• HimlaMilla

    Tråden för oss med IBS, del 7

    Detta är ibs:
    (enligt internationella experter (Rom ii-kriterierna))

    Återkommande buksmärtor eller obehag,
    som debuterade för mer än 6 månader sedan, har pågått under minst 3 dagar/månad under de senaste 3 månaderna och har 2 eller fler av följande kännetecken:

    1. Förbättras vid tarmtömning
    2. Förenade med en ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man behöver gå)
    3. Förenade med en ändrad avföringsform (diarré/hård)

    IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade. Funktionella sjukdomar kan ofta påverka flera delar i kroppen.

    Stödjer diagnosen:
    Känsla av ofullständig tarmtömning
    Tarmtömning, färre än 3/vecka eller fler än 3 per dag
    Krystning
    Akut tarmtömning
    Slem i avföringen
    Buksvullnad
    Lös/vattnig avföring
    Hård avföring (harlottar)

    Andra problem som förekommer oftare hos en person med ibs än hos en frisk:
    Depression, Spänningshuvudvärk, Sömnproblem, Panikångest, Sicca syndrome (torra slemhinnor), Trötthet, Nedsatt sex lust, Fibromyalgi, Astma , Bronkiell hyperaktivitet , Ångest, Ryggsmärta, Dysuri (överaktiv blåsa), Dysmenorré (smärta vid mens), Illamående.

    Kost: Kan hjälpa att undvika ? mjölkprodukter, fet mat, starka kryddor, kolsyra, socker och sötningsmedel, fiberrik kost (vid diarre), gasbildande kost, tuggummi, ?hårda? skal från frukter.
    Ät i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt.

    Undvik att stressa. Lyssna på kroppen.

    OBS! Vi i denna tråden är inga läkare utan ger tips och råd efter egna upplevelser.

    Tidigare tråd
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m11544888.html
    Tråd nummer 2
    familjeliv.se/Forum-4-46/m17240630.html
    Tråd nummer 3
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m20323892.html
    Tråd nummer 4
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m23512055.html
    Tråd nummer 5
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m26449651.html
    Tråd nummer 6
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m29320251.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7
  • HimlaMilla

    Var så lite så

    Hur har ni alla mått sen sist?
    Här har det gått ganska bra om jag inte har ätit nåt dumt.
    Var sämre ett tag men det berodde nog på att det var massa jobbigt omkring mig som stressade.
    Nä nu ska jag inte fastna här...måste laga middag.

    Hoppas alla nya och gamla ibs:are hittar hit!

  • TrasigMage

    Hej Hallå!
    Ja, nu har jag hittat hit i alla fall! :) Jag mår inget bra, men vet inte om det är IBSen, crohns, biverkningar, följdsjukdomar, eller allt... Vad positiv jag låter va??! :D Men tradigt att inte må bra!

    Dumma kropp!

    Hur har ni andra det?

  • Tvillingmamma2007

    Hallå i tråden! Här har ni en "ny" IBS: are...om det nu är det som sagt.

  • Vroooooom

    Vad roligt med en ny tråd. Tack HimlaMilla.

    Själv är det rätt okej nu. Graviditeten gör mig rätt trög i magen och då slipper jag dom värsta kramperna. Jag vågade t o m åka och hälsa på svärföräldrarna för inte så länge sen. Underbart att kunna gå ut då och då.
    Jag har också fått komma till gastrocentrum på Huddinge sjukhus så några månader efter beräknad förlossning ska jag äntligen få göra en ordentlig koloskopi.


    Cheer up, the worst is yet to come
  • Miss Pinky

    Hej allihop och tack för ny tråd, HimlaMilla!

    Nu var det eeeeevigheter sen jag skrev här i tråden (eller ja, den gamla då). Dels hinner jag inte logga in på FL så ofta nuförtiden, dels har jag mått så bra sen jag skippade kolhydrater i min kost så jag har inte riktigt haft behovet heller. Det är nästan som att jag ibland inbillar mig att jag mirakulöst blivit frisk (kan man tillfriskna från IBS, nån som vet?!?) men så blir jag så vackert påmind om att jag inte är det... har haft några krampepisoder som inte varit kostrelaterade (dvs jag har inte fuskat) och då fått ta Papaverin.

