fiberrik kost (vid diarre), gasbildande kost, tuggummi, ?hårda? skal från frukter.
    Ät i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt.

    Undvik att stressa. Lyssna på kroppen.

    OBS! Vi i denna tråden är inga läkare utan ger tips och råd efter egna upplevelser.

    Tidigare tråd
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m11544888.html
    Tråd nummer 2
    familjeliv.se/Forum-4-46/m17240630.html
    Tråd nummer 3
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m20323892.html
    Tråd nummer 4
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m23512055.html
    Tråd nummer 5
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m26449651.html
    Tråd nummer 6
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m29320251.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7
  • 68an
    TrasigMage skrev 2008-07-21 21:36:06 följande:
    Hmm, jo visst är det meningen att de ska lösa sig i magen och stoppa upp maginnehållet, så att det går långsammare?
    "Inolaxol är ett gluten- och sockerfritt volymökande medel (bulkmedel) som normaliserar tarmfunktionen vid såväl hård som lös avföring"

    Det gör avföringen till mer normal konsistans med andra ord.

    Du kan läsa mer om det här...
    www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp&DocTypeID=5
  • Anonym (:-()

    Har inte läst hela tråden men är det någon mer än jag som lider av stressmage?? Grym magkatarr och ALLTID dålig i magen så fort jag ska iväg på något och måste äta tabletter som man ska ta vid akut diarre...

    Det är så otroligt jobbigt

  • 68an

    Anonym ( ) skrev 2008-07-21 23:47:57 följande:


    Har inte läst hela tråden men är det någon mer än jag som lider av stressmage?? Grym magkatarr och ALLTID dålig i magen så fort jag ska iväg på något och måste äta tabletter som man ska ta vid akut diarre...Det är så otroligt jobbigt
    Jag vet att det är otroligt jobbigt då jag levt med min mage i snart 40 år men jag har också lärt mig mycket av det så ett mycket enkelt tips till dig är att prova äta havregrynsgröt varje morgon och sedan köper du inolaxol granulat på apoteket som du tar varje dag. Har du tur så kan det räcka för att öka din livskvalité. Sedan är det ju stressen som tål att tänkas på men det vet du säkert redan.

    Lycka till och lova testa mitt tips
  • Anonym (:-()
    Svar på #113
    Tack för tipset.

    Det med stressen vet jag naturligtvis men bara min mage är stressande.... Vad är inolaxol?

    Lovar att testa
  • 68an

    Anonym ( ) skrev 2008-07-21 23:55:20 följande:


    Svar på #113Tack för tipset.Det med stressen vet jag naturligtvis men bara min mage är stressande.... Vad är inolaxol?Lovar att testa
    www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp&DocTypeID=5

    Går att köpa utan recept men med recept något billigare. Minns inte vad det kostar men inte mycket, kring 100 kr. Det är ett bulkmedel som funkar både på lösa och hårda magar och gör magen normal i avföringen så man ska slippa tex lös mage som du beskrev. Ofarligt.

    Okej din mage, tog för givet att du mena även dig.
    Hoppas du blir bättre!

    God natt
  • Anonym (trött)

    Hej!
    Har också IBS sedan länge. Nu är jag gravid och då är det bättre...ja, ända tills jag skulle börja ta järntabletter. Nu ballar magen ur med jämna mellanrum. Hoppas att jag snart kan sluta med järnet. Har inte tagit inolaxol nu under graviditeten men jag borde nog göra det i samband med järntabletterna.

    Ibland är jag väldigt avundsjuk på alla de som har en normal mage...vad skönt det hade varit. Försöker att inte låta problemen begränsa mig men ibland är det lättare sagt än gjort. Vid min förra graviditet fick jag en total sfinkter ruptur vilket för at det är än svårare att hålla sig vid diarré...jäkla otur! Inser att jag tycker lite synd om mig själv idag...precis som ngn skrev ovan om snittet så är alla nya krämpor (just nu mkt med graviditeten) som kommer till sådant som gör en låg.

    Är det ngn som har koll på om det görs mkt forskning på IBS? Några framsteg?

  • Anonym (trött)

    Matilda: Jag har inte haft problem att bli gravid (har haft IBS sedan 85). Det gick väldigt fort första gången (2 mån) men tog lite längre tid nu- 9 mån. (men jag är över 40). Vet inte om det är vanligt att IBS ställer till det. Önskar dig lycka till!

  • Anonym (trött)

    Oj, vad mkt bra info det fanns här! Jag har tagit immodium nu under min tid som gravid...även under de första tre månaderna. Pratade med min specialist om det och hon sa att det var ok men att jag inte skulle ta i onödan. Tyvärr är det så att sedan jag började med järntabletter så kan jag nästan inte klara magen utan dem...är helt beroende av dem annars också. Ett elände! Efter infon här så skall jag köra ett race med inoloaxol istället o se om det hjälper.

    Borde väl presentera mig (är anonym nu...men jag kommer väl kanske ut lite längre fram . Gravid i 5 mån, 40+, IBS sedan 1985. Blir inte riktigt klok på min mage trots alla dessa år av problem. Lider mest av diarré. Har gaser, smärta o kramper men tycker jag klarar av det någorlunda. Är föreslagen mer utredning o hypnos efter barnet är fött.

  • Tvillingmamma2007

    Anonym (trött):
    Har du kollat HB hos BM nyligen? Ibland tycker jag att de ordinerar järn i onödan eller ofta i för hög dos vilket ju kan ställa till det för magen. Jag klarade mig på väldigt liten extra dos järn när jag väntade mina tvillingar

  • Anonym (trött)

    Tvillingmamma 2007: Det var 101 och jag brukar ha 140, så jag behöver det. Inte för inte som jag använder nick "trött" för tillfället! Hoppas dock att det skall gå upp o stabilisera sig.

Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7