    Men jag bryr mig såklart om hur det går för alla, ska försöka vara lite mer aktiv så att jag hänger med!

    Moirae -- grattis till graviditeten, roligt! Har hört att magen har en tendens att bli bättre av alla hormonomställningar så jag hoppas att det håller i sig för dig.

    Tvillingmamma2007 -- är du under utredning nu, eller?

    TrasigMage -- det lät inge vidare Får du någon hjälp för dina besvär?

  • Tvillingmamma2007

    Miss Pinky:
    Har haft problem med magen i många år lite från och till men det blev mycket värre under min graviditet och har fortsatt så även efter grabbarna föddes. Under själva graviditeten så kunde de ju inte göra så mycket och nu efteråt har de röntgat magen och tagit blodprover för laktos och gluten mm men inte hittat nåt. På vårdcentralen så var de snabba att dra slutsatsen IBS även fast de inte gjort gastroskopi/koloskopi e dyl.

    Äta i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt som det står i TS känns långt borta när man är föräldraledig med två ettåringar! Kanske blir det bättre i höst när jag börjar jobba så smått igen, då får jag väl äta lunch ifred iaf och gå på toa ifred

    Stressar gör jag med fast försöker följa "kostråden" iaf.

    Att sömnproblem förekommer oftare hos personer med IBS visste jag inte. Jag har sjuka sömnproblem, pratar i sömnen, går i sömnen, förvirrningssyndrom typ nattskräck nästan varje natt! Sjukt jobbigt och trött blir man. Dessutom så har killarna sovit väldigt dåligt med detta första året. Lite bättre nu men det har varit gräsligt.

  • Vroooooom

    Miss Pinky: Vad roligt att höra att du har fått må så bra. Jag ska ge mig på lchf-dieten igen efter graviditeten hade jag tänkt. Får hoppas att den förbättrar min mage också.


    Cheer up, the worst is yet to come
  • Miss Pinky

    Hej allihop! Jag har varit på tjänsteresa i några dagar och blivit bjuden på många goda luncher och middagar. Dock har jag varit ståndaktig och inte ätit några kolhydrater och framförallt hållit portionerna små. Så magen har skött sig och mått bra... fram till idag. Sitter på jobbet och fick världens kramper... diarré. Jag fattar inte -- varför blir det så här nu igen? Bläh.

    Tvillingmamma2007 -- dina symptom låter ju definitivt som IBS, men ska du genomgå fler undersökningar för att fastställa det? Stress är ju något som förvärrar problemen, med din hektiska tillvaro förstår jag mycket väl att det är svårt att försöka göra saker bättre. Har du fått nån medicin som du kan ta när det är som värst?

    Moirae -- ja, med vissa undantag så mår jag väldigt mycket bättre nuförtiden. Min kost är nog mer en "lightvariant" av LCHF: jag äter inga kolisar (en och annan potatis unnar jag mig, men det är sällan) och så använder jag inga lättprodukter utan det är smör, vanlig grädde osv. Att stänka på med extra fett i allt går inte så bra, jag blir mest illamående och tycker inte att det smakar gott. Så, inget kokosfett i kaffet eller smör på äggen för min del!

    Hur går det för er andra?

  • Anonym (sara)

    Hejhopp
    Här är en ny IBS:are, fick min diagnos i april detta året.
    Vissa dagar är bra, andra sämre. Idag är en dålig dag. Magen bubblar och jag får springa på toa ofta.
    Ni som har ibs, vad gör ni för att lindra diareé? jag har fått väldigt lite information från vården och har fått ta reda på allt själv, typ..

    Så, alla tips om hur man sköter oom sin mage mottages tacksamt!

Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7